用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 14 區- 嘉諾撒 小學
go

14 區- 嘉諾撒 小學 [複製鏈接]

有無 10 年入小學既媽咪朋友 or   小朋友已 入讀 上述學校 ? 請 分享心得 ?
   0    0    0    0

hi, 我囡囡2010年入小學, 自行就準備報呢間!唔知你覺得呢間學校好唔好?

Christine,

我 住在16 區,  都 係 鐘意佢有中學加校風不差 , 不過就 無open day ,so 唔知佢入面點.. 所以希望有就讀子女既 mummy 可以 share 吓 d info 囉

醒目開學勳章

係一間好學校,我抽唔到,跟住自己考入左,個女女今年剛小一. 聽老師講派位後揀左百幾人去interview,當中揀10個

14綱首選,好難入。男女生比例好像1:3

囝囝個女同學,住在net16,兩次都冇選,叩門就收咗,
佢話有6班小一咁多,成間學校周圍都有好多人。女孩子比男孩子多很多。

原帖由 polarbb 於 09-9-9 20:35 發表
係一間好學校,我抽唔到,跟住自己考入左,個女女今年剛小一. 聽老師講派位後揀左百幾人去interview,當中揀10個

醒目開學勳章

你講邊間?我地講緊係14區嘉諾撒聖方濟各,係女校黎架喎,同埋得4班每班大約30人.
原帖由 JustinJustin 於 09-9-9 23:18 發表
囝囝個女同學,住在net16,兩次都冇選,叩門就收咗,
佢話有6班小一咁多,成間學校周圍都有好多人。女孩子比男孩子多很多。

醒目開學勳章

唔係,去interview時老師都有問我,不過我都答佢唔係第一志願
原帖由 kenischung 於 09-9-9 22:46 發表
請問你上年是否自行和統一都選第一自願呢?

醒目開學勳章

其實14區得個幾間女校,個個都會為個女報個3間,瑪莉曼,聖保祿同佢,所以好多人爭, 嘉諾撒出年會搬新校舍,不過就响舊校舍隔離,重有我知好多誇區又會揀佢,所以都爭得好勁.

唔好意思,我想問嘉諾撒聖方濟各唔係NET 12咩~~~因為我係NET 14,囡囡都係2010入小學~~我驚自己搞錯。

醒目開學勳章

原來係我攪錯,不過我朋友個女都係讀緊14區個間,佢派唔入,又係自己考入,今年小一,佢地適應周都成個幾星期,剛剛尋日至返全日,我朋友話學校幾好,係唔係有6班咁多我問下佢先
原帖由 ron106 於 09-9-10 09:30 發表
唔好意思,我想問嘉諾撒聖方濟各唔係NET 12咩~~~因為我係NET 14,囡囡都係2010入小學~~我驚自己搞錯。

醒目開學勳章

嘉諾撒=net 14...男女校

嘉諾撒聖方濟各=net 12...女校

兩間都有中學....係女校

原帖由 polarbb 於 09-9-10 00:01 發表
你講邊間?我地講緊係14區嘉諾撒聖方濟各,係女校黎架喎,同埋得4班每班大約30人.

原帖由 polarbb 於 09-9-10 10:32 發表
原來係我攪錯,不過我朋友個女都係讀緊14區個間,佢派唔入,又係自己考入,今年小一,佢地適應周都成個幾星期,剛剛尋日至返全日,我朋友話學校幾好,係唔係有6班咁多我問下佢先
...
Polarbb , 我 想 問, 如派唔入, 有得考架咩 ?

net 14首選,世襲和宗教學生很多,如果自行派位得15分機會十分微,統一派位亦必須放在第一志願才有機會入選,但由於班數多(6班)而且用大班教學,(扣) 門位相對其他學校較多。校風良好,學校對家校合作要求高,功課量ok不算多,P1 to P3英文用故事書教,P4-P6用普通教科書,P1開始英文堂已經全英語進行,英文底子差的小朋友要注意,中文科用廣東話教,每週輪流英默中默,每週輪流英語日、普通話日,每年3考,學生英、數成績高,星期3&5有課外活動,學校的課外活動成績普通,升中派位好,升英中率高達6x%,NET16排第2,僅次於私立學校--蘇浙小學。

醒目開學勳章

可以叩門,我個朋友J3係叩門入左,不過我朋友話佢地全間學校得一個外籍老師教哂咁多班,所以學校想請多一個,不過就叫家長一齊捐下錢請
原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-10 19:31 發表
Polarbb , 我 想 問, 如派唔入, 有得考架咩 ?

醒目開學勳章

囝囝學校一個 1st round 15分入咗, 另一個 1st round 無選, 2nd round (跨區-本身net 16)放甲一...結果失敗, 最後叩門仍是失敗!!!

原帖由 polarbb 於 09-9-10 21:00 發表
可以叩門,我個朋友J3係叩門入左,不過我朋友話佢地全間學校得一個外籍老師教哂咁多班,所以學校想請多一個,不過就叫家長一齊捐下錢請

原帖由 kenischung 於 09-9-9 23:07 發表
唔好意思唔係太明

即每班有8個男生,24個女生。

已往叩門是一大班小朋友同時面試,但今年叩門是較困難,因為豬流感關系,學校被免人群集中,改為獨立面試,對家長和小朋友的壓力加重。

原帖由 臻媽 於 09-9-10 22:01 發表
囝囝學校一個 1st round 15分入咗, 另一個 1st round 無選, 2nd round (跨區-本身net 16)放甲一...結果失敗, 最後叩門仍是失敗!!!
‹ 上一主題|下一主題