用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想請問 [複製鏈接]

我想今年9月幫小女報浸聯小學(第一輪), 想請問(各位學兄學長)這小學功課多否, 一年考試測驗默書多少次, 是否會很谷的, 小朋友品行如何, . 有20分第一輪入的機會大嗎?

謝謝大家
   0    0    0    0

我呀女讀緊呢間學校... 佢地讀得都幾開心架... 功課絕對唔算多, 有時放長假都係得一兩份巧課架咋.  佢地差不多個個星期都有評估, 但都係唔計考試分, 所以我會要求呀女自己溫書, 睇吓佢得唔得.
佢地係無測驗, 至於考試上學期一個下學期一個. 佢地讀得好輕鬆.  時不時又有一些活動週... 成週都唔駛上堂, 比佢地自己做project... 都好好架...
不過呢間學校係無名次的.. 所以唔知呀女係邊個level, 呢樣就唔係幾好law....
我覺得呢間學校幾好的, 不過D校務就不敢恭維 la....

我個小朋友係應屆畢業生, 讀咗6年都好開心. 我自己覺得浸聯學生纯品和乖巧過官小學生. 成績亦算唔錯. 要睇你自己想小朋友係竸爭嘅環境定愉快學習! 祝 選取到合適的小學.           

註:竸爭嘅環境意思係因為官小係校內張貼每班排名榜, 無形中給予同學壓力.

hi
我囝囝黎緊升小二啦

請問今年係埋派位派得幾好呀? 你小朋友入左邊間中學?

原帖由 Cheuk1997 於 09-7-11 00:13 發表
我個小朋友係應屆畢業生, 讀咗6年都好開心. 我自己覺得浸聯學生纯品和乖巧過官小學生. 成績亦算唔錯. 要睇你自己想小朋友係竸爭嘅環境定愉快學習! 祝 選取到合適的小學.           

註:竸爭嘅環境意思係因為 ...

佢地讀得好開心!

原帖由 CircleFace 於 09-6-11 16:51 發表
我呀女讀緊呢間學校... 佢地讀得都幾開心架... 功課絕對唔算多, 有時放長假都係得一兩份巧課架咋.  佢地差不多個個星期都有評估, 但都係唔計考試分, 所以我會要求呀女自己溫書, 睇吓佢得唔得.
佢地係無測驗, 至於考 ...

回覆 5# nicedora 的文章

機會真的一半一半, 始終好多人揀佢, test and dict都多架, test唔計考試分, dict就計少少.
‹ 上一主題|下一主題