用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 媽媽們來談談剛剛參加的朗誦節感想吧! ...
go

媽媽們來談談剛剛參加的朗誦節感想吧! [複製鏈接]

媽媽們來談談剛剛參加的朗誦節感想吧!
   1    0    0    0

仔仔們都好積極練習朗誦,,參加的一組有50幾個,但是評委只得一個,得出的評分公平嗎?

永遠都唔好諗公平,咁會開心的,志在參與啦。

唯有平常心(I mean 係如果可以做到的話) !

記得有一年普通話朗誦,個評判話小朋友如果太多動作,會顯得係有人刻意咁教,同埋好做作,其實係唔需要咁多動作,結果出來第一係一位,相信係同胞既男孩子,佢當時既表演非常突出,相信在場好多家長都會記得,佢由開始到尾的動作多到好似做手語咁多,表情極度誇張,如果照評判既評語,佢應該第尾,點解評判反而選佢第一?係咪有自雙予盾先,不過現實就是這樣的,我地不求公平,祇求自已個小朋友享受參與就足夠。

英詩朗誦最忌做手勢, 肯定會out,  眼神及面部表情已足夠

YES , 我大小姐今年第一次參加, 老師話佢太細壭, 臉無表情
英詩跟中詩不同在於, 英詩不可動手動腳, 靠壭調及面部表情.
我只系想比佢參與下,見識一下, 預咗佢吾得
最後, 都好彩可以合格.

原帖由 overview 於 09-12-15 22:16 發表
英詩朗誦最忌做手勢, 肯定會out,  眼神及面部表情已足夠

仔仔第一次參加英詩獨誦,有62人參加,仔仔是最後一位參賽者,雖然無獎,但可以有84分我覺得已經唔錯了。佢好喜歡獨誦,有了今次的經驗,他希望出年再參加
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

请问比赛场地一个评委,两个助理,一个组有50多名学生参加,还不算亲属的陪同。一个评委当场评50多个学生,这样对热爱朗诵的学生是公平的吗?

從來朗誦都係絕對主觀的比賽,我都覺得抱著參予的心態永遠是快樂.
囡囡由小二到現在(小五),參加不下數十次公開比賽,其間有得亦有失,當中經歷已教我和囡囡成熟地對待比賽結果,總之,知道自己已做到自己要求便可! 就算可以拿奬,都只因自己風格剛配合評判口味而已,心存感激!

英詩都好睇評判個口味o架,唔一定只鐘意臉部表情、聲調等。阿女今年個評判鐘意有動作,所以無得一概而論,最緊要自己儘左力就得。

個評判叫物名呀?D評判評語如何?

原帖由 tam 於 09-12-16 09:52 發表
英詩都好睇評判個口味o架,唔一定只鐘意臉部表情、聲調等。阿女今年個評判鐘意有動作,所以無得一概而論,最緊要自己儘左力就得。

原帖由 Sherryko9 於 09-12-16 10:12 發表
個評判叫物名呀?D評判評語如何?

Sherryko9,

我囡囡英詩張分紙個評判寫到好似鬼畫符..... 妳囡囡比賽完未呀??
其實係一家四口子

我都發覺D西人寫字好似鬼畫符甘!睇死人!不過睇多兩次,再估下估下,都會估到,但有時成句睇到,句子好似好簡單,但又唔明佢講物!唉!
囡囡一早完晒朗誦比賽,最後果次是1/12完.今年好好彩,普3rd,英champion,粵冠,但仍提醒自己和囡囡不要太開心,主要是評判buy甘話!其實我地經歷過上年"滑鉄盧",走失普,英亦能是3rd,幸粵還在,但其他比賽估不到的失落,上年媽咪心情...囡囡反而處之泰然,媽咪已調校了比賽態度,知道凡事不是必要,如果得到的話應心存感激!
下年,我們繼續努力吧!

原帖由 一家三口 於 09-12-16 10:15 發表

Sherryko9,

我囡囡英詩張分紙個評判寫到好似鬼畫符..... 妳囡囡比賽完未呀??

叫做吸取經驗咁啦

原帖由 Sherryko9 於 09-12-16 10:38 發表
我都發覺D西人寫字好似鬼畫符甘!睇死人!不過睇多兩次,再估下估下,都會估到,但有時成句睇到,句子好似好簡單,但又唔明佢講物!唉!
囡囡一早完晒朗誦比賽,最後果次是1/12完.今年好好彩,普3rd,英champion,粵冠,但仍提醒自 ...

Sherryko9,

妳囡囡好叻呀.
對! 今年攞奬, 不代表明年也可以攞奬....平常心啦!
希望囡囡繼續努力, 明年再戰校際朗誦節....
其實係一家四口子

哈囉,一家三口,

原來我地都係四處走,見到"朗誦節"題目就會傾吓計!不如企定哩到傾吓計啦!
囡囡小五,出年是最後1年參加校際朗誦小學部的比賽,其實係頭2年,囡囡可能好似太易拿奬,攪到媽咪自己都以為佢實得,心亦變紅了!但...上年,結果不如往年,心情直插谷底,就如其他,抱怨不公,眼中只有自己小朋友最好,現在反過來看,心存慶幸,好彩在上年有失敗的挫折,不是發生在今年,現在我們每次比賽,只求盡力而為,亦知評判是關鍵人物,有奬好過無奬,就算無的話,當作欣賞其他參賽者表演,亦知多D評判口味.
希望下年亦在此看到你囡囡比賽成績,大家參詳參詳.

原帖由 一家三口 於 09-12-16 10:15 發表

Sherryko9,

普通話的朗誦講究字正腔圓,抑揚頓挫,聲情並茂! 既然是普通話的朗誦,評委的評分標準:難道是以廣東話的普通話來作為評分標準嗎?要的是公正的評分,真能依靠主觀來評分!太不嚴謹

原帖由 Sherryko9 於 09-12-16 10:38 發表
囡囡一早完晒朗誦比賽,最後果次是1/12完.今年好好彩,普3rd,英champion,粵冠,但仍提醒自 ...

嘩!你小朋友好好成績wow! 想問一下是你自已教她嗎?
請問粵, 英, 普以你多年參賽經驗, 評判有何不同的要求呢?
‹ 上一主題|下一主題