用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2009年9月入讀循道小學下午校
樓主: cameltkk
go

2009年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

君媽,

你真是我們小一新生的明燈, 日後還須要你的幫助.謝!

原帖由 君媽 於 09-7-16 19:19 發表

1) 簿費及雜費在開學後才收的。學校對家長非常信任,開學後先派簿﹑手冊﹑聖詩禱文﹑學生卡等等,之後才一次過收費。
2) 視藝科的用品是不包括在雜費內的。家長須自行購買油粉彩﹑台布和圍裙。家長日那天會有sample在校內給家 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-7-17 00:35 發表
君媽,

君媽,

感謝你地回覆....

看返舊有的循道topic, 之前家長都活躍, 近年好似無哂留言既 ?
唔通....有新浦點....hahaha

原帖由 Crabtree 於 09-7-16 16:50 發表
君媽,

我都決定加入這個大家庭, 有以下的問題想問?

1. 今天到學校註冊, 為何不用交簿費/雜費?
2. 你所指視藝科用的是油粉彩, 不是已包括在簿費/雜費內嗎?
3. 小一及小二, 是否不用返星期六?
4. 是否沒有課外活動/ ...

6) 獎學金是給考試成績前三名的同學,手冊和學校網頁有介紹的。
7) 英文是用Longman. Grammar 亦是用Longman Brighter Grammar。

原帖由 stellat 於 09-7-16 19:20 發表
君媽,

謝謝你之前既幫忙,我又有問題呀,煩請幫忙,謝謝!

1.那請問書本要包書嗎?
2.可否貼卡通姓名貼紙還是用de mo帶打個name貼上去?
3.校車是否在四道大門上落? 校車服務如何?
4.我看過書單,中華係85折,而學友好似 ...

1) 我沒有包書的。
2) 可用有卡通的姓名貼紙。
3) 上學時校車在四道門放學生下車,放學時學生經學校後巷上循中對面的停車場上車。每部車都有老師帶學生上車,再交給媬姆。下雨天每部車慢慢泊在學校正門,老師會架起雨傘路讓學生上車,不會濕身的。
我們學校的校車收費一向較同區的學校平,但時間亦相對長少少,要看你住那裡了。校車公司在8月中會有信通知家長上下車地點和時間的。我算是滿意校車的服務啦!
4) 中華是85折,學友是82折。我是個慳得一蚊得一蚊的媽媽,所以我去學友買書。
5) 夏季校服的外套只有藍色長袖開胸線衫。背心是冬季的冷背心,現在應該買不到,相信在11月入冬後才有貨。

原帖由 Crabtree 於 09-7-17 00:35 發表
君媽,

不用客氣。當年人幫我,現在我幫人,來年你們接棒啦!

君媽,

唔該你呀!你真係好好人呀!等我地d新家長可以多d時間預備! thx!

回覆 23# 君媽 的文章

Thank you very much. Any different between AM or PM class( in academic aspects)?

原帖由 PWHPOPO 於 09-7-17 23:37 發表
Thank you very much. Any different between AM or PM class( in academic aspects)?

教署中學派位仍然是將上下午班作獨立學校來派的,但學校網頁公佈的是上下午合併後的派位結果。
下午班的成績一向較上午班好。我認為原因是下午班有部分同學是考入來的,如成績不好,是考不到入來,所以下午班普遍有多幾個成績好的同學。而且下午班同學可以在上學前的幾小時再溫習一次,較一早起床便考試的上午班同學有利。由於2010年便轉全日制,相信合併後便不會再有差異。
至於學習進度,功課量,師資,默書﹑測驗和考試內容,上下午班是一樣的。

原帖由 stellat 於 09-7-17 23:37 發表
君媽,

唔該你呀!你真係好好人呀!等我地d新家長可以多d時間預備! thx!

我建議你們先行預習中文。由於中文科是以普通話教,默書亦是(小一的上學期會在默書時會附加廣東話),因此聆聽普通話的練習很重要。普通話朗讀課文內容可在朗文網頁內找到。

原帖由 cameltkk 於 09-6-9 17:51 發表
大家好,我仔仔9月會入讀下午校,各位下午校既媽咪入黎大家聯絡下,以便大家互相交流下呀!!

Suki 也是9月入讀下午校.

回覆 2# 君媽 的文章

可以給朗文網頁的網址嗎?

hi 君媽,

呢part我都有d擔心.....,因為我地都唔識,幼稚園時既普通話,佢都係(諗口王),如我地唔係睇住佢本書,我地都唔知佢講咩!而且我個女好慢熱...!可以分享下你當年既經驗嗎?朗文網頁內的會有讀音嗎? 謝謝!

原帖由 君媽 於 09-7-18 11:12 發表

我建議你們先行預習中文。由於中文科是以普通話教,默書亦是(小一的上學期會在默書時會附加廣東話),因此聆聽普通話的練習很重要。普通話朗讀課文內容可在朗文網頁內找到。 ...

原帖由 君媽 於 09-7-17 16:28 發表
6) 獎學金是給考試成績前三名的同學,手冊和學校網頁有介紹的。
7) 英文是用Longman. Grammar 亦是用Longman Brighter Grammar。

君媽
Longman Brighter Grammar是否P.3先開始教,每本用兩年㗎?

原帖由 Crabtree 於 09-7-16 16:50 發表
君媽,
我都決定加入這個大家庭, 有以下的問題想問?
1. 今天到學校註冊, 為何不用交簿費/雜費?
2. 你所指視藝科用的是油粉彩, 不是已包括在簿費/雜費內嗎?
3. 小一及小二, 是否不用返星期六?
4. 是否沒有課外活動/ ...

Crabtree
我想問點解你選循道而唔選仁立。只想八吓。

我有P2課本,有興趣PM我留電話

原帖由 ansontong 於 09-7-18 16:42 發表
我有P2課本,有興趣PM我留電話

已送出。

ansontong,

未入學已感到壓力係好大, 囡囡係仁立考入中普班, 要面試3.5小時, 考中英普, 還要交錢在暑假讀兩個星期的拼音班, 即使你日後成績可以入讀精英班, 也不可轉出嚟讀精英班.  

我不是得一個囡, 還有哥哥升小五及小六, 相對嚟講, 係未來兩年, 我會緊張哥哥多啲, 咁囡囡入咗仁立呢班, 我又唔可以完全唔理會, 我怕我受唔住咁多壓力, 而且仁立的保母車要好早(6:40am)在美孚上車, 應該唔到我屋企, 即使到可能要更早上車, 太早 - 怕囡囡起唔到身.  另外, 我由始至終, 我都係選循道為我志願內. 還有入學校的感覺, 仁立cool, 循道warm, like a big family, 所以我決定讓囡囡讀有直屬中學的循道.

日後, 若囡囡成績好的, 都可以考其他中學嘛!

相反, 你的小朋友在循道也讀了兩年, 你覺得如何? 程度可以嗎? 辛苦嗎? 考試範圍大嗎? 老師好嗎? 有何值得一讚嗎?

原帖由 ansontong 於 09-7-18 16:39 發表

Crabtree
我想問點解你選循道而唔選仁立。只想八吓。

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

君媽,

下午校成績較好 - 我上次都係聽校長咁講, 原來真係好啲, 我見校網post出的升中成績都幾好, 起碼有24%係可以自行入到其他心儀的中學, 但想問銘基好過循道嗎?

原帖由 君媽 於 09-7-18 11:05 發表

教署中學派位仍然是將上下午班作獨立學校來派的,但學校網頁公佈的是上下午合併後的派位結果。
下午班的成績一向較上午班好。我認為原因是下午班有部分同學是考入來的,如成績不好,是考不到入來,所以下午班普遍有多幾個 ...

I have the same thought so I selected Medhodist
as my first choice last year.
I wonder how a small kid can afford so much pressure.  They are still small. I think children must study at a happy, warm enviroment.  
Welcome to our big family.

原帖由 sukihob 於 09-7-18 11:21 發表
可以給朗文網頁的網址嗎?

印在書上。
‹ 上一主題|下一主題