用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
go

校際音樂節 [複製鏈接]

我仔仔三月五比單簧管小學初級組。
大家都努力!!!

原帖由 leungchai 於 10-2-25 00:23 發表
May I know if my kid's order is in the second half, could I report only 15 mins before the start of the second half; or I should report when the first part start?

可以,不過早多少少係門口等佢BREAK好D,仲有要等小朋友熱下身。

我仔仔冇咩野壓力,反而係我多D。仲有八日,就可以放下心頭大石,到時第一時間POST上黎。

上年我見到第一PART D 人比賽完,係BREAK 時就走左,分紙就會係果組D小朋友比賽完先發,唔知走左人之後可唔可以再拎,再唔係就搵多個家長係外面等,接手/接小朋友走囉。

原帖由 busybusy 於 10-2-25 14:44 發表
My daughter also join N211, next Wed. (3/3), it is approaching.  This piece is indeed very long and difficult for younger players.  

反而我仔仔報 N427 clarinet 果首 retour 好短(唔駛一分鐘),有人話 retour 比上年果首易。我覺得係比上年仲難,因為短又望落去易,所以應該好多小朋友會好唔小心咁走音,唔記得吐音,又或者唔記得大細聲。另外中間果度吸氣位又少,唔練好分分鐘會亂晒。

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表
我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

第幾名係要睇果組D人既分。

小伊係咪自己教架?會唔會好辛苦?

原帖由 洛婷 於 10-3-1 15:07 發表

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第  ...

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季。
http://www.hksmsa.org.hk/download/winlist/61MWinner.pdf

90分以上或A級 - 會有榮譽獎狀
80分至89分或B級 - 會有優良獎狀
75分至79分或C級 - 會有良好獎狀

每一個項目分成的小組均設冠、亞、季軍,然而任何項目之成績如未能達到80分,則所有名次、獎盃及獎品將被取消。

原帖由 小伊 於 10-3-1 16:09 發表
跟私人老師學的,只是每晚都會陪呀仔一起拉琴。

我試過陪我囝囝一齊吹單簧管,結果係有D想死既感覺,我真係唔識運氣,所以從那次之後我就唔迫佢吹,而枝 Yamaha YCL650 就封塵了。

原帖由 洛婷 於 10-3-1 16:10 發表

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?

原帖由 洛婷 於 10-3-1 17:43 發表

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現

現場係,另外個杯就遲D先會比。舊年隻杯,家下放左係學校。
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩樣都係唔好。不過呢D係大會既例的話,真係冇辦法。

原帖由 洛婷 於 10-3-1 19:06 發表

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:

上次我個仔係好多運,因為我覺得另外兩人都好過佢。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 20:01 發表
就算評判如何不願意,最終仍不得不以0.5分判勝負!

咁佢會加好果位既分定減差些少既分?

我可以 confirm,即場第一名係有分紙同旗既,正式獎狀同獎杯就要由學校(或報名既會員)五月左右去拎。

其他成績既獎狀都係由學校/會員五月左右習中一起拎。

至於影相就唔駛有名次都可以搵評判影,但係上次因為話唔比影相,所以冇帶機去影。(原來係比賽時唔比影)

今次一定帶定部細機去,要用先拎出黎。

原帖由 洛婷 於 10-3-1 23:19 發表

錦旗就比返學校 , 獎杯係咪自己 ???

個獎杯係點架 ???

比賽之後,枝旗仔先交點學校,第二日早上由校長在早會度再交返比仔仔,之後到5月拎左狀杯後,就又交一次比校長,再做一次,今年轉左校長,唔知會唔會唔同左。
獎杯相:
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

杯好膠,旗好化學。

咁又係,囝囝攞到個杯時真係好開心。

仲有3日就到我囝囝去比賽了,越近比賽,越同大家傾,反而自己壓力細左。昨晚同囝囝講,這項目既獎已經攞過,今年去要開開心心去享受一下。

原帖由 洛婷 於 10-3-2 13:28 發表

咁就多 d 上嚟傾

^O^ 好呀。

星期五教師日,囝囝學校放假,但係囝囝話都係著冬季校服去。
hinmum 個囝囝都係同組,不過hinhin 係第二節,我個 Jesse仔就係第一節,冇得一齊睇。

原帖由 洛婷 於 10-3-2 13:40 發表

岩呀 , 我覺得依個係最好既衣著服飾

我都知啱,你都唔駛回兩次啵。 ^^

舊年有個穿便服去比賽,佢吹到好似人地玩 rock band 咁,搖得好勁,個個拍晒手,我都好大力拍,不過可能唔夾首歌,結果係三甲不入。

另外有一個小朋友,成套西裝去,個小朋友當堂緊張晒。

原帖由 Ciz 於 10-3-2 18:34 發表
阿仔發咗5曰燒都未退,相信老師教嘅嘢都燒到冇哂!Can only wish him good luck!

最緊要係健康,休息下先,其他野慢慢再搞。
祝小朋友早日康復。

原帖由 ywtmama 於 10-3-3 21:15 發表
亞囡明天比賽(grade 3 109), 彈都成首都心滿意足!

得既,要信囡囡,上台前錫佢一啖支持下佢。

原帖由 blackbeauty 於 10-3-3 22:48 發表
請問可唔可入埸觀賽(唔係自己果個小朋友參加果埸)?

個人比賽條例係唔比外人入去,團體賽就要睇下有冇位,另外仲有要睇下個場俾唔俾。
‹ 上一主題|下一主題