用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 09/10 小一開學了
go

09/10 小一開學了 [複製鏈接]

我囡囡讀一甲, 大家一齊分享下啦
   0    0    0    0

大家好! 我來報到, 我囡囡讀一丙班 !
今年有3班小一, 我囡個班只得18個學生

原帖由 Kwan 於 09-9-1 09:20 發表
我囡囡讀一甲, 大家一齊分享下啦

一甲都係喎, 可能佢地2班又太多, 所以分了甲乙丙, 都好照顧好d呀!  聽完家長會, 見佢好注重品德, 好欣賞呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-1 09:32 發表
大家好! 我來報到, 我囡囡讀一丙班 !
今年有3班小一, 我囡個班只得18個學生

大家好!

我仔仔讀一甲班
佢講俾我知一甲班有十九人, 但有一個無返, 另有三個男仔.
班主任姓朱同姓任 (唔知係唔係 雙班主任呢?)

另外, 我有一事請教:-

明天要帶八本書, 但數黎數去都去得七本?

課室小學中文科同步綜合練習 (上)
課室教材出版社

我找不到此本, 但睇書單呢本是小二生才買??

我直情打去問老師呀, 朱老師話搞錯了, 應該係另一本 - "中文26週基礎練習"先啱! 我囡有講呀, 佢話有三個男仔呀!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-1 10:48 發表
大家好!

我仔仔讀一甲班

課室小學中文科同步 ...

原帖由 kongkong7794 於 09-9-1 10:54 發表
大家好呀!!我小朋友都係甲一,我想問下大家知唔知全班有幾多人呀??甲乙丙每班分別有幾多人呀??

一甲班有三個男仔
你小朋友是否男孩子?
如果係, BK网一甲班有2位係度LU, 哈哈!

原帖由 Kwan 於 09-9-1 10:56 發表
我直情打去問老師呀, 朱老師話搞錯了, 應該係另一本 - "中文26週基礎練習"先啱! 我囡有講呀, 佢話有三個男仔呀!

明白啦!
咁應該得七本書才對!

我囡一丙班主任 ( 蔡老師 & 林老師, 應該每班都係雙班主任 )

原帖由 羊咩囝 於 09-9-1 10:48 發表
大家好!

我仔仔讀一甲班

課室小學中文科同步 ...

大家好呀, 我囡係1乙班架!! 都係18個學生, 又係得3個男同學仔, 班主任係林老師同周老師.

亞囡從來未試過咁早起身, 所以冇胃口食早餐, 只係食幾啖面包加d水就算, 驚佢未到小息就肚餓, 點算好??

一甲昨日返齊, 共有19人呀, 我囡都係飲杯奶就走呀, 佢早上都係冇咩胃口架, 但9點幾小息佢地可以食少少野, ok的, 你地比小朋友帶咩小食返學校食呀,  我昨日比囡帶芝士腸仔, 今日係燒賣, 明天比佢帶cookies呀!

原帖由 sengayy 於 09-9-1 21:54 發表
大家好呀, 我囡係1乙班架!! 都係18個學生, 又係得3個男同學仔, 班主任係林老師同周老師.

亞囡從來未試過咁早起身, 所以冇胃口食早餐, 只係食幾啖面包加d水就算, 驚佢未到小息就肚餓, 點算好?? ...

我囡1C班, 佢話有4個男仔, 佢以前係返下午班, 所以都是第一次咁早起身, 起身只係飲奶, 冇食其他野, 而且又趕都唔夠時間食, 我前兩日帶餅乾比佢小息食, 今日帶個孖寶蛋糕, 因為幼稚園時我都係帶呢d食物炸

係呢, 你地是否搭校車 ? 我都是搭校車的, 不過呢幾日會自己帶佢返學, 我7:40返到學校時已見到操場有大部份學生返左啦, 今日7:55就已經上班房LU !

原帖由 Kwan 於 09-9-2 09:10 發表
一甲昨日返齊, 共有19人呀, 我囡都係飲杯奶就走呀, 佢早上都係冇咩胃口架, 但9點幾小息佢地可以食少少野, ok的, 你地比小朋友帶咩小食返學校食呀,  我昨日比囡帶芝士腸仔, 今日係燒賣, 明天比佢帶cookies呀!

...

大家好! 早安!

我個仔六點廿分左右就起身, 都係飲奶同吃一個迷你包仔咁, OK喎!

小息時的茶點就準備威化餅, 早兩日就吃動物餅.

但我見佢昨日放學返來(1:00下車), 急不及待就話要吃午飯, 佢話相當肚餓.

問佢有無走落去操場行下, 佢話大部分時間都係課室, 小一生唔俾去小賣部買小食, 又唔准去圖書館. 阿仔話可以係課室睇圖書, 我估大部分時間都係課室過.

我仔仔都係搭校車 (荃灣線尾站), 7:13~7:15分左右上車, 返黎呢個星期就1:00鈡.
我聽EE講佢話12:30分放學, 12:40分開車, 4個字左右返到屋企樓下, 都快取!

阿仔話今日個書包好重, 都只係得七本書同本手冊, 明天開始上堂, 佢都唔知咩唔咩得起個書包.

全級得10個男仔, 很少!
睇黎真的按比例收取, 每6位女生收1位男生.

原帖由 Kwan 於 09-9-2 09:10 發表

...

Kwan,

帶腸仔同燒賣, 怕唔怕大熱天慌住會"叔"呀?
咁你用D乜野黎裝呀?

愉快迎接小一

HI,我小兒同你一班系1c班,多多指教.我問小兒話一班三個男仔,不過細路仔講的話不準,我覺得這間學校比我想的還要好,一班得18人實在太好,我問老師她話一班20人以下,請問net teacher系教什麼科呢?
原帖由 aprilma 於 09-9-2 09:48 發表
我囡1C班, 佢話有4個男仔, 佢以前係返下午班, 所以都是第一次咁早起身, 起身只係飲奶, 冇食其他野, 而且又趕都唔夠時間食, 我前兩日帶餅乾比佢小息食, 今日帶個孖寶蛋糕, 因為幼稚園時我都係帶呢d食物炸

...

HI, kongkong7794,

我地1C班時間表都係只得星期四默書呀, 唔通中,英文默書係輪住默 ? 你地1A默星期幾呀?

原帖由 kongkong7794 於 09-9-2 10:27 發表

係呀,我小朋友都係男仔,但我仔仔詬甲一有4個男仔,我都呂知真定假呀!

我想問下大家知唔知係咪只係得一日默書? 我見時間表得一日默書.知唔知點解會咁?中文默書同英文默書都係同一日嗎??應該唔會,唉...:sig ...

甲乙丙都好,一級咁少人遲早都有机會同一班.
點解吾寫系默英文定中文書呢?
另外時間表有一科系br(好似系)仲之系二個英文字系什麼
科呢???

原帖由 chrischeung 於 09-9-2 11:08 發表
甲乙丙都好,一級咁少人遲早都有机會同一班.
點解吾寫系默英文定中文書呢?
另外時間表有一科系br(好似系)仲之系二個英文字系什麼
科呢???

已往的時間表都係得一日默書,英默係無落時間表的,老師遲d會講逢星期幾英默。

另外有科係gr,係教英文故事書的。
‹ 上一主題|下一主題