用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

HI,

我仔仔都係第一志願入荔天, 佢叫 韜韜 (Anson).

你地有無係學校買書包呀, 覺唔覺得重左d?? 我係出面睇有d 好似幾輕...

醒目開學勳章

大家收到學校寄出既通告未呀? 22號個日小朋友既編班試要考 total 65分鐘呀......好似好耐咁, 唔知考既野係乜? 多唔多既呢? 阿女始終話晒係第一次考試, 都真係幾驚佢拎住份卷發白日夢呀

原帖由 韜仔 於 09-7-30 18:18 發表
HI,

我仔仔都係第一志願入荔天, 佢叫 韜韜 (Anson).

你地有無係學校買書包呀, 覺唔覺得重左d?? 我係出面睇有d 好似幾輕... [/quote]

hello!我個女都是今年讀小一,女兒叫natalie
我最近在出面見到d書包都幾輕,早知不用心急在學校買啦,囡囡唔知是否太瘦,好似背不起,你們會再買另一個嗎?不過再買好似好浪費?

小一編班

通告話今天9點半後上綱可查到小一編班情況, 我怎麼沒看到有通告. 你們有看到嗎?

醒目開學勳章

原帖由 cathy2901 於 09-8-26 10:30 發表
通告話今天9點半後上綱可查到小一編班情況, 我怎麼沒看到有通告. 你們有看到嗎?

你依家入去睇啦, 有得睇啦.......

大家報告下小朋友入左邊班

嵐嵐 - 1B

小一編班

剛看到了, 我仔仔編在1A班.

謝謝! 原來大家係隔籬班.

航仔-1A班

希望識多哋朋友.

焯淇--1C班

詠琳:1C:)

Hugo Ma - 1C

http://www.lcps.edu.hk/gallery/

各位有否上校網看相片呀?小朋友好得意呀!

家課冊(1C班))上的功課要交嗎?阿仔話不知道???

醒目開學勳章

原帖由 HugoRainbow 於 09-8-28 15:29 發表
http://www.lcps.edu.hk/gallery/

各位有否上校網看相片呀?小朋友好得意呀!

家課冊(1C班))上的功課要交嗎?阿仔話不知道???

我都有睇d相, 講真有d小朋友真係好細個......

我個女呢兩日一返到屋企就話要做功課啦, 好勤力咁, 希望佢維持到啦, 唔好過多幾個月就話唔想返學, 要我勞氣就好啦........

哈哈......我見到軒軒同嵐嵐傾計呀 ~~ 我個仔尋日提得最多都係嵐嵐個名. Hm......佢地開始有溝通.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-8-28 17:58 發表
哈哈......我見到軒軒同嵐嵐傾計呀 ~~ 我個仔尋日提得最多都係嵐嵐個名. Hm......佢地開始有溝通.

我個女係多咀妹黎嫁, 佢根本係人都岩嫁, 一d都唔怕羞, 係幼稚園最多人識嫁啦, 因為佢無論係k1, k2 or k3 既同學仔都岩傾, 所以交朋友呢個問題對佢黎講係冇問題, 最大既問題係食飯, 因為佢真係好慢好慢, 係屋企一個鐘都食唔完, 永遠都係又打又鬧......希望老師唔會成日打俾我講佢食飯唔掂啦...

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-8-28 21:30 發表

我個女係多咀妹黎嫁, 佢根本係人都岩嫁, 一d都唔怕羞, 係幼稚園最多人識嫁啦, 因為佢無論係k1, k2 or k3 既同學仔都岩傾, 所以交朋友呢個問題對佢黎講係冇問題, 最大既問題係食飯, 因為佢真係好慢好慢, 係屋企一 ...

我個仔又係食得好慢, 佢係幼稚園4年多數都係5名以(由尾排上去喎) 係屋企都唔知為o左食飯咸o左幾多次, 你個女今次遇到勁敵啦....睇o下佢地邊個最慢. hee~~hee..

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-8-31 11:49 發表

我個仔又係食得好慢, 佢係幼稚園4年多數都係5名以(由尾排上去喎) 係屋企都唔知為o左食飯咸o左幾多次, 你個女今次遇到勁敵啦....睇o下佢地邊個最慢. hee~~hee.. ...

我都成日話不如鬥快食晒d飯, 之後有玩具玩 / 小禮物, 佢次次都話唔好鬥快, 不如鬥慢好d......都冇命

軒軒又係慢食飯, 咁可能遲d個個小朋友食晒有得落操場玩, 餘係得番佢兩個係度食.......

回覆 76# 嵐嵐mimi 的文章

依家我訓練倆姐弟要係幾點前食完碗飯,時間夠就要收碗,之後唔再俾佢地食其他嘢(除咗水果同飲水),因為佢地知道肚餓爸爸係唔俾食零食,有時都會食晒啲飯,但會慢啲囉..hehe
羨慕妳同hinhin mami ,凱琳mami同一班,
我暫時淨係識妳地1B嘅媽咪,希望盡快認識到1C嘅媽咪啦

bad new 原本今日第一日可以同家姐一齊返學,可惜呀仔病咗(發燒 腸胃炎)佢好想返,我解釋咗好多次佢先冇唔開心.今早陪家姐返學順道請假,等家姐幫佢攞功課.

其實大家學湳淇爸爸一樣,但一定要忍耐,因我囡囡以前食飯都好慢,我在佢升小一前的暑假開始要求佢在半個鐘食完飯.

嵐嵐mami,  湳淇爸爸,

你知唔知點解今日媬母車只係得李姑娘無多個姨姨跟車 ???

回覆 78# hcmswsy 的文章

妳仔仔太鍾意返學喇,難免有啲唔開心,其實係好事,好過有啲小朋友因為炸病而逃避返學,希望佢快啲好番啦.:D
‹ 上一主題|下一主題