用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人收到劍鳴 PN 結果?
樓主: Carmenchan521
go

請問有冇人收到劍鳴 PN 結果? [複製鏈接]

如果你住大埔, 0甘番am class真係麻煩小小,
可能要before 7:00am起身準備啦!

小朋友大大下好多開始吾需要午睡,
我個女n1下學期 開始吾再午睡了,
之前上學期放學番到屋企 5:00左右,
有時要訓下.. 訓到6:30pm叫佢起身,
晚上10:xx訓, 第二早9:xx起身.

而家吾需要午睡時間好用好多,
早上8:xx - 9:xx 起身, 晚上9:xx 上床.

原帖由 vivilamma 於 09-4-2 11:30 發表
聽完你講, 又好似係喎, 咁我個心都安樂d. 又係, 我地住大埔, 返上午真係辛苦死.

但我想問, bb 唔洗訓晏d? 上午可以去興趣班 ?

0甘家長一定要配合,
多d同小朋友溫習.
我個女本身吾中意中文字,
不過番左學後, 個個星期都認得番學校教過0既中文字,
我估學校係有一套方法教0既~
吾駛擔心0甘多.. 小朋友大大下, 好多野吾同0架啦~

原帖由 vvnpo 於 09-4-2 11:46 發表
Hello 3x,

My son is also accepted for pm international class, however, he is not a very smart kid, I wonder if he can ever catch up such intense course, as you said children are having word cards fro ...

點解要專? pm class 好D咩?
原帖由 3X 於 09-4-2 14:44 發表
am,pm學費一樣. 轉pm class我估打去學校wait定先無走雞!

原帖由 3X 於 09-4-2 14:43 發表
bigboss,

呢個問題吾太清楚, 可能年年吾同!
不過今年來計, 同班同學都有收waiting list 上k1.
我估做家長要多d同佢溫番學校教過0既野(都教得幾多),
盡左責任, 考核時交足功課, 我估問題都不大?!?

...

3X, thank you so much.
o甘我都安心d啦, 我都係收o左pm class 呀!

仔仔on waiting list, 唔知入到個機會有幾大呢?

anyone know how many N1 students in one class?

請問K1 收幾人, 點解收唔哂 n1 呢?

原帖由 3X 於 09-4-2 14:49 發表
如果你住大埔, 0甘番am class真係麻煩小小,
可能要before 7:00am起身準備啦!

小朋友大大下好多開始吾需要午睡,
我個女n1下學期 開始吾再午睡了,
之前上學期放學番到屋企 5:00左右,
有時要訓下.. 訓到6:30pm叫佢起 ...

20人/class

About 23 students in one class for both am or pm class

原帖由 chilokbb 於 09-4-2 17:08 發表
anyone know how many N1 students in one class?

my girl have an offer too am class, we will go to celebrate for her!

醒目開學勳章

都收左我仔仔讀pm class.  

有d唔係好明, 佢英文係寫p.m. class, 中文寫下午雙語班, 睇左咁多媽咪回應, 咁即係下午班一定係英普班, 上午班一定係中英班, 是嗎?

醒目開學勳章

原帖由 LMCK 於 09-4-2 18:59 發表
都收左我仔仔讀pm class.  

有d唔係好明, 佢英文係寫p.m. class, 中文寫下午雙語班, 睇左咁多媽咪回應, 咁即係下午班一定係英普班, 上午班一定係中英班, 是嗎? ...

application form 係咁寫架:

Morning session (0900 - 1200)

上午班 (中、英文班)

Afternoon session (1330 - 1630)
    下午班 (雙語國際班)

醒目開學勳章

哦, 唔該哂, 其實我已經唔係好記得apllication form上寫過咩野, 我都唔知自己究竟填左上午班定下午班呢.  anyway, 國際班都好呀.

好奇想問, 可唔可以講下小朋友interview當日的表現係點呢?  因為我仔仔當時係完全無跟老師的指示去做, 只係坐定定o係度聽故事, 無跟住做動作(指出自己的眼耳口鼻), 企定定完全無跟音樂跳舞, 我仲以為一定唔收添.

唔通佢地就係鐘意我個仔坐定定, 好斯文咁.  或者係同佢係大仔有關(06年12月出世的).

醒目開學勳章

我個仔當日嘅表現.. 我好失望.. 可能因為我報得屋企附近一間(實收嗰d)+KM, 無乜經驗~
阿仔唔識坐响度玩玩具 (响屋企都係企多) 玩到唔捨得行去聽故事!!!
我地坐埋一角, 其他家長好大聲提水.. 阿仔唔係好跟到touch 鼻/口嗰d, 但係就好專心囉~
跳舞.. 佢未識跳起!
臨走, 唔肯講thank you 同 bye bye
我以為無架喇...
我响度諗.. 會唔會個portfolio救咗我一命呢?! (應該係)

醒目開學勳章

至於am / pm 班
俾d hints 你, 如果你响問卷最後嗰題, 答咗肯讀pm嘅話, 因為通常am班會多人報d, 所以學校會俾你讀pm~
我~ 話唔會考慮pm (當然唔係咁直接啦), 因為我in之前充滿信心(that's y in 完咁失望... )playgroup導師對阿仔都充滿信心~ 佢仲打電話問我地in 成點..

其實我個女都in果陣都係完全無反應, 唔知點解會入到

原帖由 kerkermui 於 09-4-2 20:55 發表
我個仔當日嘅表現.. 我好失望.. 可能因為我報得屋企附近一間(實收嗰d)+KM, 無乜經驗~
阿仔唔識坐响度玩玩具 (响屋企都係企多) 玩到唔捨得行去聽故事!!!
我地坐埋一角, 其他家長好大聲提水.. 阿仔唔係好跟到touch 鼻 ...

請問你所指o既portfolio 是否就是那12條問題o既問卷呀,
因為我只係有交回問卷, 沒有交過其他資料啦.

我仔仔果日表現係in幾間幼稚園中最好的一次,可能4點幾,食飽又瞓飽,佢最鍾意玩積木可以坐定定,老師講故仔,佢自己跟住蜜蜂指頭髮、眼鼻,跳舞冇一個小朋友肯跳,玩捐大積木,仲好笑有一個小朋友推跌哂,老師再叠好又推跌,其他小朋友呆哂,
至於問卷上我填上下班都可以,但而家入am班,其實鍾意am班時間,又鍾意pm係双語,所以我覺得KM係特意咁安排,

原帖由 cupidshirley 於 09-4-2 22:55 發表
我仔仔果日表現係in幾間幼稚園中最好的一次,可能4點幾,食飽又瞓飽,佢最鍾意玩積木可以坐定定,老師講故仔,佢自己跟住蜜蜂指頭髮、眼鼻,跳舞冇一個小朋友肯跳,玩捐大積木,仲好笑有一個小朋友推跌哂,老師再叠好又推跌,其他小朋友 ...

係呀, 好多KG都會特別安排, 令家長唔會只想去am class...

總之收咗咪好囉,KM係一個唔錯選擇,跟本好多出名幼兒園都冇N班,如St,cat 根德,,,,
‹ 上一主題|下一主題