用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 校網你地派位結果如何 ???
go

40 校網你地派位結果如何 ??? [複製鏈接]

我派到第一志願 "荔天" 你地派成點呀 ??? 我今日係取派位証時聽到有好多人都派到第一志願.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 MariaTsui 於 09-7-2 14:00 發表
讓我在這裹俾個tips大家,要好好珍惜這暑假,荔天的數學是教快半個學期,至於迎新日,會有清單告訴家長,學校對小朋友的要求,特別數學科,家長要好好利用此暑假幫小朋友補底,英文科是用故事書,所以大部份小朋友都會讀得開 ...

唔該晒你呀 , 數學呢方面, 我就唔係太擔心, 因為佢依家都做緊其他媽咪俾我既小一補充練習 & 自己都有買d小一補充練習俾佢做, 但英文呢樣野, 真係要浸出黎嫁, 要用多d至得, 希望佢到時跟得上, 唔會太辛苦就好啦.....

可能我選呢間學校時巳知道佢地係無英文書, 所以都預o左英文要自己再同佢補補飛,所以之前巳經入定"d"補充練習諗住同佢做, 但依家我又安排佢番返學, 佢放學返到屋企巳經要做自己學校同埋公文o既功課再加上佢做得好慢仲邊鬼有時間做其他野呀 ~~

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 11:13 發表
oh....原來佢地係用 reader 教英文, 冇英文書嫁.....我個女d英文比較差, 真係有d擔心佢跟唔跟得上

係喎...又真係得我地兩個係度傾, 我又係o係公司無"mug"野做所以咪得閒上網 lor. 可能呢排"d"全職 mami 要照顧屋企班 "大帝" 所以無時間上網呢 .

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 11:11 發表

係公司冇乜野做, 成份書單係咁咪, 仲要計晒d價錢抵唔抵, 有幾多折嘛.....

你駛唔駛返工嫁?? 好似淨係得我地兩個係咁傾.....

讓我在這裹俾個tips大家,要好好珍惜這暑假,荔天的數學是教快半個學期,至於迎新日,會有清單告訴家長,學校對小朋友的要求,特別數學科,家長要好好利用此暑假幫小朋友補底,英文科是用故事書,所以大部份小朋友都會讀得開心,至於中文,大定就一定要鼓勵小朋友多看圖書,否則,做閱讀理解時就會有難度,基本上,荔天的學生是很喜歡荔天,很有歸屬感,所以家長不用太擔心,就此祝各準小一生有一個愉快的校園生活。

我諗佢應該係逐個打可能未打到比你o者, 佢只係提醒我地流感新安排 (即係網上所寫o既野) 而書係咪即時攞走呢個係我自己問佢. 我都有問埋佢校服可唔可以即時攞不過佢都唔知.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 11:10 發表

點解荔天會打俾你?? 淨係講書可以即日攞走?? 仲有冇其他野講?? 我好八卦

醒目開學勳章

oh....原來佢地係用 reader 教英文, 冇英文書嫁.....我個女d英文比較差, 真係有d擔心佢跟唔跟得上

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-2 11:05 發表
我都無留意原來數學係無 1上A tim..

係公司冇乜野做, 成份書單係咁咪, 仲要計晒d價錢抵唔抵, 有幾多折嘛.....

你駛唔駛返工嫁?? 好似淨係得我地兩個係咁傾.....

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-2 11:01 發表
啱啱荔天打黎佢話"d"書我地7月4日當日即時會有得攞走.

點解荔天會打俾你?? 淨係講書可以即日攞走?? 仲有冇其他野講?? 我好八卦

我都無留意原來 數學係無 1上A tim..

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 10:51 發表
thanks.....我岩岩睇左啦, $1206.3 應該淨係上學期咋, 我諗下學期仲要再買 (或者可能有d書可以用一年, 例如普通話, 音樂書, etc.), 依家淨係講買書都仟二, 仲未計學校d簿費呢....oh my god!!! 不過我睇到佢地有d已經 ...

啱啱荔天打黎佢話"d"書我地7月4日當日即時會有得攞走.

醒目開學勳章

thanks.....我岩岩睇左啦, $1206.3 應該淨係上學期咋, 我諗下學期仲要再買 (或者可能有d書可以用一年, 例如普通話, 音樂書, etc.), 依家淨係講買書都仟二, 仲未計學校d簿費呢....oh my god!!! 不過我睇到佢地有d已經用1b, 我都諗住自己去買埋1a, 等佢個暑假係屋企溫習一下, 唔想佢讀得咁辛苦
(其實都係唔想自己到時太辛苦, 成個癲婆咁 )

oh !! 一年班 -  書 + 練習 + reader
total : $1206.30

oh ~~ 啱啱發現佢個網有書單可以 download. 快"d"去睇o下 la.

我都仲未收到呀 ~~

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 09:38 發表
今年讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校既書單 & 關於7月4日迎新日既信呀? 我到依家都未收到, 係唔係應該打去學校問下呢? 而有收到書單家長, 可否告知買書要幾多 $$ 呀?  thanks....... ...

醒目開學勳章

今年讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校既書單 & 關於7月4日迎新日既信呀? 我到依家都未收到, 係唔係應該打去學校問下呢? 而有收到書單家長, 可否告知買書要幾多 $$ 呀?  thanks.......

我之前巳經買o左個細 size o既 spi 我就覺得都幾重 (如果單邊"咩") 但如果兩邊"咩" 就唔係好覺得重.

醒目開學勳章

原帖由 MariaTsui 於 09-6-29 17:28 發表
一般男孩子在夏天都是一對白波鞋走天涯,至於女孩子都有像男孩子只著白波鞋。

學校書包沒有規定一定要有學校logo,可以去其他地方買。

反而我會建議家長帶小朋友返學校做校服,因為遲些校服會直接送去學校,學生只要帶 ...

thanks ...... 原來唔一定要用佢地個 logo 書包, 不過佢地個牌子係 spi, 其實呢隻書包又重唔重呢? 因為我個女比較瘦, 我怕如果放左d書入去既時候, 會好重....有其他媽咪話 spi 比較重, 不過佢地既護脊就做得好d

一般男孩子在夏天都是一對白波鞋走天涯,至於女孩子都有像男孩子只著白波鞋。

學校書包沒有規定一定要有學校logo,可以去其他地方買。

反而我會建議家長帶小朋友返學校做校服,因為遲些校服會直接送去學校,學生只要帶收據就可以取校服,不需要家長回學校取校服,學校會一班一班安排學生落操場取校服,這是方便不容易請假的家長,試過有家長不跟大隊,溜了送去學校,要自己去取,另當日有鞋賣,價錢OK,而且都耐穿。

希望這些資訊幫倒你們。

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-6-29 16:07 發表

oh ~~ 原來我個仔個表哥係唔聽話果群人 tim, 佢讀o左四年都無問題 wor ??? o甘點呀.....買唔買好呢 ???

我見佢網頁內"學生校服-夏天校服其中一個著格仔衫o既小朋友好似係著波鞋 wor. ...

係喎....你唔講都冇留意添, 可能我0個個係女啦, 我諗我都會買多對白皮鞋睇下點先, 廢事佢一返學就俾老師話啦
‹ 上一主題|下一主題