用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇同學仔番緊迦南playgroup?
go

有冇同學仔番緊迦南playgroup? [複製鏈接]

上星期報左名喇!
之前一直冇位, 八月份終於有喇!
女女就黎十七個月大, 有冇同學仔都番緊呢?
交流下呀! Thanks~
   0    0    0    0

我仔仔剛剛係7月番,環境同Miss都幾好,但中間做勞作時段對我仔仔有難度,可能佢得15個月大。

原帖由 conniesze 於 09-7-21 18:17 發表
我仔仔剛剛係7月番,環境同Miss都幾好,但中間做勞作時段對我仔仔有難度,可能佢得15個月大。

哦~ 會有勞作做添! 好期待呀~
咁妳地番星期幾?
我地報左二四11:00~12:15!

原帖由 cornercheung 於 09-7-22 10:36 發表

哦~ 會有勞作做添! 好期待呀~
咁妳地番星期幾?
我地報左二四11:00~12:15!

我個女都係讀呢個時間呀,不過我個女比你個小朋友大,我本身係1月已經返緊,我個女係讀大過Do個班,我覺佢o地D姐姐都唔錯,又可以俾小朋友學下規矩,除了有勞作做仲有跳舞、唱歌同食茶點時間,(基本上我覺得佢o地o既教法就好似將一個3個鐘頭o既幼兒班返學時間濃縮成1個鐘頭令15分鐘,對小朋友嚟講係可以俾佢提早適認下返幼兒班o既生活)你記得帶定o野俾小朋友食同飲呀,我個女會返到8月份跟住就會返N班啦,睇睇到時8月份會唔會有機會見到你啦。

想請問可以幾時要開始報架 ??

其實歲半至收o既,但你亦可以打定電話去攞form,因為要排好耐隊如果你o係簡星期六班,(可以試試一歲零三個月時入表,仲有要得閑打電話去check 下)好似我o個時等咗成三個月,后來有位又撞咗我另外一班PG o既時間,所以我就返兩日,如果簡平日班就唔洗等o甘耐。

Thanks !!!

原帖由 Smallpigbb 於 09-7-24 17:39 發表
其實歲半至收o既,但你亦可以打定電話去攞form,因為要排好耐隊如果你o係簡星期六班,(可以試試一歲零三個月時入表,仲有要得閑打電話去check 下)好似我o個時等咗成三個月,后來有位又撞咗我另外一班PG o既時間,所以我就返兩日,如 ...

原帖由 Smallpigbb 於 09-7-24 08:08 發表

我個女都係讀呢個時間呀,不過我個女比你個小朋友大,我本身係1月已經返緊,我個女係讀大過Do個班,我覺佢o地D姐姐都唔錯,又可以俾小朋友學下規矩,除了有勞作做仲有跳舞、唱歌同食茶點時間,(基本上我覺得佢o地o既教法就好似將 ...

睇下到時仲會唔會見到啦~

迦南playgroup 係邊間呀~~
亞女而家一歲3個月可唔可以報呢?

原帖由 vivian_s 於 09-7-27 21:11 發表
迦南playgroup 係邊間呀~~
亞女而家一歲3個月可唔可以報呢?

係九龍塘金巴道o個間呀,你打電話去學校問叫佢fax張form俾你填跟住fax返去就得o家啦。

原帖由 Smallpigbb 於 09-7-24 17:39 發表
其實歲半至收o既,但你亦可以打定電話去攞form,因為要排好耐隊如果你o係簡星期六班,(可以試試一歲零三個月時入表,仲有要得閑打電話去check 下)好似我o個時等咗成三個月,后來有位又撞咗我另外一班PG o既時間,所以我就返兩日,如 ...

15個月大是否join中文playgroup? 有冇英文架?

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-29 22:53 發表

15個月大是否join中文playgroup? 有冇英文架?

係廣東話playgroup嚟o家,英文可能係唱歌仔o既時候啦,不過佢o地個課程係每個月一個主題,如果係教天氣就會話,今日有太陽即係sunny day o甘囉。

我亞b由15個月開始返,啱啱返到上個星期7月最後一堂就冇返,因為正式上PN啦。我地足足返左一年一個月。

迦南的play全是中文,我比亞b返咁耐係因為佢似一間學校(上堂模式和設備),每月有個主題,姐姐會重覆教小朋友有關該主題的東西,有人會嫌佢地重覆,但其實小朋友需要在重覆當中學習。姐姐好好,但有"紀律"的要求。

老實說,我初初開始只上星期6,但亞b適應了我就比佢返2同4,星期6上其他英文playgroup,到亞b差不多2歲,我就改返一星期一堂迦南,兩堂英文playgroup。改的原因是亞b已兩歲,迦南的其他小朋友都比較細,同埋2歲可以學多d花文了。

英文playgroup會more academic,會學到英文字同字母,但迦南學的是常識,日常生活的東西,甚至是"自理"的concept,食完茶點要迫返好櫈仔,每次油顏色只攞一支,放番好再換第二隻顏色等,又會透過教"浪衫",抹枱等練手仔肌肉等等。

老實說,亞女在花文playgroup投入d,但"英文人"上堂就沒有了discipline.經鬆d就投入d,是正常的。正因為此,我同時都讓亞b返一堂迦南,keep 住佢,到佢返PN時會較易適應。話雖英文班較投入,其實亞b都好投入迦南的,只是上英文playgroup時,亞b會大膽d話野同會自己走去老師度…

如果唔係太識教小朋友,又唔知平日亞b係屋企可以比亞b做乜的爸媽,迦南係幾好的選擇,上堂學過乜,姐姐對紀律方面有乜要求,返屋企照做,又或者按住該月主題教多d亞b有關的東西,咁食媽就有個guideline幫小朋友學習。

迦南14個月大就可以報, 我囡囡13個月大.就快報得 . ~

原帖由 Smallpigbb 於 09-7-28 09:31 發表

係九龍塘金巴道o個間呀,你打電話去學校問叫佢fax張form俾你填跟住fax返去就得o家啦。

thanks for sharing ,你打算囡囡nrusery 返迦南,咁k1 ,會唔會轉?
原帖由 sheffield 於 09-7-31 17:55 發表
我亞b由15個月開始返,啱啱返到上個星期7月最後一堂就冇返,因為正式上PN啦。我地足足返左一年一個月。

迦南的play全是中文,我比亞b返咁耐係因為佢似一間學校(上堂模式和設備),每月有個主題,姐姐會重覆教小朋友有關該主題 ...

回覆 6# Smallpigbb 的文章

請問playgroup需要面試嗎? 星期六堂要排多久? 報名電話是什麼號碼? 謝謝.

原帖由 Pertra 於 09-8-2 00:34 發表
My son goes to Sat class (12:45 pm), how about you ?

我報左二四

原帖由 ruima 於 09-8-2 08:46 發表
請問playgroup需要面試嗎? 星期六堂要排多久? 報名電話是什麼號碼? 謝謝.

Playgroup唔駛面試架~
妳可以打去問下, Tel:23383262!

Thanks for your sharing.
‹ 上一主題|下一主題