用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

沙官小有兩間聯系中學,一間是沙官中(Band 1),另一間是梁文燕(band 2),其實派位算幾穩陣,而妳女兒全級考60,有可能跌入Band 2組合,妳填表選校的排列太進取,老師應有責任提醒,應放沙官中或鄭榮之或郭德勝在第一志願,梁文燕第二志願,其他較好的中中如基督第三,咁就安全,始終今年學位減少,連好的中中也大競爭,因微調關系,好多家長先送小朋友入好的中中,適應中學生活,進而入精英班,一樣有機會用英語授課。唯今之計,只有繼續叩門,做後備生也好,因明天註冊過後,學校就知道還有多少個位剩(因為實有人轉校),,所以不用灰心!萬一真的沒有其他學校選擇,就唯有去樂道,這校近年即極改革,校方嚴打壞學生,只要自己自強不息,立志在band 3校都要成尖子,便可成為發奮的動力,人家讀正生書院都可以考入大學,所以沒有什麼大不了。

醒目開學勳章 王國長老

樓主嘅case 好值得參考,
3間band 1尾,2間中中都好有可能好多人填,
band 1 尾and band 2 頭都會咁填,
加上以後的係band 3,
結果如此。
沙田有14間英中,一定夠位給band 1 生,
只係填表出問題。

希望樓主叩門成功!!!

原帖由 gillian88 於 09-7-8 20:05 發表
女兒係沙官小讀,成績全級60,屬中上.唔好彩派咗去樂道,呢兩天見咗幾間Band 1及Band 2學校都無消息,做媽媽的覺得好冇用,女女成績不算差,但我都找不到一間好小小的學校給她讀,浪費了她的努力.......我應該怎樣做? ...

近幾年我都聽到有些沙官小的家長訴說派位都不大理想.
你現在吾好淨揀英中哪, 中中如果校風好都殺,你試下基督, 梁文燕, 馬安山聖約室, 歷源馮黃鳳亭都O.K.有無問過林漢光, 樂道校風馬馬地

回覆 1# connie1214 的文章

幸運之神終於沒有離棄女兒,今天一早到大埔羅定邦叩門,經面試後幸運收咗啦!真係開心到當塲喊咗出來.
到中午收到楊葛小琳電話可以再In,我住沙田,不太清楚大埔羅定邦情况,只知是英中Bank 1 , 大埔區近年是否很雜?楊葛小琳是中中,Bank 2 頭,如兩間比較,邊間好D?囡囡讀沙官上午校,近期成績中文BB,英文AB,數學AA,操行A-,以上兩間哪間比較適合(不計金錢及路途)?

恭喜你!! 我的兒子仍然 outstanding!!
http://www.flickr.com/photos/asas_family/sets/72157601057744979/

醒目開學勳章

hi,

恭喜你! 起碼有一校在手!

yuk hei mum

原帖由 gillian88 於 09-7-9 14:52 發表
幸運之神終於沒有離棄女兒,今天一早到大埔羅定邦叩門,經面試後幸運收咗啦!真係開心到當塲喊咗出來.
到中午收到楊葛小琳電話可以再In,我住沙田,不太清楚大埔羅定邦情况,只知是英中Bank 1 , 大埔區近年是否很雜?楊葛小 ...

如果係全級60,不是在精英班嗎?我一直以為只要是精英班,就是BAND ONE!

原帖由 asinai 於 09-7-9 07:57 發表
- 沙小今界P6是4班(上) 及 3班(下).>>>>>不是, gillian88這一屆上午校P.6有5班, 你的資料係 lai 近9月P.5 升P.6的.
- 水準上午班較突出.
- 但如你是下午班,及非首班, 结果便是意料之內. 你的校長- 應清楚學生的排位. ...

羅定邦係因為無信心能再掛英中名銜(兩年前大埔英中包尾), 唔想落車才毅然轉直資, 今時今曰,大埔英中學位巳及夠分比全部大埔Band 1 生, 我相信羅只能收到 Band 2 生,包括本區或跨區。羅除咗英文教學無其他優點, 當買保險, 去到升中學已經唔係睇家長,你都管唔到、教唔到, 主要是學生質素同校風。  

原帖由 gillian88 於 09-7-9 14:52 發表
到中午收到楊葛小琳電話可以再In,我住沙田,不太清楚大埔羅定邦情况,只知是英中Bank 1 , 大埔區近年是否很雜?楊葛小 ...

原帖由 phwong 於 09-7-8 21:14 發表

Hi gillian88,
完全理解到你ge感受, 因為我ge情況同你差唔多, 女兒成績band 1 中, 派到第26志願, 間學校屬 band 3尾,尋日見到張成績單, 完全唔知點算, 又驚自己ge情緒影響個女(因為我都知佢自己都唔好受), 全日就 ...
你老公好好 好冷靜
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

suppose 係 or 5 袛.  樓主 g前話係隨機 no.差!  btw, 老師話今年派位派得好好ah, 有人8X 都派到band 1英中!  5使道聽途說, 等你小朋友上到高小, 自然會有實際數字俾你睇.
原帖由 595 於 09-7-10 11:11 發表
如果係全級60,不是在精英班嗎?我一直以為只要是精英班,就是BAND ONE!

簽名被屏蔽

原帖由 楊瑩 於 09-7-9 12:03 發表
Hi gillian88,
我有朋友在2年 前,她的囡囡是band 1生,同樣派到band3 學校,第一二日也行了超過十間學校一樣沒有消息,她唯有先註冊,但她沒有放棄,後來她叩到聖安當,她拿回註冊再註冊,但她仍沒有放棄,最後她叩到蒙民偉, ...

BAND1生只要有填BAND2學校包底, 一定唔會跌落BAND3. 一間中學既BANDING係根據所收學生BANDING而定義, 一間BAND2學校既然收BAND2生, BAND1生派位會先過BAND2生, 試問又點會入唔到BAND2學校? 通常呢o的個案都係band2頭學生, 誤以為係band1生, 以至係抽獎時失咗先機, 至會派到好後既志願. 我覺得學校唔講清楚學生既banding真係害人不淺!

原帖由 khmama 於 09-7-11 23:44 發表

通常呢o的個案都係band2頭學生, 誤以為係band1生, 以至係抽獎時失咗先機, 至會派到好後既志願. 我覺得學校唔講清楚學生既banding真係害人不淺!

我覺得學校唔會唔講清楚學生既banding....甘做對學校毫無好處....所以應該系計錯分或者怕得罪家長講到模稜兩可.令到家長誤會左....

2009年升中派位是採用2007年及2008年「中一入學前測驗」,可能老師比banding時候, 仲用2006年及2007年「中一入學前測驗」抽樣所得的平均成績%做參考. 所以比錯banding, 最後又無同家長講清楚, 甘其實今年這間學校考60名已不是band1生, 如果學校肯講清楚, 就好似我個街坊甘講明係band2生, 佢亞媽第一志願選馬鞍山胡中, 這校是band2既first choice, e+讀得好開心, 另一個band2生去了培基, 又5冼抽.
而來年2010都係用今年banding%.睇下d學校點交代banding%, d老師 & 校長 做錯, 都影響好大. 可能害了小朋友一生都唔定. 請各位校長與老師三思, 唔好為了學校個名, 應以學生為重.   因我睇另一topic,又係另一家長band1生派band2尾中學, 可能真係剛轉新既banding%, 部份學校校長&老師都烏烏下.  

原帖由 samuel89 於 09-7-11 23:54 發表

我覺得學校唔會唔講清楚學生既banding....甘做對學校毫無好處....所以應該系計錯分或者怕得罪家長講到模稜兩可.令到家長誤會左....

簽名被屏蔽

對!老師的資料不一定準確。

原帖由 catcatmom 於 09-7-12 10:21 發表
2009年升中派位是採用2007年及2008年「中一入學前測驗」,可能老師比banding時候, 仲用2006年及2007年「中一入學前測驗」抽樣所得的平均成績%做參考. 所以比錯banding, 最後又無同家長講清楚, 甘其實今年這間學校考60 ...

學校也不一定透明。

首先,學校只說上年全校有超過四成人入到英中。並沒有詳述中學的分佈。

抽獎時,因小女排在全校前三分一,老師說可以進取一些,叫我們改排位,一改就...

現在回頭看, 就算全校有超過四成人入到英中,也不一定代表頭三四成同學是band 1, 因爲那些入到band 1的,有部份是自行時取錄,有部份是敲門入的,也有部份是入直資英中的。

Play safe la

原帖由 samuel89 於 09-7-8 23:51 發表

邊有可能呢....除非你自行無揀或者揀d超難入既超級名校....

都唔係無可能嘅!
佢只係全班第一而唔係全級第一, 而且都要睇全校同其它學校的水準比較。例如全校有10個學生, 個個都唔讀書, 畀你考第一都冇用。

原帖由 khmama 於 09-7-11 23:44 發表

BAND1生只要有填BAND2學校包底, 一定唔會跌落BAND3. 一間中學既BANDING係根據所收學生BANDING而定義, 一間BAND2學校既然收BAND2生, BAND1生派位會先過BAND2生, 試問又點會入唔到BAND2學校? 通常呢o的個案都係band2 ...

同意你的說法。
小學唔會知pre-s1嘅成績,講俾學生知佢嘅banding都係估估吓,靠以前派位情況估計,所以邊緣位置好難講。我覺得樓主最後可能係band 2,而隨機編號又好後, 結果派到band 3學校。

第二次呈分試後,我女學校班主任講得幾清楚。考全級70名之前係band1,70幾有機會係band1(邊緣人較危險),8x-1xx係band2,1xx之後係band3

除非係邊緣人,否則我女班每個同學都可知道自己banding的。

如果唔講學生banding的學校,係咪太少band1學生的學校就會這樣?
原帖由 samuel89 於 09-7-11 23:54 發表

我兒9月升 P.6 所以看見樓主及你們的資料都很擔心小兒來年....  成績都ok(我自己念)但佢操行不太好....所以想收集多些資料, 希望各位家長指教下, TKS!

Hi, ytpeople, 我有些不明因參考其他bk 家長的資料band 1,2,3 比率一般不是 1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3 請問對嗎?

如按這样的比率 70名之前是 band 1, 貴校 P.6 全級人數約200人? 咁貴校 7/7 派位時結果是否真的按照此得出升中百份比? 請指教。

如小朋友真的是每個 banding 的邊緣人, 咁老師有無提供選考意見給家?
p.s. 恭喜扣們成功家長 !

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 11:43 發表
第二次呈分試後,我女學校班主任講得幾清楚。考全級70名之前係band1,70幾有機會係band1(邊緣人較危險),8x-1xx係band2,1xx之後係band3

除非係邊緣人,否則我女班每個同學都可知道自己banding的。

如果唔講學生banding的學 ...
‹ 上一主題|下一主題