用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1C 家長交流站
樓主: catherinepang
go

09~10 P.1C 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 csk家長jj 於 10-3-7 23:35 發表

唉!現在d學習風氣咁「積極」,高處末算高咁,我都覺得d小朋友實在很忙,很無奈。近日經常做夢仔仔在呈分試上失手,一扎醒就瞓唔翻,壓力大到狂標瘡,現在變了花面貓,連鏡都唔敢照丫!在未來3個月內要經歷一測一考,相信大家都 ...

係呀, 不竟社會環境比我們小時間候好. 以前是要擔心有
無得食是否夠食, 宜家可能是擔心有幾多$$ 比佢報咩 cource. 我們這一代自然是想仔女有成就, 不其然就會
投放更多資源在他們身上....其次是由於社會風氣, 人地
學緊咩咩咩喎, 自己小朋友唔識好似蝕左....而且一年咁
多大學生畢業, 競爭好大, 想佢地第時條路好行d...
就係咁雙方既壓力就會好大, 無法啦, 惟有盡量安排佢
地係課外以後既生活時間. 希望係有限既休閒時間提高
他們既心靈質素. 唔好等佢地覺得只有讀書, 考試, 讀書
再考試... 條路真係好漫長, 加油加油

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-3-13 18:01 發表

亞仔好好笑. 昨天同我講, 要溫書, 我問佢溫咩呀,
都考完試啦! (考試反而無叫過我溫書, 同佢溫果時
不知幾辛苦). 佢話老師說星期四同星期五有個校本
學科測試. 我話唔駛溫啦.... 佢話唔得呀. 老師話如
果考得唔好要讀返幼稚園架.... 所以一定要溫... 我
當堂笑到收唔到聲, 真係老師講一句好過我地講十萬句..

唉, 咪係咁二應酬下佢 law. 點知激死我, 諗住係咁二
溫吓上學期果d啦, 因為下學期先考完無耐. 唔溫由自可,
一溫把既火, 上學期學果d都差唔多比返晒老師....
我當堂血壓都高幾度架, 哈哈

原帖由 catherinepang 於 10-6-16 17:59 發表
[quote]原帖由 catherinepang 於 10-3-13 18:01 發表

亞仔好好笑. 昨天同我講, 要溫書, 我問佢溫咩呀,
都考完試啦! (考試反而無叫過我溫書, 同佢溫果時
不 ...

乖仔咁聽話

原帖由 csk家長jj 於 10-6-16 20:49 發表

乖仔咁聽話

亞仔話昨天考完既校本學科測驗. 數學有好多張 paper, 佢話有成12張, 有無咁多呀 ?? 定係亞仔數錯左 ?? 問佢英文同中文呢, 佢就話無數到, 同考試差不多, 大約 5 - 7 張左右. 唔知這個校本學科測驗係學校自己做, 還是全港性評估既呢 ?

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-6-18 19:23 發表

今日派左成績表勒, 唔知駛取成績表時唔見家長呢 ? 不過上學期見左一次, 可能唔駛再見都唔定.
大家考得ok 嗎 ? 只係派左中文同英文, 亞仔都係錯埋d大意果d, 真係抄都抄錯... 比佢激死. 亞仔說班上有一個同學仔有三科都要考過....因為唔合格

原帖由 catherinepang 於 10-6-21 14:50 發表

今日派左成績表勒, 唔知駛取成績表時唔見家長呢 ? 不過上學期見左一次, 可能唔駛再見都唔定.
大家考得o ...

派左成績表??

原帖由 newfather 於 10-6-21 15:32 發表

派左成績表??

SORRY 打錯左, 派左卷至真

原帖由 catherinepang 於 10-6-21 19:09 發表

SORRY 打錯左, 派左卷至真

好啦, 派埋數學同常識光啦, 安樂晒....
亞仔話成年咁耐, 先至剛剛有得上外籍老師既英文堂咋...
唔知二年級開始會唔多d機會有得上呢 ?

原帖由 catherinepang 於 10-6-22 20:52 發表

好啦, 派埋數學同常識光啦, 安樂晒....
亞仔話成年咁耐, 先至剛剛有得上外籍老師既英文堂咋...
唔知二年級開始會唔多d機會有得上呢 ?

佢地分級ga! A-E組 我仔講E組最好.

低兩組跟英文老師, 高個3組跟MR. JACK, 唔記得學期尾定頭MR JACK 會見佢地考佢地分組.  都係一 week 一堂.

原帖由 wensi 於 10-6-22 21:29 發表

低兩組跟英文老師, 高個3組跟MR. JACK, 唔記得學期尾定頭MR JACK 會見佢地考佢地分組.  都係一 week 一堂.
sorry, 唔係好明咩野分組添, 唔知可唔可以講多一d 呢?

原帖由 newfather 於 10-6-22 21:51 發表
sorry, 唔係好明咩野分組添, 唔知可唔可以講多一d 呢?

即係英文MR JACK 會考D 細路分grade, A-E  E組最好, 最好個3組每week 有一堂去跟MR Jack 上堂. 另外兩組跟英文老師上.

你問吓你個仔佢係乜, 有名ga.  佢地P1唔知係乜組好D.
A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elephant

原帖由 wensi 於 10-6-22 23:05 發表

即係英文MR JACK 會考D 細路分grade, A-E  E組最好, 最好個3組每week 有一堂去跟MR Jack 上堂. 另外兩組跟英文老師上.

你問吓你個仔佢係乜, 有名ga.  佢地P1唔知係乜組好D.
A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elep ...

wensi,你真係好了解CSK啊!我個仔讀咗5年,我都唔知有分組,更加唔知仲有組名添!我仲以為P.1每星期必會有一課Mr.Jack課

原帖由 wensi 於 10-6-22 23:05 發表

A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elep ...
點解你會知咁多野, 我地乜都唔知

我想問, 係p1 已經分左? of P2先開始分?
thanks!

原帖由 wensi 於 10-6-22 21:29 發表

補充小小,每個組別每堂會按各組別程度派發不同程度的英文圖書及工作紙回家做。
跟Mr. Jack上堂是全英語對答,又會要小朋友讀書及問問題等等,我仔話好好玩,上呢堂好free同埋開心。不過試過有d 小朋友要調返去跟英文老師,有d又調去跟Mr. Jack。

原帖由 csk家長jj 於 10-6-22 23:17 發表

wensi,你真係好了解CSK啊!我個仔讀咗5年,我都唔知有分組,更加唔知仲有組名添!我仲以為P.1每星期必會有一課Mr.Jack課

我夠八law! 所以家長日一定要去, 我問老師ga! 又問係個仔.  
組名係唔想d 細路俾人lable 左.

原帖由 newfather 於 10-6-23 09:20 發表
點解你會知咁多野, 我地乜都唔知

你問仔多d 野, 佢唔知唔好話佢. 問多d 佢又up 多一兩句.

開學個家長日一定要去.

仲有我一定問英文老師, 默書會唔會打散 d 句子默.  有d學校會打散d 句子再組合過.

原帖由 sandylam 於 10-6-23 10:24 發表
我想問, 係p1 已經分左? of P2先開始分?
thanks!

應該P1 分左, 我仔P1先開始lee 個program.

咁即係p1呢一年, 有得上mr jack 既小朋友, 已經上左一年?
我真係唔知阿仔有冇上過.....

原帖由 wensi 於 10-6-23 12:10 發表

應該P1 分左, 我仔P1先開始lee 個program.

原帖由 sandylam 於 10-6-23 12:30 發表
咁即係p1呢一年, 有得上mr jack 既小朋友, 已經上左一年?
我真係唔知阿仔有冇上過.....

唔該 wensi 同 flyfly 家長既資料
昨天亞仔說 mr. jack 考佢地oral, 我都覺奇怪, 因為之前
miss 應該已經考左....今日睇左wensi留言先知道原來是
分班..

我再問過亞仔, 佢說除左上星期果一次係上過 mr. jack 堂之外, 之前沒有上過mr. jack堂, 亦沒有同學仔係唔一齊上英文堂既. 而係上果唯一一次mr. jack 堂既時侯. mr. jack 抽左小小時間叫左 1-7號既同學考 oral. 而昨天就到亞仔8-12號, 係英文堂時叫左去 art room考既. 今日就叫左 13-17號出去考....  應該就係 wensi 所說既分a-e 組..

唔知其他班既小朋友係之前有沒有上過 mr. jack 既堂呢 ? 又係咪好似亞仔咁係這兩個星期先由mr. jack 考 oral 呢 ?
‹ 上一主題|下一主題