用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華(小朋友和老師有個約會) 問什麼?
go

英華(小朋友和老師有個約會) 問什麼? [複製鏈接]

如題

謝謝
   2    0    0    0

原帖由 Dan_Dan 於 09-9-13 22:32 發表
如題

謝謝

帶中英文書去,應該係問本書的內容。。。

我覺得第一次面試都幾深,英文問我仔點解棵樹變啡色?
仔仔答"i don't know" 又問星期日去邊?見到咩野?

千祈唔好答:唔知道呀"
答咩都好....
原帖由 G5 於 09-9-14 12:57 發表

帶中英文書去,應該係問本書的內容。。。

我覺得第一次面試都幾深,英文問我仔點解棵樹變啡色?
仔仔答"i don't know" 又問星期日去邊?見到咩野? ...

G5
需唔需要畫晝、串英文字及看圖講故事?

原帖由 lin624 於 09-9-14 13:31 發表
千祈唔好答:唔知道呀"
答咩都好....

I don't think so. I think it is better than your child with no response.

原帖由 Man04 於 09-9-14 17:56 發表
G5
需唔需要畫晝、串英文字及看圖講故事?

第一次見,亞仔話有張長臺放中間,有一堆圖書任看,然後有幾個老師叫名,叫到的就埋去答問題,因他是第一次面試,沒有經驗,只記得少少,
1. 記得老師給了他一疊正方形要他數(他強調正方形不是畫在紙上)
2.要寫自己個英文名,我朋友個仔就話要寫埋中文名
3.給你看圖,用英文問圖中小朋友做緊咩野?
4.亞仔有時話有計過數,有時有話無,所以唔知有無...

昨天見了校長啦,今次有所準備,他做得好好!

個人認為唔應該係第一輪未完成前講晒D題目出黎,這樣對已面試的小朋友好唔公平,可能有人唔介意講,但係大家公平競爭,如果小朋友係叻既,唔洗靠tips都會贏啦!

我和校長有個約會,時間15分鐘左右。。。
其實題目一定不會相同,學校也沒有那麼蠢呢...

你肯定?

原帖由 G5 於 09-9-22 09:37 發表
我和校長有個約會,時間15分鐘左右。。。
其實題目一定不會相同,學校也沒有那麼蠢呢...

回覆 9# foreverbb 的文章

我儿子告诉我的6条问题和画图都跟他所说的不一样。

但我兒子與另一朋友的問題是一樣的......

anyway,如果各位唔介意講,請隨便,當我冇講過......

原帖由 foreverbb 於 09-9-22 10:11 發表
但我兒子與另一朋友的問題是一樣的......

anyway,如果各位唔介意講,請隨便,當我冇講過......

My son only tell me that he read a book about dinosour

我怀疑3个星期六的题目都不一样,甚至不同sessions都可能有不同的题目。
当然,我也同意,如果要把第一轮的题目讲出来,最好等到第一轮面试完成后。

我仔仔講的不多, 你可作為參考啦!

- 問佢有咩交通工具係係路軌度行?
- 英文就比張圖(有條魚OR好多條魚仔), 老師叫佢油咩COLOUR, 佢跟住油咁喎...如: ORANGE, 咁個小朋友就油橙色

不過我個人都覺得個個都唔同, 又或者RANDOM咁掛...

GOOD LUCK!!!

原帖由 Dan_Dan 於 09-9-13 22:32 發表
如題

謝謝

大家吾須要那麼緊張, 只是面試, 不是考試, 況且考的是小朋友, 透露下面試有什麼, 只是給家長有些心理準備,  就算小朋友答對所有問題, 也不一定入硬, 無須攪到知料封閉,  我地上bk  都係想搵下有咩可以幫助小朋友呢!

"只是面试,不是考试",是什么意思?这个面试不重要?如果你的儿子都是今年要考小学的,试试叫你的儿子不要回答任何问题,反正回答了也不一定必收。

原帖由 2BoBo 於 09-9-23 09:18 發表
大家吾須要那麼緊張, 只是面試, 不是考試, 況且考的是小朋友, 透露下面試有什麼, 只是給家長有些心理準備,  就算小朋友答對所有問題, 也不一定入硬, 無須攪到知料封閉,  我地上bk  都係想搵下有咩可以幫助小朋友呢! ...

其實問咩問題都無關,所問的都很普通及正常,不見得英華問題很難答,相信一早已有準備的家長都已預料到會問咩,難只在小朋友是否get到呢個系面試,我要做好點。。。
我個仔第一次面試時當玩,但第二次就見他開始明,明白要認真,否則就不能入到他中意的"星戰學校",所以第二次見其他學校時他表現系認真左,定左,到第三次再去翻英華便覺得他更努力,一直到面試前都系不停看書,這才最重要!!!

經過這次人生的第一考驗,是否知題目問咩?對我來說無關系,入到當然好,但入唔到我也覺得攢了。。。也無悔

回覆 17# G5 的文章

现在的问题不是要不要知道面试问什么,而是对第一和第二批考生是否公平的问题。
如要讲出来的话,应该是在第一轮面试完毕以后,我也鼓励这样做,作为明年考生的参考。

如果大家覺得林校長及面試老師會唔知道或假設小朋友入去面試前一定唔知道問題係咩, 會不會有點侮辱了林校長及整個學校團隊的智慧. 如果你覺他們連面試技巧都沒有, 那為什麼你又會叫你小朋友考這間學校.
告訴大家一件事, 林校長在一次的小一的家長會上(當時應該有幾百個家長一齊聽)分享她面試時問小朋友什麼問題,及為什麼問. 亦清楚說不怕大家知道. 你覺她會以為這些問題不會被流傳出去嗎? 簡單而言, 不用太介意問題本身, 校長要看的不是答案內容, 而是整個對答交流.

我非常贊成
原帖由 pppp41 於 09-9-24 18:39 發表
如果大家覺得林校長會唔知道或假設小朋友入去面試前一定唔知道問題係咩, 會不會有點侮辱了林校長的智慧. 如果你覺林校長連面試技巧都沒有, 那為什麼你又會叫你小朋友考這間學校.
告訴大家一件事, 林校長在一次的小 ...
‹ 上一主題|下一主題