用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網的家長入黎傾下~~~
go

88校網的家長入黎傾下~~~ [複製鏈接]

你地有心儀的學校未??
唔知迦密好D 定係冼次雲好D ??
這兩間學校會邊間功課多D ?
我的囡囡成日位唔定都唔知點揀好
   0    0    0    0

原帖由 elain 於 09-9-17 13:22 發表
你地有心儀的學校未??
唔知迦密好D 定係冼次雲好D ??
這兩間學校會邊間功課多D ?
我的囡囡成日位唔定都唔知點揀好

不是陳元喜較好咩?還有聖心,沙官。。。

回覆 2# *i* 的文章

我知陳元喜、聖心同沙官都好,但果D 學校太谷了同比較遠,我住大圍街市附近。其實囡囡只得15分咋,自行收生果幾間一定無份啦。

咁迦密好D 定冼次雲好D ??
邊間是活動教學??

我覺得迦密好些啦.....基督教應有愛心多一點

醒目開學勳章

如果講谷, 根據以前有媽咪分享, 冼次雲比以上提及o既任何一間都谷喎~~~ 反而沙官唔係勁谷o既學校, 起碼初小唔會. 而迦密口碑唔錯, 特別係中文, 佢地用"生本教學", 用活動形式教中文, 同埋我接觸過佢地校長, 我覺得佢係一個好有心o既校長, 值得考慮. 不過都唔係少人揀o家, 我舊年揀佢第3志願都入唔到....

貢獻勳章

原帖由 TPL 於 09-9-17 19:06 發表
我覺得迦密好些啦.....基督教應有愛心多一點

今天去了迦密,約了副校長參觀學校,因12/9同19/9也不可去學校參觀,感覺不錯,接待我也好細心,小一的課室是2個位一排,不是分小組的,不知其他小學的小一是不是咁?

而且,我不想女女搭校車,我多數會選迦密,放工接到她

我想間間都多功課的,看看自己的意願會好一d

不過,19/9我再去看下88區的小學

貢獻勳章

geni

其實,可不可打電話去約沙小參觀?
我都約過某d學校個別去參觀的

多數都得,所以想問下妳的經驗,
想知學校的透明度高不高?
又見沙小website無公佈升中的資料?

其實俾你地擇會唔會揀迦密個第一選擇??

hi....我心儀都係沙官
雖然得15分...都要博一博架啦
其次係新翠循理...迦密..仲有聖心
但聽講聖心比其他學校同級會深d(都係聽bk媽咪講)
琴日都去完荃官聽講座...
咁唯有大抽獎
"甲"部淨揀沙官
"乙"部先排位(沙官當然要排no.1啦)

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 09-9-19 09:57 發表
hi....我心儀都係沙官
雖然得15分...都要博一博架啦
其次係新翠循理...迦密..仲有聖心
但聽講聖心比其他學校同級會深d(都係聽bk媽咪講)
琴日都去完荃官聽講座...
咁唯有大抽獎
"甲"部淨揀沙官
"乙"部先排位(沙官當 ...

我同個女去了不同的學校,
她說喜歡迦密,咁我都會選迦密,
不過,副校叫我不要太大寄望第一round入到,
她說以往也有15分在自行入到^^
大抽獎就是妳的程式,甲乙第一1、2都是心儀學校啦..

我看了不同學校的小一家課,都是有默書,又每天幾樣
家課,根本讀落好就ok^^

babytai
我今天去食早餐,老闆娘的2個小朋友都是循理畢業,
而家讀崇真中學
她說循理舊d啦!!話佢的仔女讀咁多年都是咁殘
但在新翠已最好

HI ...cherry
唉..我都知得15分好難有機架啦...不過都係個句...博一博啦...博到就唔洗煩
琴朝9點10先睇到呢個post...如果唔係.知道
迦密攪開放日..都會去睇一睇...
講真..考試點書..我諗間間都一定有架啦..爭在多定少囉...如果每日幾樣功課應該都係正常...但最怕個d係有成7,8,9樣個d學校啫

我都知循理好舊呀...因為我以前都係住新翠
仲耍係我讀小學已經有架啦..(個時都係三間中最好個間)...有成廿幾年架啦...但佢都仲keep住有全校廿幾班
我都係想搵d全校多班數個d囉...少班好似無乜信心比亞囡讀

版主 醒目開學勳章

原帖由 babycherry22 於 09-9-17 23:59 發表
geni

其實,可不可打電話去約沙小參觀?
我都約過某d學校個別去參觀的

多數都得,所以想問下妳的經驗,
想知學校的透明度高不高?
又見沙小website無公佈升中的資料? ...

我都係心儀沙官小, 不過真係好多人爭.
妳地有無試過打去問可唔可以參選呀?
我見幼稚園派番黎 d 回條都無沙官小..........

貢獻勳章

原帖由 JasmineBaby 於 09-9-20 16:14 發表

我都係心儀沙官小, 不過真係好多人爭.
妳地有無試過打去問可唔可以參選呀?
我見幼稚園派番黎 d 回條都無沙官小..........

其實,我對沙官都有興趣,不過,真是一d也不認識,見評語都是好好的

babytai
聽街坊說,循理在叩門時,不太喜歡收來自新移民的家庭
陳元喜就收好多,同因無做小班,有家長參觀完,說坐最後的小朋友,幾乎貼著課室後的board,
(不是岐視,是覆述別人的看法)

88校網的"香港中文大學校友會聯會張煊昌學校"好似無人講, 請問各位有什麽意见和評語呢?

貢獻勳章

原帖由 Funling 於 09-9-21 15:23 發表
88校網的"香港中文大學校友會聯會張煊昌學校"好似無人講, 請問各位有什麽意见和評語呢?

我舊年參觀過,校舍大同新,不過,一定要搭校車,除非住好近,小一的課室是平日小學的2倍,有d似幼稚園,一半一堂,一半有不同的corner,也有玩具、棋類
小班教學

but一定不是好多人首選,因看舊年開班同收生的數據,似乎不作首選,排後小小,也不難入,身為家長,梗有少少想幫仔女博下,看看入不入到更好的小學,先令大家心大心細

回覆 15# babycherry22 的文章

先多謝你回應, 因我見資料她應是一条龍小學接中學, 而且今年好似開多一班小一,所以才有興趣知多一点。

原帖由 babycherry22 於 09-9-20 16:36 發表

其實,我對沙官都有興趣,不過,真是一d也不認識,見評語都是好好的

babytai
聽街坊說,循理在叩門時,不太喜歡收來自新移民的家庭
陳元喜就收好多,同因無做小班,有家長參觀完,說坐最後的小朋友,幾乎貼著課室後的board,
(不是岐視, ...

係咩???可能佢地怕會拉底佢地質數掛...唔係岐視咁講呀
因為佢地d家長係採取開放式管教(個人認為及所見[我住呢條村我諗有8成係新移民家庭])..唔同我地比較管束d,
大家教仔方法唔同...聽你咁講...就算叩門循理咁我都有d機喎....哈哈...都未嘗唔係好事呀...近婆婆...亞囡仲可以有新鮮飯食添

我諗循理叩門唔係容易, 我女女舊年選小一大抽獎時,循理放第4, 都入唔到, 第一輪亦無簡佢, 可能係咁, 叩門時直情無得見, 打電話同我地講無位啦.

原帖由 babytai 於 09-9-21 23:29 發表

因為佢地d家長係採取開放式管教(個人認為及所見[我住呢條村我諗有8成係新移民家庭])..唔同我地比較管束d,
大家教仔方法唔同...聽你咁講...就算叩門循理咁我 ...

醒目開學勳章

原帖由 fungpolly123 於 09-9-22 09:52 發表
我諗循理叩門唔係容易, 我女女舊年選小一大抽獎時,循理放第4, 都入唔到, 第一輪亦無簡佢, 可能係咁, 叩門時直情無得見, 打電話同我地講無位啦.

...

原來循理咁hit! 我舊年去o左4間交叩門form (沙官, 陳元喜, 迦密, 黃賜豪), 4間都有得in喎~~

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 09-9-21 23:29 發表

大家教仔方法唔同...聽你咁講...就算叩門循理咁我 ...
'

開放式開放式管教
‹ 上一主題|下一主題