用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我有好多問題呀~希望有人可以幫到我~十萬個多謝 ...
go

我有好多問題呀~希望有人可以幫到我~十萬個多謝 [複製鏈接]

我bb2008年1月出世~而家20個月~我見有d媽媽話bb2歲要返學~咁我bb又唔到2歲~如果出年返又差唔多3歲~咁會唔會比人讀少左一年
2歲返d咩3歲係咪返低班
應該點同佢選擇幼稚園~我住將軍澳~寶琳站~附近有冇好既幼稚園介紹
同埋我見有d媽媽已經話要開始報名~如果唔係會無位~報名要準備d咩呢~

唔好意思太多問題~但係我真係唔清楚~希望有媽媽可為我解答~~thx~!!!
   0    0    0    0

My baby is 2008 Feb baby. You can apply N1 for him now and he can study N1 in 2010 Aug. Besides, if u want him to study early, u can apply N1 now and let him to study once he is 2 years old. Then, just like my kid, he can study nearly 6 months more than the other kids.

In TKO, u can apply GreenVille, GreenField, Deborah, Beverly... around $3500-$4000 for half day.

我个女現在19个月, 係對面海讀咗PLAYGROUP一个月了 一星期返两堂 覺得幾好!

首先你個bb可以報2010-2011年度嘅N1班,點解唔報得K1,因為佢屬於大仔,而且要於開學時足2yrs8mons,所以未需報住。
再唔明嘅打去心儀幼稚園度問,免得錯過了報名。
scn :-D

我今日去問過一間幼稚園~我話想報k1 佢話只收到31/12/2007~我b11/01/2008佢地都唔收
唔知有冇d學校會收讀k1呢

原帖由 yobi0000 於 09-9-29 01:24 發表
我今日去問過一間幼稚園~我話想報k1 佢話只收到31/12/2007~我b11/01/2008佢地都唔收

就算有k1破格收你個仔, 你都要讀足4年幼稚園, 因為政府規定入讀津貼官立小學的, 一定要足5歲8個月, 即12月31日或之前出生的人.  就算你早一年讀k1, 但畢業後升唔到去小學, 咪仲麻煩, 唔通到時重讀k3咩?!  不如一步一步黎, 先n1, 後k1.   

唔想讀4年幼稚園 (即n1-k3), 咪k1先入學, 你仔仔係大仔, 考學校有著數, 唔驚無學校收佢入k1.

原帖由 yobi0000 於 09-9-26 12:21 發表
我bb2008年1月出世~而家20個月~我見有d媽媽話bb2歲要返學~咁我bb又唔到2歲~如果出年返又差唔多3歲~咁會唔會比人讀少左一年
應該點同佢選擇幼稚園~我住將軍澳~寶琳站~附近有冇好既幼稚園介紹
...

我b都係0801, 我地大仔入學面試有少少advantage, 因為比同年既小朋友都大, 可知咁細個差3個月都有好大變化, 所以有d幼兒園鐘意收大仔. 至於2010年2月至2010年8月未讀n1有mud好做, 其實坊間有好多唔同類型既playgroup可以上, 玩下音樂/繪畫/跳舞/語文, 都唔夠時間啦. 最後, 學習係終身事業, 而家只是起步, 一世流流長又點會著眼現在的一年半載時間呢?

原帖由 yobi0000 於 09-9-29 01:24 發表

2010年k1收生係截至2007/12/31出世既baby, 2008年一定要2011年先可能讀k1, 讀住n1先.

假如你baby早在2007年尾出世, 你可能而家又煩緊邊間幼稚園肯收超細仔啫.

if you attend playgroup now, there is an advantage for you, you get to meet other parents, and you will find out more.  Don't miss the deadline for k1 application! they can be very tricky!
1.  playgroup can be in the form of music lessons, languages, motor skills.  just type playgroup on the yahoo, you will find many.
2.  playgroup in kindergarten setting is more school life like, singing, story time, playtime, teatime...etc a bit less exciting, but more discipline. you can choose 1X, 2X, or 3X a week
3.  nursery is for 2 years old, usually 5 days a week.
4. kindergarten is for 2 years 8 months and above.
hope these info is also helpful!
原帖由 yobi0000 於 09-9-26 12:21 發表
...

多謝晒咁多位媽媽既回覆~
而家我煩緊俾佢讀n1好呀~定係到時先讀k1
唔讀n1~呢一年又唔知可以俾佢返d咩呢~
‹ 上一主題|下一主題