用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴一問
go

買琴一問 [複製鏈接]

想問吓yamaha U1, Kawai K5 & K7, 有咩分別? & ? 錢,囡囡現在二級, 點簡好? 有D人話可以四級先買琴..., 可否給我一些意見?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

唉...我都有帶佢去柏X試, 平ge萬多 & 貴ge 十多, 佢居然話覺得冇咩分別...., 現我唸先決定型號先再帶佢去試囉. 但係你認為邊隻琴的口碑會好d呢? 我知道k5, k7高都是125cm. e, 你係教琴? 喺邊區教?

原帖由 ming2 於 09-10-25 00:09 發表

首先最大0既分別當然係牌子啦...而yamaha俾人0既感覺係聲音比較響亮,同埋手感比kawai 輕...而kawai就聲音比較柔/厚,手感比較重...琴身高度黎講u1就121cm,而k5好似係122cm,k7就125cm高....其次就係...K7係大譜架型, ...

簽名被屏蔽

囡囡ten years old, 我係柏x睇, k7要49xxx (仲係學生價)分期要53xxx. k5 vs k7 +/- $10xxx. 點"簡", d人講k7 只係多左塊板, 係吾係呢?
我有個朋友話佢用緊kawai u 係列最高grade 個隻, 但係我問柏x d sales 佢地都吾知.., 佢話05yr 買, 現在想換yamaha U5, 佢話諗住買萬幾 (實$未定), 吾知諗吾諗好, 有冇意見? 吾好意思, 好多問題...Tks!!

原帖由 ming2 於 09-10-25 01:17 發表

如果佢覺得冇咩分別0既,咁就睇自己荷包啦...

呢幾隻model都算係多人揀0既...你小朋友幾多歲??如果係幾歲人仔,而你又預左有四萬幾去買,我會揀k7 lor...因為大譜架型,對於小朋友黎講都係好架...可以習慣到個睇譜0既 ...

簽名被屏蔽

Thank you ming 2.

原帖由 ming2 於 09-10-25 22:46 發表

Kawai US系列我就聽過,U系就未聽過,你問清楚你朋友係咩model啦 (琴入面應該會有寫架...)..不過US系列都好似停產左好一段時間喎...佢係咪新琴買入自用架??定係都係係二手琴倉買架??你可以check下個serial no.就知道 ...

原帖由 ming2 於 09-10-25 01:17 發表

如果佢覺得冇咩分別0既,咁就睇自己荷包啦...

呢幾隻model都算係多人揀0既...你小朋友幾多歲??如果係幾歲人仔,而你又預左有四萬幾去買,我會揀k7 lor...因為大譜架型,對於小朋友黎講都係好架...可以習慣到個睇譜0既 ...

K7同三角琴既譜架高度完全唔同, 根本就係2樣唔同既嘢, 就等於一碗粥同一碗飯既分別, 材料都係米, 但食落口既感覺完全唔同, 飽肚既程度都唔同, 鋼琴都係一樣, 三角琴同直立弍鋼琴既做法都唔同, 你話出黎既效果點會一樣, 唔好俾人亂點你呀!!

原帖由 kinki-ma 於 09-10-25 20:44 發表
囡囡ten years old, 我係柏x睇, k7要49xxx (仲係學生價)分期要53xxx. k5 vs k7 +/- $10xxx. 點"簡", d人講k7 只係多左塊板, 係吾係呢?
我有個朋友話佢用緊kawai u 係列最高grade 個隻, 但係我問柏x d sales 佢地都吾 ...

我有fd係教琴嘅, 佢話買二手琴要好小心, 要識睇裡面, 而唔係睇外表!
‹ 上一主題|下一主題