用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 迪士尼美語世界&English-Time
樓主: misu
go

迪士尼美語世界&English-Time [複製鏈接]

原文章由 bbrbk 於 08-4-25 10:08 發表
hi sennywoo

thanks in advance. i am considering ET and DWE, but seems to me ET is a bit advanced level than DWE, if my bb is just 3 months, DWE should be more appropriate. do u know ET, what do you t ...

你小朋友幾大呀?
DWE當然係越細用越好啦,但我囡都係一歲多至接觸,依家效果都好理想呀,除左識超過100個生字、A-Z外,入面既歌仔都已經開始學唱啦。我覺得呢套教材對於2歲或以下既小朋友開始使用最好。

相反,ET入面既內容太深,可能要3歲或以上既小朋友至明白,但我覺得佢d主角好醜怪,我囡個時睇過demo碟,都俾佢地既公仔同個伯伯嚇親呀,仲有我完全睇唔明佢既demo碟內容=.=

當然,買一套教材既售後服務好緊要,好似dwe咁,除左有顧問跟進,我仲可以打去hotline了解依家BB既進度等。但et真係聽好多媽咪話完全無售後服務,買左教材個顧問已經無去無蹤。

所有我覺得教材既成效好緊要之餘, 都要有售後服務做BACKUP,好似我本身個顧問咁,佢真係好好,隨時打俾佢都好樂意解答我既問題,若佢撞岩係我屋企附近做野,都會通知我或上黎睇下我既進度等,呢D真係好難得,若雖然介紹,都可以PM我^^

原文章由 ttlucky0303 於 08-4-25 14:08 發表
唔知可唔可以係度出佢個姓,佢係tst個度做架,好似好高級架...你留個email,我俾佢個電話你呀,約個時間聽,0個次我聽佢講,一講就3,4個鐘!

嘩...你個講咁耐架!!係咪你有好多問題呀?
我個經理級只係講左個幾鐘乍,都係尖沙咀既OFFICE,唔知會唔會係同一個人呢,不過我知佢地得幾個經理乍,你個係男定女呀?

hi, sennywoo

my bb is just 3 months, i saw the content of both ET and DWE, seems like dwe is more suitable for my bb now.

tks

原文章由 sennywoo 於 08-4-26 11:14 發表

你小朋友幾大呀?
DWE當然係越細用越好啦,但我囡都係一歲多至接觸,依家效果都好理想呀,除左識超過100個生字、A-Z外,入面既歌仔都已經開始學唱啦。我覺得呢套教材對於2歲或以下既小朋友開始使用最好。

相反,ET入面既內容 ...

迪土尼美語比較生動,對bb至4years old吸引力大些.
而english time對4years old後吸引力大些 (我都看过整套碟).
我都賣一套disney教材已三年, 一心以為對我仔的英文有幫助. 後期發現一套教材不能用幾年. 小孩看多了自然無興趣. 最重點是我根本無時間陪他一起看這套教材,跟教材指引更無可能.而且小孩根本不會每天同你看同一套碟.我有些後悔賣套昂貴教材,還要找地方處置.
以我個人意見無時間按教材指引做的,要三思.

hi, 123 wing,

if schedule set and do play music and talk stories by maid, should it be workable?? i am a working mom, but i could spend night time for it.

bbrbk

原文章由 123WING 於 08-4-30 18:05 發表
迪土尼美語比較生動,對bb至4years old吸引力大些.
而english time對4years old後吸引力大些 (我都看过整套碟).
我都賣一套disney教材已三年, 一心以為對我仔的英文有幫助. 後期發現一套教材不能用幾年. 小孩看多了自然無興趣. 最 ...

同意, 無時間按教材指引做的,要三思.

因為我都識d朋友買左教材返屋企用左無耐就放埋一二邊, 所以除左要搵適合既教材比小朋友, 都仲要考慮自己係唔係真係用到d教材, 唔好只聽d 顧問hard sell, 同埋佢地話d教材點樣好.

原文章由 123WING 於 08-4-30 18:05 發表
我都賣一套disney教材已三年, 一心以為對我仔的英文有幫助. 後期發現一套教材不能用幾年. 小孩看多了自然無興趣. 最 ...

[ 本文章最後由 CAP 於 08-5-2 10:49 編輯 ]

原文章由 bbrbk 於 08-4-29 19:29 發表
hi, sennywoo

my bb is just 3 months, i saw the content of both ET and DWE, seems like dwe is more suitable for my bb now.

tks

好好呀, 你bb咁細, dwe真係好適合佢呀

[ 本文章最後由 sennywoo 於 08-5-2 10:30 編輯 ]

原文章由 bbrbk 於 08-5-1 19:36 發表
hi, 123 wing,

if schedule set and do play music and talk stories by maid, should it be workable?? i am a working mom, but i could spend night time for it.

bbrbk

我同你一樣都係自己要返工, 所以就會以bb每日既作適時間, 制定一個合適既時間表俾工人, 等佢係日間既時間用呢套教材俾囡囡用, 但你工人唔一定要識得講英文架, 因為佢地既英文未必正確, 所以佢地只須係造做一個環境俾bb, 咁就已經可以架啦!!

好似我女依家27個月, 用左教材一年多, 已經識晒A-Z, 超過100個生字, 呢d都係教材上不知不覺間學到, 佢真係好鍾意, 不論任何時候, 佢都會突然唱一兩句歌詞, 有時問下佢d生字, 自己都未必記得或者識讀, 但佢又識喎, 真係無唸過有咁好成成效, 有時反而好後悔點解咁遲至買俾佢, 若佢早d用的話, 可能效果真理想, 亦都因為咁, 所以真係好真心推介俾其他人。

既然你都已經了解過et同dwe既內容, 係咪都已經聽過dwe既顧問詳細講解呀?  我都有個好既顧問可以介紹俾你架, 佢都係我顧問黎架, 平時在用法或bb轉變上有任何疑問, 都可以隨時打俾佢, 佢都好樂意講解, 加上佢做左呢套顧問既教材好多年, 依家已經係經理級, 對於教材既發展同概念都好清楚, 若你都想了解清楚d, 我都可以請佢幫你架^^

你可以留電話pm俾我, 大家可以交流多d。

bbrbk媽咪:

如果你的小孩在1-2YEARS OLD的, 都可以.
在這段年齡只懂接受不會拒絕, 你給他什麼他就學什麼.
但當小孩3歲以上開始不接受每天都看同一本書, 同一張DVD. 要加插其他教材.

123 wing  mommy

yes, my bb girl is now 4 months, i have been using for 1 month, so far it is quite good in progress, but sometimes she does not like to play 2-3 times a day, so now i cut to 2 times a day.

原文章由 123WING 於 08-5-8 11:56 發表
bbrbk媽咪:

如果你的小孩在1-2YEARS OLD的, 都可以.
在這段年齡只懂接受不會拒絕, 你給他什麼他就學什麼.
但當小孩3歲以上開始不接受每天都看同一本書, 同一張DVD. 要加插其他教材. ...
‹ 上一主題|下一主題