用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
樓主: CathyDannyBB
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la [複製鏈接]

原帖由 fungpolly123 於 09-9-9 09:39 發表
joefoon

嘩,你咁熟學校環境既, 係咪成日係學校做家長義工 ?

fungpolly123
我不是
成日係學校做家長義工
我是家教會會員、
小女剛升小二、
嘩,你咁熟學校環境既,
因在學校裏、我認識不同級別的家長、
還有小女的同學仔、
全是保幼出來的、
高年級同學仔也是從保幼出來的、
不同級別的家長、多數住穗禾苑、
所以大家能互相help

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-9 10:04 發表
fungpolly123,joefoon

我都叫佢帶d 糖同同學一齊食, 但佢話老師
話唔可以請同學仔食, , 其實佢都有3 個幼稚園同學一齊, 但就4 個都唔同班,我都有同佢講全校一齊
小息係會好難搵到, 咁我都有教佢約定係邊到 ...

CathyDannyBB
可在午餐、小息時分享、便無問題

cathydannybb

我囡話佢尋日已經結識左軒軒啦, 做左朋友, 重講佐個好無聊既笑話添, 阿仔有無同你講呀 ?  原來佢2個係課室坐得好近, 都係第一行位.

尋日無啦啦唔上體育堂, 改為上數學, 阿囡幾大投訴呀, 佢係一個要好跟schedule做事既人, 有d故執.

星期二要默中文, 又唔寫手冊, 記得要溫書.

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-9 10:04 發表
fungpolly123,joefoon

我都叫佢帶d 糖同同學一齊食, 但佢話老師
話唔可以請同學仔食, , 其實佢都有3 個幼稚園同學一齊, 但就4 個都唔同班,我都有同佢講全校一齊
小息係會好難搵到, 咁我都有教佢約定係邊到 ...

我問軒軒佢都話識左熒熒, 仲識男班長添, 佢話小息有幾
個同學仔一齊, 大家都有交換下野食,多謝曬呀
係喎, 亞囝都有話無上
體育堂, 上左數學, 都唔知點解呢 , 軒軒都有
同我講要默書,THANKS !!

原帖由 fungpolly123 於 09-9-10 09:55 發表
cathydannybb

我囡話佢尋日已經結識左軒軒啦, 做左朋友, 重講佐個好無聊既笑話添, 阿仔有無同你講呀 ?  原來佢2個係課室坐得好近, 都係第一行位.

尋日無啦啦唔上體育堂, 改為上數學, 阿囡幾大投訴呀, 佢係一個要好 ...

你地有無 facebook
可 add 我呀  : [email protected]

我的小女是2A...

大家好

你好 ,朱古力豆

我囝囝今年係 1d, 想請問呢佢地"中國語文" 果料亞囝話老師講普通話教, 咁佢地又有普通話堂嫁, 唔係好明, 仲有下星期要默中文生字,老師唔知會講普通話 or 廣東話呢, thanks !!  

原帖由 朱古力豆 於 09-9-12 18:11 發表
大家好

Hello! 小一生報到

回覆 2# CathyDannyBB 的文章

Hello CathyDannyBB,
中文科是用普通話教的,但不必擔心,初期默書老師會每句先讀普通話 ,再讀 廣東話的,請放心,小朋友很快會適應  

蕭漢森小學的問題

原帖由 joefoon 於 09-9-10 02:37 發表

我不是成日係學校做家長義工
我是家教會會員、
小女剛升小二、
嘩,你咁熟學校環境既,
因在學校裏、我認識不同級別的家長、
還有小女的同學仔、
全是保幼出來的、
高年級同學仔也是從保幼出來 ...

hi,
小女k3,要選小一,
想選蕭漢森,有幾個問題想請教下:
1.功課多不多
2.看其他學校的課表上午是中英數.下午是音樂.常識等副課加功課堂(不是指放學後的功課輔導班)
3.小朋友是大圍海福幼稚園的.跨區會否難入

各位一年級既媽咪, 有無打算參加親子花燈設計呀, 下星期一要交啦, 我重諗緊, 以前幼稚園都無試過做 !

可唔可以唔參加 ?

朱古力豆

咁都無咁擔心, Thanks

原帖由 朱古力豆 於 09-9-13 23:38 發表
Hello CathyDannyBB,
中文科是用普通話教的,但不必擔心,初期默書老師會每句先讀普通話 ,再讀 廣東話的,請放心,小朋友很快會適應  

今個星期6小一家長會, 各位會唔會去呀 ?

我會到, 你呢, 希望大家到時再認識下

Cathy

原帖由 fungpolly123 於 09-9-21 14:20 發表
今個星期6小一家長會, 各位會唔會去呀 ?

知唔知點解得 1a,b班可去圖書館,c,d班無得去

原帖由 Chocolate 於 09-9-24 22:21 發表
Dear all,

我都會到!會帶埋小朋友一齊到呀!到時見!

請問有無人熟Bk的運作呀?我見係沙田有部份小學係有專用討論區,有好多家長在討論的。唔知有無辦法係個度開個蕭漢森討論呢?

咁咪可以多些唔同級別及家長入嚟討論吓 ...

Cathy,

星期6你有無去呀 ?  因為個日有事趕住走, 未有機會認識添, 要等下次啦, 好似12月12日有旅行..

你覺唔覺得班主任好似唔係本土香港人? 我諗佢d普通話應該講得幾純正..

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-22 09:38 發表

我會到, 你呢, 希望大家到時再認識下

Cathy

我有去, 我問軒軒見唔見你囡囡, 佢話唔見, 唔緊要我地仲有機會, 我都覺得黃老師係普通話人 , 但幾 nice, 但英文老師就比較惡

原帖由 fungpolly123 於 09-9-28 16:04 發表
Cathy,

星期6你有無去呀 ?  因為個日有事趕住走, 未有機會認識添, 要等下次啦, 好似12月12日有旅行..

你覺唔覺得班主任好似唔係本土香港人? 我諗佢d普通話應該講得幾純正..

...
‹ 上一主題|下一主題