用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 想考崇真小學暨幼稚園
go

想考崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

hi 咁多位媽咪!你地好!
本人囡囡係0711bb,想報讀2010年既崇真幼稚園!什麼是主流班?
我想問問入學試會考d咩? 英文部係唔係要用英文對答? 如果攞表係唔係要說明要英文部架?
我驚個囡囡到時考唔到呀! 又唔知邊間學校好喎! 又驚佢會讀得辛苦喎! 又驚升小升得唔好喎! 真係煩惱喇!
   0    0    0    0

我都想考呀,佢地好似分主流班﹙local班﹚同國際班。我都係0711mami,唔知細仔難唔難入呢????

原帖由 靚太太 於 09-6-26 21:35 發表
唔洗咁緊張大細無關係,國際班主力in英文同普通話,如果明知小朋友小講英文同普通話,屋企人又無乜時間教的話!

我建議可以 in 本地班再報上英文興趣班,因為其實佢地in得到幾難架,我in個次一行六個小朋友,老師每講一個 ...

嘩! 原來國際班咁難入呀, 我囡囡今年9月會讀主流班, 面試當日我囡囡及其他5位小朋友一同坐在老師前面聽故事, 老師講下停下向小朋友問下一些關於故事書的問題, 看看小朋友的反應, 與我們一組的小朋友真是踴躍舉手回答, 到最後有另一位老師同家長傾下計, 問下一般日常問題, 我覺得比想像中容易.

原帖由 jasminele 於 09-6-22 16:25 發表
我都想考呀,佢地好似分主流班﹙local班﹚同國際班。我都係0711mami,唔知細仔難唔難入呢????

如果你仔仔有讀開n1, 可能容易入到.

可唔可以入兩張申請表架?

我岩岩都做緊research 比我囝, 佢今年要報k1 ...

係咪即係國際班和主流班

國際班 - interview 要英文加普通話
主流班 - interview 就全中

因我囝廣東話可以, 英文就識生字, 普通話就唔得...但佢見到野or 問野都會講左廣東話先...

如果收既話, 主流班是否全中上堂, 冇native teacher 教英文和普通話 ka ?

Thanks!

原帖由 yee79 於 09-7-10 17:14 發表
我岩岩都做緊research 比我囝, 佢今年要報k1 ...

係咪即係國際班和主流班

國際班 - interview 要英文加普通話
主流班 - interview 就全中

因我囝廣東話可以, 英文就識生字, 普通話就唔得...但佢見到野or 問野都會 ...

主流班每日有15分鐘NET教英文。一星期兩堂普通話。平時好似學祈禱呀, 都會講下英文同普通話。
我唔見得我兩個小朋友既英文比國際班既人差...但普通話就差D (BTW, 自己都要比心機教佢, 唔可以旨意哂D老師架)

唔該晒silvia 同靚太太, 等我DL form try try sin...thanks!

一般會升咩小学同中学呢?

原帖由 靚太太 於 09-6-26 09:35 PM 發表
唔洗咁緊張大細無關係,國際班主力in英文同普通話,如果明知小朋友小講英文同普通話,屋企人又無乜時間教的話!

我建議可以 in 本地班再報上英文興趣班,因為其實佢地in得到幾難架,我in個次一行六個小朋友,老師每講一個 ...

其實可唔可以入兩張申請表架?

回覆 1# cherrytam2468 的文章

唔可以架

我想問如果報主流班, 再join 佢地個英語樂園, 咁個英語樂園收幾多$ 個月?

08-09年度英語樂園每堂大概$55, 你可隋選每周返幾天, 都好抵讀  

原帖由 yee79 於 09-8-6 14:25 發表
我想問如果報主流班, 再join 佢地個英語樂園, 咁個英語樂園收幾多$ 個月?

我係0702 媽咪, 想報讀2010 K1, 想請問一下崇小會否優先收崇幼學生? 還是要跟其他人一樣, 要報名考崇小?
url=http://www.TickerFactory.com/]

thanks wai406, 咁真係好抵, 宜家出面既 english playgroup 都成百幾2百蚊堂, thanks a lot.

原帖由 wai406 於 09-8-10 11:41 發表
08-09年度英語樂園每堂大概$55, 你可隋選每周返幾天, 都好抵讀  

如果報主流班, 再join佢地個英語樂園, 咁英文既程度會唔會同國際班學既差不多呢
‹ 上一主題|下一主題