用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
樓主: 大造泓
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

係架,呢d係自小養成架.我以前做幾間公司都係架,住得遠既永無遲到,住得近既日日都遲到架...
係香港,地方咁細,坐下車吾打緊,睇返個d國內農民,行幾個鐘返學都係咁啦.接受到既,一間好既學校係一個好既開始...

原帖由 Kittymummy 於 09-8-3 09:38 發表
um.... 我住緊屯門碼頭區, 但囡囡都係長沙灣返學, 因為只係我媽媽住長沙灣幫手接放學. 如果你係可以方便帶亞仔返學, 我都suggest 你仔仔讀嘉靈. 不過你要諗埋當天氣唔好, 返風落雨時出市區返學真係幾辛苦, 同埋每當 ...

我都係住屯門,小朋友3年幼稚園都是在九龍渡過,一心打算小學都是,但在K3下學期時囡囡話唔想再搭媬母車,佢係流住眼淚要求,最後我地都放棄了.....

如果佢無議見又未試過坐長車程,都可一試(佢會覺得好玩),
而且唔駛一小時就到真係唔係長路程,除非你選本區學校會是正正在家樓下(記住未必一定派到)

正如Kittymummy講我們屯門區有時唔好彩都要坐45分鐘校車,我個女讀N班時就要坐50分鐘了.......

不妨試下出外讀, 始終是小朋友的將來, 辛苦些也值得的.
真是不可接受才轉回來, 最終, 是新界區好住些, 對於我們這班小市民只負擔這合理的新界樓價.

原帖由 ydoris 於 09-8-3 17:03 發表
係架,呢d係自小養成架.我以前做幾間公司都係架,住得遠既永無遲到,住得近既日日都遲到架...
係香港,地方咁細,坐下車吾打緊,睇返個d國內農民,行幾個鐘返學都係咁啦.接受到既,一間好既學校係一個好既開始... ...

醒目開學勳章

我囡囡校車每日一小時車程,要6點起床
入到間好學校真係好難得架

原帖由 大造泓 於 09-8-3 12:43 發表
多謝大家意見,我自己都好想佢出去讀,但係我老公怕佢辛苦,話先己大人搭車都辛苦,其實嫲嫲 佢地係深水埗住,不過我地未問佢地意見,睇下佢地想唔想湊佢地放學.
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住. ...

其實我覺得你老公都講怕小朋友辛苦, 而你又想1家人1齊住,咁就留係度讀啦, 天水圍好學校都有好多, 除李宗德外, 激活英文小學(私校)亦很好(不過學費比較貴),其實你都住係呢區, 點解唔自已去了解一下四圍地方的資料, 每區都一定會有好學生好學校, 唔好一口就定講天水圍=差.

醒目開學勳章

我自己兩年前就係因為覺得天水圍好嘅小 / 中學唔多, 如果唔好彩派唔到 /考唔到果兩三間小學就...
所以我自己辛苦D都由天水圍搬出九龍, 重超好彩抽到1st choice添!
個人認為,你可以先考李宗德 & 激活(如果你覺得學費不是問題的話), 如果是但一間收你小朋友的話, 咁你嘅小朋友就响天水圍讀啦, otherwrise, 咪出深水埗囉 !

吾係話天水圍既學校差,佢既程度係吾夠,英中派位少,俾晒個D有聯繫既,跟住分豬肉.
上到中學就跟住跟吾到啦,呢區係全港排位係低少少.有人湊既考慮下LOR~
好似我咁,我都想一家人住啦,但我晚晚同佢睇功課睇到10點幾都未得,莫講係溫習..成績大跌之餘學校又吾進取,而家轉左出去,頻頻有得參加區際比賽,今年雖然成績仲未追到,但又攞到進步獎同記左個優點TIM~~仲獨立同自信左呀..大個左呂一咁..

你有無問過小朋友想讀邊間小學?

原帖由 Mandy0203 於 09-8-1 17:06 發表
我極不同意你的講法...
出元朗和出深水涉有咩分別,
一樣要周車勞頓...記住,辛苦足六年...

成日講到天水圍d學校好差咁...
廿幾間小學就係被你呢d家長講衰晒...

揀學校最重要,係以小朋友觀點出發...
記住,好學校不 ...

唔洗咁緊張,大家只不過討論下,好與唔好大家其實心知,不過就可以導出普遍家長的唸法,當某區某校多了解之後,自然先可以作出改善。不然,一世都唔清楚下收生不足,咪冲慘。

唔使講咁多啦...你點睇都係覺得差...
成日以為天水圍學校的程度好唔夠咁...
其實呢區的學校年資短,就被踩,
咁對辛苦為學生工作的老師和
好多成績/品行好的學生很不公平!!!!
學習和做功課係要靠他自己的能力...
上到中學跟唔到...
唔係小學階段就發現架咩...
呢d係個別小朋友的問題,不要套落所有學生到...包括我d女...簡真係有辱我們!!!
能力唔夠的先至找幫助lo~
還有,不是只有直資和私校才是好學校...
很多津校都ok既...
只要選校選得對...小朋友在小學階段係好開心和發揮得好好的...

樓主,無論選嘉靈,還是選天水圍...那是你們的自由...不過要想清楚...現在還有一些日子被你思想...

原帖由 ydoris 於 09-8-5 09:02 發表
好似我咁,我都想一家人住啦,但我晚晚同佢睇功課睇到10點幾都未得,莫講係溫習..成績大跌之餘學校又吾進取,而家轉左出去,頻頻有得參加區際比賽,今年雖然成績仲未追到,但又攞到進步獎同記左個優點TIM~~仲獨立同自信左呀..大個左呂一咁..

心知???
很多家長唔了解就真...
尤其是一些以前在巿區讀書的家長...
沒主動了解這區的學校就話差,
加上呢個討論區的談論就只有那些所謂好學校...
其他的就會被他們彈得一文不值,
我係呢個討論區睇得唔少呢...
家長心頭高就真...

原帖由 happyvalley 於 09-8-5 12:06 發表

唔洗咁緊張,大家只不過討論下,好與唔好大家其實心知,不過就可以導出普遍家長的唸法,當某區某校多了解之後,自然先可以作出改善。不然,一世都唔清楚下收生不足,咪冲慘。 ...

係啊, 住得近 ga 話就成日都可能會遲,住得遠怕打風落下,頭雲身興.唉,真係煩

原帖由 Mandy0203 於 09-8-6 13:15 發表
唔使講咁多啦...你點睇都係覺得差...
成日以為天水圍學校的程度好唔夠咁...
其實呢區的學校年資短,就被踩,
咁對辛苦為學生工作的老師和
好多成績/品行好的學生很不公平!!!!
學習和做功課係要靠他自己的能力...
上到 ...

說得對,尤其是老師和學生的付出的辛勞,我地可以建議下,天水圍區可以點樣改善下佢地的形象。

說真,我們很多人都不認識天水圍小學,更可怳是了解。

吾洗咁激動,大家只是提意見姐.我都吾係踩呢度D學校既,只係有D失望.點解ONLY呢區咁多人要出去讀?一間成十年既學校...唉!
大家做返自己想做既野未得LOR~都係為小朋友好姐....心平氣和D好....

天水圍的小學好唔好真係好少人知.........
有冇人介紹邊間好和點好.........

等多啲人跨區入去讀,咁咪唔駛九龍塘,中西區和灣仔迫爆.
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-8-6 19:40 發表
天水圍的小學好唔好真係好少人知.........
有冇人介紹邊間好和點好.........

等多啲人跨區入去讀,咁咪唔駛九龍塘,中西區和灣仔迫爆.

Support

哎呀, 大家心平氣和啦. 無人labelling 天水圍既學校, 咁講真句津校/官校只係派位入, 任何一區呢d 學校一定會有好學生同唔好既學生,40 區都一樣. 就算係私校/ 名校亦唔代表果d小朋友特別乖, 問題係家長點樣教同mon住佢既小朋友, 思想同行為都好重要, eq 要高, 做同講野前要三思,諗野要think positive.

樓主, 如果你唔太熟tsw 既學校. 而覺得入嘉靈係有把握的話, 我都suggest 你出黎讀. 35 mins 車程一d都唔長, 唔辛苦 (你搭mtr 最好過搭bus啦). 最緊要係你早上有人同佢返學, 返風落雨只要有個大人係度, 雨季時mami 就要帶定雨衣同拖鞋比佢就ok.

至於有頭暈身慶時, 要諗埋tsw 屋企有無人照顧到佢 (assume 你兩公婆返晒工). 如果係ssp讀, 中途要走先的話附近有無親人照顧呢 ?

講講下其實樓主依家個case 同我當年好相似, 我個女依家讀緊間小學自行收生時另加分 (因為我又係畢業生), 又係15/16 比唔比佢讀好. 點知自行收生時, 選擇樓下果間小學, 就係貪佢近, 點知唔夠分無收到囡囡. 我當時開始識驚, 果幾個月仲日日訓得唔好, 仲發夢亞女派左去山景果間小學 (仲要有埋校名).....好慘. 到大抽獎時就真係諗得好清楚, 1st choice 選擇返佢依家果間40區小學, 起碼抽唔中去叩門都有誠意. 真係好好彩又比佢抽中左.......

醒目開學勳章

各人心水唔同. 我朋友的女兒都出了九龍讀書, 為了方便. 朋友一家都搬了出九龍租屋住, 住近學校.  有時星期六 or 日就會返入來天水圍同我們以前班幼稚園同學玩. 無可否認, 朋友女兒讀果間學校, 程度真係深好多.
hello hello ~~

我只是宣洩一下而已...
眼見d人成日話呢區差...
總係有點兒難過啫...
你話一間成十年既學校...
那應該是指天水圍以南的學校,對不對?
因為以北的學校...幾乎未夠十年...

原帖由 ydoris 於 09-8-6 14:46 發表
吾洗咁激動,大家只是提意見姐.我都吾係踩呢度D學校既,只係有D失望.點解ONLY呢區咁多人要出去讀?一間成十年既學校...唉!
大家做返自己想做既野未得LOR~都係為小朋友好姐....心平氣和D好.... ...
‹ 上一主題|下一主題