用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

khmama,

我想問吓個仔屬band 1尾啩, 老師無講, 係深水埗讀小學, 假設轉出去油尖旺區好, 葵青區還是留守在深水埗網好呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

khmama,

多謝你賜教!  咁我就係自行及大抽獎都選佢, 但之後又可以選邊間呢?

原帖由 khmama 於 09-8-15 13:51 發表

如果你肯定仔仔係band1尾, 唔係band2, 我會建議你選油尖旺區, 第一志願聖芳濟, 唔好搏九華.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

khmama,

Tks a lot!

自行:
1st choice: 聖芳濟
2nd choice: 長沙灣天主教 / 黃棣珊 (深水埗) 還是應選番銘基呢?

大抽獎-
1st choice:  聖芳濟
2nd choice: 銘基
3rd choice ....... 本區band 1尾英中
......choice:  信義

不知, 我有無理解錯, 但會否過份進取呢? 萬一no.不好, 咁會否派得好差呢?  呢區還有那些band 1中中可以選呢?

原帖由 khmama 於 09-8-17 18:39 發表

油尖旺區大抽獎, 聖芳濟只係考生既次選, 你將佢填第一, 抽到既機會都好大, 後面可以填番銘基同所有他區英中. 最後用band2既信義包底就得啦.

hkmama,

請問我的排位, 有無錯誤呢?

khmama,

查看edb資料, 長天無比位在油尖旺區, 咁樣我只可以係自行選他, 現根據你的資料, 我咁樣排位是否可行嗎?

自行:
1. 長天
2. 聖芳濟

大抽獎:
1. 聖芳濟 (109)
2. 銘基 (111)
3. 循中 (13)
4. 滙基 (12)
5. 信義 (111)
6. 何官 (12) / 賽馬會官 (12) / 世界龍崗 (88)

有朋友係兩年前, 在自行階段不獲長天面試, 最後成功自行入讀聖芳濟, 不知長天在自行階段是否很難獲面試呢? 如果明知不行, 我應否將銘基放在自行2呢?

抱歉!  咁多提問!!!

原帖由 khmama 於 09-8-18 18:14 發表

自行你可以放長天第一, 聖芳濟第二. 抽獎咁排大致冇問題, 油尖旺冇咩好既band2中中, 你睇下我剛剛做既分析就知道.

khmama,

真係好多謝你的指點!  咁我明白了!   我朋友o既小學係荃灣區(柴天上), 平均係全級四十名左右, 但住址就係深水埗, 就係無得in.

原帖由 khmama 於 09-8-21 23:11 發表

油尖旺區抽獎入英中既機會大, 加上你將聖芳濟放第一, 已經好大機會抽到. 自行再報聖芳濟係買個保險. 既然機會大, 自行可以搏多一間比聖芳濟好既學校, 作為自行既第一選擇, 第二選擇放聖芳濟. 比聖芳濟好既學校都有 ...

jessc,

咁請問佢係咪sports好點架? 長天係咪喜歡收運動出眾的男仔呢?

原帖由 jessc 於 09-8-24 08:57 發表

咁又好難講,知道有學生轉返報深水埗區(家住荃灣),結果自己學校考六七十名後都有得interview,結果入埋長天添。

khmama,

小兒經兩次呈分試後, 第二次成績下滑, 跌落band 2頭, 老師話佢差幾分就係band 1尾, 學校位於深水埗津校.  他喜愛活動, 跆拳道及手球都曾獲獎, 不想替他報太谷的中學, 想問吓自行報以下那間:

1. 聖方濟書院
2. 長沙灣天主教
3. 李兆基 (葵涌)
4. 陳瑞琪(喇沙)

原帖由 khmama 於 09-12-4 19:25 發表
全港排位學校校網6科14分百份比247余振強紀念中學九龍城18.33 248九龍塘學校(中學部)九龍城18.33 249路德會西門英才中學
元朗區18.13 250香港中文大學校友會聯會張昌中學
元朗區18.13 251西貢崇真天主教中學西貢區18 ...

khmama,

小兒經兩次呈分試後, 第二次成績下滑, 跌落band 2頭, 老師話佢差幾分就係band 1尾, 學校位於深水埗津校.  他喜愛活動, 跆拳道及手球都曾獲獎, 不想替他報太谷的中學, 想問吓自行報以下那一間較有機會呢 (老師建議):

1. 聖方濟書院
2. 長沙灣天主教
3. 李兆基 (葵涌)
4. 陳瑞琪(喇沙)

會否太進取呢? 或者你有無提議呢?

khmama,

兒子屬band 2頭, 深水埗區, 自行報長天及聖芳濟都無得in, 唯有靠大抽獎, 請教如何填寫甲部及乙部呢?  甲部如選沙田區有什麼學校可以揀?

乙部填呢幾間:
佛教大雄, 唐乃勤, 匯基, 香島  - 應如何排位?

老師只講係呢區屬band 2咋, 我不知全港係屬band 幾喎. (應不屬全港band 1) 學校屬於深水埗內津小.  還有請問幾時交升中統一派位那份表呢?

原帖由 khmama 於 10-4-1 10:04 PM 發表

先問下你全港既banding係屬band幾? 如果屬band1, 甲部既選擇會唔同.

khmama,

Tks khmama!  My son got 1st choice!  Thank you for your valuable advice.

Crabtree

如果仔仔係深水埗讀小學, 屬band 1尾啩, 咁若果轉網去油尖旺, 會否跌落band 2頭呢? 還是唔好轉網呢? 心意銘基. 有游泳及跳遠獎. 有無其他學校注重sports呢? 不想埋沒天份.

khmama,

Tks!  我會等埋學校通知banding才作決定.

原帖由 khmama 於 10-11-20 11:30 AM 發表

如果係邊緣人, 就有跌BAND機會. 你自行可以試下報銘基, 等你確定BANDING再決定轉唔轉區.

已知他是band 1中,咁自行博銀禧/開平/黃忽南, 邊間較注重運動呢? 邊間有機會呢?

原帖由 khmama 於 10-11-20 11:30 AM 發表

如果係邊緣人, 就有跌BAND機會. 你自行可以試下報銘基, 等你確定BANDING再決定轉唔轉區.

仔仔話最緊要有泳隊, 間中學要游泳出色? 若果加埋大角咀聖芳濟, 又應怎樣揀? 但其實我要從以上選一, 因仔仔另一間心儀長沙灣天主教.

原帖由 khmama 於 10-12-4 06:09 PM 發表

開平同蔩笏南好似運動方面較出色. 有冇機會就難講, 你點都要選兩間自行, 選心儀既就得.

其實我有油尖旺地址, 小學就係深水埗區, 不知用那個地區抽較好呢?

原帖由 khmama 於 10-12-5 12:32 PM 發表

長天同黃笏南都係2008-2009年學界冠軍. 聖芳濟就係2010-2011年學界冠軍. 論成績就黃笏南較好. 你係邊區抽獎?

khmama,
Tks for yr advice.
Crabtree

原帖由 khmama 於 10-12-5 08:16 PM 發表

油尖旺好o的, 你第一志願填聖芳濟應該入到.

‹ 上一主題|下一主題