用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進
go

9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進 [複製鏈接]

各位媽咪,

我同仔仔上星期已經註咗冊啦, 希望已註冊入讀這間學校嘅媽咪上嚟一齊分享吓來年嘅喜怒哀樂...
   0    0    0    0

Mama Tracy,

歡迎妳同囝囝加入這個大家庭,每個星期四早上9:30都有家長返學校圖書館幫忙同順便交流一番架,如果妳有時間請到。

我囡囡現讀中一,我都有返學校幫忙架

Curry
原帖由 MaMaTracy 於 09-4-7 11:34 發表
各位媽咪,

我同仔仔上星期已經註咗冊啦, 希望已註冊入讀這間學校嘅媽咪上嚟一齊分享吓來年嘅喜怒哀樂...

請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?

Yvonne2607,

請致電27018778查詢,我本人覺得機會都幾大,good luck!!
原帖由 YVONNE2607 於 09-4-8 18:35 發表
請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?

Hi 小咖哩,

妳好!加入咗呢個大家庭, 開心又擔心, 因為阿仔係中小, 而家上咗英中, 都有d擔心 想問吓妳個女, 小學係英小or中小? 讀咗大半年了, 課程深唔深?唔該

原帖由 小咖哩 於 09-4-7 14:07 發表
Mama Tracy,

歡迎妳同囝囝加入這個大家庭,每個星期四早上9:30都有家長返學校圖書館幫忙同順便交流一番架,如果妳有時間請到。

我囡囡現讀中一,我都有返學校幫忙架

Curry
...

係呀, 打電話去問吓啦, 俾多d誠意...加油

原帖由 小咖哩 於 09-4-8 22:13 發表
Yvonne2607,

請致電27018778查詢,我本人覺得機會都幾大,good luck!!

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-7 11:34 發表
各位媽咪,

咁做Daddy可唔可以分享呀..我都幫囝囝註冊左

Thankyou for reply curry & mama tracy, 其實LAW'S 已收了小女,但我想博埋大抽獎先,如派得唔好先再叩門,到時唔知有沒有機會呢?唔知有沒有羅氏的學生在派位叩門而入呢?

當然可以啦. 大家都係為咗小朋友

原帖由 ballwong63 於 09-4-9 11:48 發表

咁做Daddy可唔可以分享呀..我都幫囝囝註冊左

聽講舊年有陸慶濤學生在派位後叩門,一個都冇收.

好,你地嘅分享令我回想起舊年去註冊時,我數過中一新生共95人(未計留級生大約二十幾個希望我冇記錯),而家中一總共154人,有大約三十幾個就唔知點解冇出現喺註冊名單上啦。
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就係自己學生唔申請入學,只在派位後叩門,一個都唔會收,係d家長自己博一博咋,校長又無話唔收其他學生,聽落就係好唔啱聽,不過將心比己就一d都冇做錯到。
所以有心入讀係好應該先申請,如果有得interview就好d,日後叩門都有d把握吖嗎。

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 11:39 發表
好,你地嘅分享令我回想起舊年去註冊時,我數過中一新生共95人(未計留級生大約二十幾個希望我冇記錯),而家中一總共154人,有大約三十幾個就唔知點解冇出現喺註冊名單上啦。
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就 ...

有成20幾個留班 ?? 好多呀 !! 比起支助學校只可一級留 4-5人。聽說, 334學生 中,英,數其中一科不合格都要留班 !!

係呀winnie, 留班人數喺直資學校無教育局嘅壓力架。雖然係咁講,我都留意倒呀囡嗰班嘅repeater啲學習態度都好好架,唔好果個又退埋學tim,要有信心呀!
冇錯,我都聽過中,英,數其中一科不合格要留班。阿囡果班上次考試大家一齊有進步,班主任都有讚佢地。

原帖由 winniek 於 09-4-10 13:09 發表

有成20幾個留班 ?? 好多呀 !! 比起支助學校只可一級留 4-5人。聽說, 334學生 中,英,數其中一科不合格都要留班 !!

原帖由 YVONNE2607 於 09-4-9 12:35 發表
Thankyou for reply curry & mama tracy, 其實LAW'S 已收了小女,但我想博埋大抽獎先,如派得唔好先再叩門,到時唔知有沒有機會呢?唔知有沒有羅氏的學生在派位叩門而入呢? ...

如果咁樣再叩門機會唔係無不過可能會危險d.好似另外位家長咁講: 校長同陸慶濤既家長講如果唔選就一個都唔會叩門收一樣

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 11:39 發表
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就 ...

乜有都數新生註冊數目咩..都留意唔到..只係睇到 放相個膠盒仔都放左幾多相片

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 15:44 發表
係呀winnie, 留班人數喺直資學校無教育局嘅壓力架。雖然係咁講,我都留意倒呀囡嗰班嘅repeater啲學習態度都好好架,唔好果個又退埋學tim,要有信心呀!
冇錯,我都聽過中,英,數其中一科不合格要留班。阿囡果班上次考試大家一 ...

成廿幾個學生留班都差唔多開得一班囉

Mmm,好快就知道會考成績啦,LFC同學 add oil !!!

原帖由 ballwong63 於 09-4-11 22:20 發表

成廿幾個學生留班都差唔多開得一班囉

新生名字貼哂係牆度。 邊個膠盒仔呀???唔記得tim...

原帖由 ballwong63 於 09-4-11 22:19 發表

乜有都數新生註冊數目咩..都留意唔到..只係睇到 放相個膠盒仔都放左幾多相片

咦?睇唔到牆度有喎...不過我同阿仔註冊時, 就見到張枱有2個盒仔, 裝住d相, 我阿仔嗰張都擺咗落去

原帖由 小咖哩 於 09-4-13 23:00 發表
新生名字貼哂係牆度。 邊個膠盒仔呀???唔記得tim...

哦,原來今年無貼係牆度...唔想有數得計...

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-14 15:37 發表
咦?睇唔到牆度有喎...不過我同阿仔註冊時, 就見到張枱有2個盒仔, 裝住d相, 我阿仔嗰張都擺咗落去

‹ 上一主題|下一主題