用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09/10 羅福道 K1 A.M. 既媽咪/爹地 得閒入黎傾下 ...
樓主: JOANYEUNG
go

09/10 羅福道 K1 A.M. 既媽咪/爹地 得閒入黎傾下 [複製鏈接]

thanks katiema

等我問下阿仔先。

Hi icbb1230

Nice to meet you too.
你囡囡係咪搭校車架?
我個囡話冇Mr Brain喎! 佢話可能係同學仔Ryan咋! 不過阿囡講嘅野都唔知真定假.

Katiema

阿仔話係Green喎,都唔知信唔信好....

原帖由 annachik 於 09-9-8 13:24 發表

Thank you, Mattew mami ~~
school bus 平好多, 包 taxi 一個月收我千幾呀 !!!!

Joan, wa, 好正 wor ! 我住沙浦道, 學校話無 school bus 入九龍城 d 內街   ... ...

咁附近一兩條街校車到唔到呀? 或者行出外街呢? 我同阿仔返學都行過去隔離街個站上車, 因為屋企樓下係頭站而隔離街果度係尾站,上車時間相差35分鐘, 阿仔可以唔洗咁早起身!

Matthew Mami:

Miss Au問我Adrian有冇返過nursery,我話冇。

佢曾經返過兩個playgroup,都係坐唔定,唔知點先可以令佢坐定d,同埋我問親佢係學校做過d乜佢都話唔知   
我阿b快樂所以我快樂 ;-)

Adrian Mami,

阿仔每日放學我都問佢今日老師講咗乜教咗乜, 佢每日都好快答我話"唔知道",  真係比佢激死.....

hi, Matthew Ma & Adrian Ma,
我地d小朋友返左幾日學姐,比d時間佢地啦,頭幾日返學我問阿仔老師教d咩呀?玩左d咩呀?佢一係話冇,一係唔答,不過今個星期就好d啦,我叫阿仔記住學校首放學歌點唱放學教我唱,點知佢真係記住唱返比我聽!慢慢黎啦,我地會見到佢地一日一日進步既!

Hi Katiema,

係呀, 阿女都係搭校車, 號碼好似係11號 (not really sure...)。

我已經打左電話番學校問, 原來真係有個英文老師叫Mr Ryan (唔係Brian), 因上個星期係orientation week, 所以每班都有多一位assistant teacher幫手, 而Mr Ryan真係upper class嘅英文老師。

所以我地咪以為d細路亂up呀。

icbb1230

原帖由 katiema 於 09-9-8 22:08 發表
Hi icbb1230

Nice to meet you too.
你囡囡係咪搭校車架?
我個囡話冇Mr Brain喎! 佢話可能係同學仔Ryan咋! 不過阿囡講嘅野都唔知真定假.

Katiema

icbb1230 & Kunbe

校車太早, 我囡囡係搭褓母車返學架!
阿囡話明天要帶紅色嘅野返學, 唔知你哋嘅小朋友返屋企有冇同媽咪講呢?

我今日再問囡囡, 佢話冇佢嗰班冇green喎!

阿仔無話要帶紅色野wor, 等我聽朝再問下佢先。
冇綠色group,唉咁點算....

頭先問jor阿仔, 佢話要帶wor。
好彩有你咋, Katiema!

但回頭一想, 點解老師唔寫通告或便條俾家長呢?

原帖由 kunbe 於 09-9-10 08:27 發表
但回頭一想, 點解老師唔寫通告或便條俾家長呢?

Hi, 我個仔個班主任第一日返學同我地講過,佢地會間唔中叫d小朋友帶d物件返學,但唔會出通告,目的係想訓練下佢地,其實冇帶都冇所謂,如果一定要帶返學既,老師就會出通告啦!

Hi all,

阿女校車上車時間都ok啦, 8:13am係屋企樓下等, 回程就耐d要成12:37pm先到, 呢兩日仲遲到要成12:45am才到達。

紅色嘅野, 阿女無講喎! 我日日問住佢架, 不過尋日出左去食飯, 佢又掛住同d auntie & uncle玩, 我又睇得太開心, 唔記得左問佢tim!

知唔知是不是逢星期五派回手冊呀? 老師是不是會寫一d簡單的comment呀?  好緊張呀?  好想知道阿女係學校嘅情況, 但又唔係好意思打去問老師喎.....

icbb1230

Hi katiema,
無綠色咩, 唔通我睇錯, 都唔出奇, 我成日都係咁架, D朋友係我前面行過, 我都睇唔到, 跟住D朋友就話我"盲"架, 嘻嘻。呀, 你阿女坐邊張table架? 我阿女係坐yellow table。

Hi Kunbe,
你個小朋友係唔係讀AM NC班架?

icbb1230

原帖由 katiema 於 09-9-9 20:26 發表
icbb1230 & Kunbe

校車太早, 我囡囡係搭褓母車返學架!
阿囡話明天要帶紅色嘅野返學, 唔知你哋嘅小朋友返屋企有冇同媽咪講呢?

我今日再問囡囡, 佢話冇佢嗰班冇green喎! ...

原帖由 JOANYEUNG 於 09-9-9 12:27 發表

咁附近一兩條街校車到唔到呀? 或者行出外街呢? 我同阿仔返學都行過去隔離街個站上車, 因為屋企樓下係頭站而隔離街果度係尾站,上車時間相差35分鐘, 阿仔可以唔洗咁早起身! ...

完全唔入, 話怕塞車 wor ... 我同學校反映咗, 學校話幫我諗諗 ...
安娜與威廉的小肥豬豬 --

login name boy/girl  child name class
JoanYeung    boy Kiu Kiu N Blue (a)
Bcat boy Fung Fung N orange      
W-ngan boy Matthew NB elephant
AnnaChik boy Bryant N Blue (b)
Kunbe boy NC
Katiema girl Katie NC red
iccb1230 girl NC red
lovehimhim boy Adrian NB
carykp girl Cailtlyn ND

FYI, 希望無打錯 ~~
安娜與威廉的小肥豬豬 --

無打錯

班主任星期一打比我話今個星期有一日會叫小朋友帶d紅色既野,睇下佢地記唔記得,不過我唔知邊日要帶,原來係今日,Adrian提都冇提過,激死!:;pppp:
我阿b快樂所以我快樂 ;-)

Hi iccb1230, 係呀AM NC班呀.

‹ 上一主題|下一主題