用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無得in
go

無得in [複製鏈接]

我個仔07-12出世, 準時9月7曰就寄K1‧申請表去九龍塘 '+南', 啱啱收到佢哋回覆話太多人申請, in都無得in
   0    0    0    0

就算有得in, 又如何?  

"+南"自己有n班可直升, 相信好少位留俾街外小朋友, 我下星期會去其他分校in, 當取經驗吧, 我bb都係12月超細仔 :(

醒目開學勳章

我有拎表但比左人放棄左..迦南有部份老師好無耐性架~佢地見到一d怕醜同未識講野既小朋友in都唔想in你..叫你返去架(聽朋友講)~其他分校都係..仲有佢地面試都唔易架~有好多野問~

http://hk.myblog.yahoo.com/siuyu_ma

與我住同一座的媽料, 佢個女又係細女0711, 佢又係比迦南reject. 因太人申請及佢個女係細女, 我地都覺得唔公平, 一間唔公平的學校, 無得in也無需傷心.

醒目開學勳章

原帖由 arcaar 於 09-10-11 13:54 發表
我有拎表但比左人放棄左..迦南有部份老師好無耐性架~佢地見到一d怕醜同未識講野既小朋友in都唔想in你..叫你返去架(聽朋友講)~其他分校都係..仲有佢地面試都唔易架~有好多野問~ ...

算啦. 佢地係多野問d , 但都唔係難答, 有時好多都係問家長既, 去年我有同仔仔去 in 九龍塘果間, 好似好易就收左, 我仔仔有d 野都無答人架. 不過, 最後我地都無register 到.

回覆 5# bee599 的文章

吓!乜今年個birth rate 比2006仲多? 我個女都算係細女但係舊年迦南係第1間 interview 嘅KG, 問嘅問題都係好common嘅, 最後收咗冇做register, 之後仲有老師打電話比我問係咪唔得閒嚟register?個位仲hold 住.  我仲以為佢哋有位冇人讀tim.

醒目開學勳章

原帖由 wincyho56 於 09-10-11 17:52 發表
吓!乜今年個birth rate 比2006仲多? 我個女都算係細女但係舊年迦南係第1間 interview 嘅KG, 問嘅問題都係好common嘅, 最後收咗冇做register, 之後仲有老師打電話比我問係咪唔得閒嚟register?個位仲hold 住.  我仲以 ...

birthrate:
2006<2007<2008<2009!!!!
大約由五萬多升到2008 成7萬呀!

我諗唔關大/細仔事.  因為我個仔都9月喇.  咪又係in都冇得in.  重浪費咗幾個郵票.

:;pppp: :;pppp:

how about the birth rate in 2008??
going more & more.....??

原帖由 wincyho56 於 09-10-11 17:52 發表
吓!乜今年個birth rate 比2006仲多? 我個女都算係細女但係舊年迦南係第1間 interview 嘅KG, 問嘅問題都係好common嘅, 最後收咗冇做register, 之後仲有老師打電話比我問係咪唔得閒嚟register?個位仲hold 住.  我仲以 ...

hi wincyho56,
which 迦南? Kln Tong?
when i check up with the information, most of the parents like both of the kowloon tong campus. maybe i'll try it next year.
why did you give up?

聽你地咁講, 我唸迦南(KLNTONG)IN 大仔. 我仔仔係大仔所以有得IN, 我仲記得我係係98日親自去交表既
.

對+南黎講, 九月都係細仔. 我個仔(都係九月B)之前報N班, 我打電話問過,佢地話會in晒大仔先,因為佢地八月開學, 唔想收細仔.
所以我放棄咗. 覺得呢間學校只係講$. 連in 的機會都唔俾.

原帖由 evawa 於 09-10-11 23:04 發表
我諗唔關大/細仔事.  因為我個仔都9月喇.  咪又係in都冇得in.  重浪費咗幾個郵票.

:;pppp: :;pppp:

原帖由 hisuki00 於 09-10-12 10:22 發表
對+南黎講, 九月都係細仔. 我個仔(都係九月B)之前報N班, 我打電話問過,佢地話會in晒大仔先,因為佢地八月開學, 唔想收細仔.
所以我放棄咗. 覺得呢間學校只係講$. 連in 的機會都唔俾.

...

我BB (12月細仔) 上年報富榮花園迦南和華景山莊啟思的N班, 兩間都係in都無得in.

華景山莊啟思, 我已經打電話問清楚係仲有位, 先敢寄信去, 點之結果都係一樣.

原帖由 bee599 於 09-10-11 11:37 發表
我個仔07-12出世, 準時9月7曰就寄K1‧申請表去九龍塘 '+南', 啱啱收到佢哋回覆話太多人申請, in都無得in

恕我落伍,咩九龍塘迦南好出著嫁咩?據我所知,迦南好多地區都有喎,你住得好近九龍塘?點解咁傷心?你可以報其他地區的迦南,九龍塘真係咁好???

原帖由 vic6 於 09-10-12 02:36 發表
hi wincyho56,
which 迦南? Kln Tong?
when i check up with the information, most of the parents like both of the kowloon tong campus. maybe i'll try it next year.
why did you give up?

Yes, Kowloon Tong campus. I gave up last year because I choose another KG and also in kowloon Tong as well. Your bb is 08 bb?

回覆 1# bee599 的文章

我都想鬧爆+南呀, 我一早於7月已send信比佢地, 佢地都reject左, 我咪打去學校問, 佢地話因太多人申請, 所以要抽籤喎, 我咪寸佢囉, 人地d學校係先到先得架喎, 你地又要人寄信, 再要抽籤, 咁你就一早係web site講清楚原來早寄信都唔一定有得in啦, 好讓家長決定是否申請, 唔好浪費我d stamp fee及浪費時間填表, 且要disclose我地d私人information呀ma....我亦同佢講你地好似留位比n1&自己人多d囉, 唔好做到好似好公平咁款.......
所以就算+南真係比機會我個囡in, 我都唔會去, 你估真係得你1間學校呀.......

金巴倫道迦南係我in過最不知所謂的一間, d老師好無耐性, 安排混亂, 佢叫我個仔比架車爸爸, 我個仔卦住玩玩具無理佢, 佢竟然用"英文"再問:"give the car to 爸爸吖!" 問你死未!!! 最後我連取錄與否的信都收唔到, 我都費時打去問, d咁既學校, 收左你都咪鬼讀!

原帖由 wincyho56 於 09-10-12 14:22 發表

Yes, Kowloon Tong campus. I gave up last year because I choose another KG and also in kowloon Tong as well. Your bb is 08 bb?

我女0907都無得in啦, 浪費晒我d郵票, 又唔寄番比我地~真係衰!!!

原帖由 MIZU 於 09-10-12 09:23 發表
聽你地咁講, 我唸迦南(KLNTONG)只IN 大仔. 我仔仔係大仔所以有得IN, 我仲記得我係係9月8日親自去交表既
.

真係唔知點收法,我囡囡0612上年in N1唔收,今年in出年N2大女,都係收拒in信..

回覆 14# 靚姐 的文章

我唔係一定要比仔仔讀九龍塘"+南", 報呢間原因有:
1)因為知呢間唔係咩名校, 而我個仔又細所以希望會比仔仔in吓;
2)我個仔响九龍塘返playground;
失望原因:
1)我都有報其他K1, 人哋都寄返封confirm信話你聽收到申請表, 起碼有D誠意;
2)"+南"都未見過我仔仔就reject人, 真係好hurt;
但係依家見到有D小朋友未in都比佢reject就知道只係佢哋學校處理手法問題。
希望有其他學校比我仔仔in已經好開心, 預咗今年無得讀K1!

‹ 上一主題|下一主題