用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-27 09:36 發表
yeah! 剛剛收到學校電話, 下星期二安排2nd in, 希望阿囝表現好d, 成功被取錄。

另外, 我真係好想讚下學校位admin. 姐姐, 佢真係幾nice同細心, 頭先佢一開口就問我小朋友放學幾點, 係咪返全日, 睇下安排時間會唔會阻 ...

恭喜!恭喜!

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-27 13:29 發表
趁有時間就同囝囝講多d英文/普通話!
你果日咪要請假囉!? 不過家長果part 好簡單,10分鐘內主要問questionnaire 內容!
祝順利

你咁好有10分鐘時間講,我地果次係見1位中年男教師,
佢仲攞埋個鬧鐘出黎計時,仲話:你地只有8分鐘時間講,
跟住就鐘開始計時,我老公仲口水多過茶,
都未講完已經夠鐘。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-27 13:24 發表
你朋友對宏信真係"一心一意"!:D

Yes!!

我今朝蹱到個生命堂幼稚園嘅K3家長,咁就講開小學,
佢話原來較早前宏信挍長曾經講過話會優先收佢地嘅學生,
但最後嘅結果都係有好多人係waiting list,
佢話真係估唔到有咁人都想入哩間學校。

另外哩位家長話,佢d同學仔有人本身都係waiting list,
後來收到宏信電話,話有位可以收佢個小朋友,
但最後因為自行派咗去天天,所以就放棄咗嘞!

原帖由 snoopymummy 於 09-11-30 21:15 發表
請問小朋友是否要全英文in?咁幼稚園讀國際班係咪好d?

係用英文+普通話in, 幼稚園讀國際班當然會優勝d啦!

原帖由 Hinbabyma 於 09-12-2 09:11 發表
宏信喜歡收好奇心重, 愛發問的小朋友。亦即係比較"活潑":;pppp:

我個小朋友正是這類型。

原帖由 Hinbabyma 於 09-12-2 16:52 發表
hlbaby2004,

多謝! 星期五註冊。
我都估唔到咁快有result, 以為要等2個星期。今日收到好消息, 真係好開心。   

你就好la,咁快就知道結果, 我地係第1輪果批,
真係要等足2星期至有結果,果時攪到我日日都囉囉攣,
成日都走去信箱睇吓有無信。

原帖由 BonnieSuen 於 09-12-9 20:44 發表
請問你哋有無交profilio呀!

我有交!

原帖由 hlbaby2004 於 09-12-13 16:54 發表
元朗區有冇d好既centre 學英文會話?

我個小朋友有响元朗學開英文會話(學咗1年),
係英藉女教師(佢識講流利廣東話),一班最多5個小朋友,
逢星期五或者星期六先有班,內容一般係玩吓遊戲,唱吓歌仔,畫吓圖畫,有時會做吓 worksheet咁。
教得好唔好我就唔清楚,事關我地d家長係睇唔到佢地係點樣上堂,家長每次將小朋友交比老師之後就走。
每次落堂後,我都會問番我個小朋友,今日玩過d乜野同做過d咩,通常都係玩遊戲,而我個小朋友係超鐘意番哩一堂。

如果你有須要,我可以pm資料比你。

原帖由 cindy1227 於 09-12-16 19:24 發表
yes ,thank you please pm  me

[email protected]

Please check email, tks!

原帖由 hlbaby2004 於 09-12-16 19:35 發表
Pet,

我都想要,可唔可以pm埋比我?

謝~

Please check pm, tks!
‹ 上一主題|下一主題