用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無大人學緊小提琴? 一齊交流下!
go

有無大人學緊小提琴? 一齊交流下! [複製鏈接]

學左半年......不過比老師話, 大人學, 手指硬, 頂龍上到5級左右, 好傷心, 我唔係玩下玩下...認真嫁...
   0    0    0    0

多些做左手knuckle joints 及指板練習﹐持之以恆﹐手指會變得更加靈活。

加油﹗你對學習抱著認真的態度﹐是值得鼓勵的﹗別太執著於級數﹐最重要的是﹐保持對音樂的興趣﹐穩定的練習﹐加上正確的方法﹐便會持續地進步。

原帖由 cheapbombom 於 09-10-13 13:21 發表
學左半年......不過比老師話, 大人學, 手指硬, 頂龍上到5級左右, 好傷心, 我唔係玩下玩下...認真嫁...

hi cheapbombom,

仲記得我嗎? 我依家冇學喇. 因為我右手肩同手指關節都有問題唔可以繼續.依家唯有將全部心機放喺兩個女身上. 妳要加油ar!

原帖由 cheapbombom 於 09-10-13 13:21 發表

Fingers may be stiff to start with, and you may feel your shoulder aching and fingers start having lumps.  But these are all normal and will go away after 1-2 years of practice.  

My kids go to a music centre to learn, where there are also adult students.  I have not heard of the fact that they cannot go to Grade 8.  Unless you are over 60 years old!

醒目開學勳章

我都打算學,唔知買個平平地既小提琴好OR
買個靚野可以留返比囡囡用

又唔使傷心,接受現實,5級也好,8級也好,一样可得到樂趣。

我覺得大人練鋼琴仲難,我練過,手指都企唔穩,練一手連音,一手跳音,練到一身汗也練唔到。有朋友練好幾年,考到ニ級,嘩,佢開心到呢!

我都有咁打算,但始終未實行,覺得自己太老!本來想買一個平的玩下先,但平的音質實在太差,木聲好重,聲音好硬。

原帖由 小木偶媽咪 於 09-10-14 07:41 發表
我都打算學,唔知買個平平地既小提琴好OR
買個靚野可以留返比囡囡用

Hi beetle,

我當然記得你啦, 你決定唔繼續學咪好可惜? 學慢少少有無可能? 又或者好番再學?
我學琴最大心理障礎就係我既指甲, 其實, 我學鋼琴學到3級停左, 都係因為指甲天生太長, 剪唔過肉, 老師說學上去, 指法唔啱...我襟黑鍵都唔可以垂直手指....

唉, 小提琴又重覆我的惡夢....

原帖由 beetle 於 09-10-13 15:17 發表
hi cheapbombom,

仲記得我嗎? 我依家冇學喇. 因為我右手肩同手指關節都有問題唔可以繼續.依家唯有將全部心機放喺兩個女身上. 妳要加油ar!

Wootaitai,

一齊加油啊, 我學左7個月左右....家陣練晒3首2級考試歌, 本應係陪啊女明年一齊報2級...

上星期剛轉新老師, 佢叫我地未報就唔好考住啦, 咁急考黎做咩呢? 又彈到我同啊女一文不值, 好傷心...

舊老師唔明點解新老師咁講, 又話, 仲有成半年, 你地家陣去考都一定合格, 更何況仲有大把時間練好佢, 不過新老師又話我地拉到無感情, 真矛盾....所以, 都放棄考2級了...

我拉緊篠崎book 2既中間, 你呢? 有d歌仔幾好聽....一齊互勵之....

原帖由 wootaitai 於 09-10-13 14:18 發表
That's very discouraging bor..

I learnt for 9 months also. I used to play piano when I was young - I think violin is so much harder to play well.

EG I practiced the same song for a month. still not ...

唔好心急啦,7個月可能真的連弓都未啦直。

cheapbombom
hi
我以前學左4個月,現在囡囡學,我上星期陪囡囡一起拉,我覺得我個小提琴的聲不好.現在我打算買個貴些陪囡囡一起拉.個小提琴又可以留給囡囡.
原帖由 cheapbombom 於 09-10-17 12:52 發表
Wootaitai,

一齊加油啊, 我學左7個月左右....家陣練晒3首2級考試歌, 本應係陪啊女明年一齊報2級...

上星期剛轉新老師, 佢叫我地未報就唔好考住啦, 咁急考黎做咩呢? 又彈到我同啊女一文不值, 好傷心...

舊老師唔明 ...

video_ming,

你學左4個月, e家有繼續嗎?

半年前, 我買小提琴個陣, 都心大心細, 唔知買貴定買平好, 最後, 聽朋友講, 當買件衫, 2千都ok....唔好太平, 驚反而無心機學下去....

結果, 我就買左BV300......幾個月後, 啊女3/4轉4/4, 就買了BV400...大家都係初學, 都應該夠用啦...

點知, 學下學下, 係自己貪心, 好快, 就分辨到啊女個琴係音質好過自己個琴...

所以, 比自己一個目標, 學多一年, 隨心所欲, 會再換個靚d既琴添...當獎勵自己...講真, 自己都搵到錢, 本身唔好名牌, 人地一個LV都6-7千啦...自己一世人一次....

諗得太遠...還是努力練琴實際d

原帖由 video_ming 於 09-10-17 23:14 發表
cheapbombom
hi
我以前學左4個月,現在囡囡學,我上星期陪囡囡一起拉,我覺得我個小提琴的聲不好.現在我打算買個貴些陪囡囡一起拉.個小提琴又可以留給囡囡.   ...

cheapbombom
我現在沒有學.我以前學的小提琴是很平的.所以音質不好.
現在囡囡在葉氏學.買了一個$2000元的小提琴給囡囡.陪囡囡拉時,就好覺得我個小提琴不好聲,所以想買個$3000的琴陪拉.又可以留給囡囡將來用.
原帖由 cheapbombom 於 09-10-17 23:48 發表
video_ming,

你學左4個月, e家有繼續嗎?

半年前, 我買小提琴個陣, 都心大心細, 唔知買貴定買平好, 最後, 聽朋友講, 當買件衫, 2千都ok....唔好太平, 驚反而無心機學下去....

結果, 我就買左BV300......幾個月後,  ...

wootaitai,

嘩, 你拉左7個月, 就轉把位啦, 學得咁快既?
suzuki1-8冊係啊女用緊, 我無拉, 不過, 尋日新老師叫我唔好拉篠崎啦, 因為已搵完Book2, 不如轉用suzuki, 佢由Book2開始教我..

你一日練幾耐? 進度可以去得咁快?

原帖由 wootaitai 於 09-10-17 23:57 發表
而家拉到suzuki book4 第一首 (seitz concerto no 2)好難拉得好聽!因要返工停佐學, 自己練,not much progress

個女拉緊book1 (Minuet III) - 係我正式單對單學第一首。
而家肯定拉得好過我那時! ...

wootaitai,

你練琴既時間, 係我好幾倍之上........
我通常只靠weekend練....平日晚, 十點啊女已睡...練琴會嘈住佢...

原帖由 wootaitai 於 09-10-18 23:45 發表
each suzuki books have less songs ma...
In fact many suzuki songs are also in 篠崎 book 2/ book3, just difference sequence

My main problem now
- left/ right hand coordination
- Strings crossing - the ...

‹ 上一主題|下一主題