用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 情緒社交一問
go

情緒社交一問 [複製鏈接]

小朋友常說別人欺負他,當他做錯事或說錯話,別人告訴他,他便說人家欺負他,或不喜歡他!其他小朋友向他"咒"眉他又覺得別人不喜歡他。有時父母親一個疲倦眼神他又會說你不開心嗎?有時因為這樣令到他自己不開心,因為覺得別人不喜歡他,有時其他小朋友又會覺得好麻煩,小小野就係度話人針對佢。因為這樣很多時跟其他小朋友嘈交。有時甚至令他不想參與課外活動,有什麼方法可以教道他呢!而且他有時脾氣很大,小小事會發脾氣,試過玩不過人,便不玩!他下年升小學了不佑甚辨!?
   0    0    0    0

原帖由 whywhywhywhy 於 10-1-10 23:56 發表
小朋友常說別人欺負他,當他做錯事或說錯話,別人告訴他,他便說人家欺負他,或不喜歡他!其他小朋友向他"咒"眉他又覺得別人不喜歡他。有時父母親一個疲倦眼神他又會說你不開心嗎?有時因為這樣令到他自己不開心,因為覺得別人不喜 ...

小朋友很在意別人怎樣看待他, 對別人對他的評語和互動都很敏感.
其實有可能是自身的自信心不夠的表現. 小朋友對自己的存在價值來自別人對他的肯定, 而不是來自他自己. SELF-ESTEEM不夠呢.

你的說法也有可能,因小兒比較頑皮,所以也會給我責罵,不知這是否他沒自信的原因,我是個比較嚴的母親,他一有錯我便會說出來,不知是否因為這樣,但不說出來教他,可以甚樣呢??如何令他有自信心呢?

與其責備, 不如在小孩做得岩既時間"獎勵"吧.
就好似REWARD SYSTEM 咁, 建立REWARD SYSTEM.
如果做得岩(可以好少事, 好似幫媽媽手, 聽話做功課, 自己的事自己做 ETC) 就有分加( OR 俾星星貼紙)

但相反如果做錯事好似唔聽話, break promises, 打架,唔做功課就要扣分扣星星.

咁小孩就好易明白咩野係可以做, 咩野係唔可以做.
但同時佢亦明白"星星同D分數"代表佢係有能力去做到D野.
得閒你可以你本書仔出黎俾佢睇下D星星, 同佢講話原來佢已經識做好多野已經做得好好. 證明佢唔係無用

其實之前也試過你說的方法,最初有一點用,但後來大家都有點懶散,所以最後都不成功。而家小朋友年紀大左,我駡他己少了。但你說的鼓勵方法真的有點用。之前我試過俾本中文書佢讀,每日一個故事,佢都有d為應付我而佢讀俾我聽,有一日佢讀完,但不是太好,而且他又開始想發作頑皮,今次我按住自己的脾氣,反而問佢你估你講左几多個故事,佢最初以為我是笑他講得故事小,所以有d唔理我,到我說嘩原來你己經講左十個故事啦好叻阿!你重有五十個故事就講完呢本書,我個仔話早知我講多一個故事,咁咪可以剩番四十九個故事啦!我見佢咁講我都好開心!!
我都知小朋友要鼓勵,但有時他刻意做一些事令你不開心,真的很難忍。不過為了我個仔我嘗試控制我的怒火吧!多謝你的提點!!

其實唔止小朋友, 大人都好需要讚美!
對待小朋友比對待咩野都還要付出更多的恆心同耐性!

加油啦! 努力搵到同你仔仔相處的方法啦

‹ 上一主題|下一主題