用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 Sammichloema 於 09-3-25 17:01 發表

各位,

我個女都在好細個時,我已經發現佢輕微的交替式外斜視,並且兩隻眼都有,佢三歲時我帶她去理大及私家眼科醫生check過,因她屬間歇牲並太細,所以暫時不能做甚麼..

如此,我就帶佢去政府驗眼, 健康院話佢有双眼有 ...

請問你小朋友眼睛度數有咩問題引致不能做手術呀?

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表
ringo,囝囝第二次手術理想嗎?

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

Candytsy
我睇個位醫生都是說如果唔介意她外觀, 最重要無影響視力, 是可以觀察多一段時間, 不用心急做手術!

原帖由 RINGO 於 09-8-5 14:12 發表

同我仔仔做手術的醫生王震宇
旺角彌敦道664號
惠豐中心17樓
1704-06室
電話: 28 100 400
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140621&extra=page%3D1

RINGO

想請問係咪有兩位王震宇醫生, 我睇開個位係美孚同銅鑼灣先有診所 , 旺角就無診所? 禁大家講開王震宇好係邊位呀?

原帖由 summarian 於 09-8-24 22:02 發表

係光彩明天兒童視力中心哩﹗~
視光師冇話邊位好、邊位差~
其實做完手術之後0既斜視訓練,成功0既主要因素係要睇小朋友有冇耐性,好乖咁樣去做果d training 0既工具。~ 視光師只係一個指導0既作用,0係屋企練習0既時候,都要 ...

Summarian

可唔可以pm比我, 唔該晒!

原帖由 summarian 於 09-8-27 22:16 發表

已經pm 左你啦﹗~

Summarian

Many Thanks Again

原帖由 RINGO 於 09-8-31 14:49 發表

同我仔仔做手術的醫生王震宇
http://www.youtube.com/watch?v=zhG0wwewNLk&feature=channel_page

唔該晒, 好彩無搵錯人

原帖由 beautylam 於 09-8-25 13:33 發表
請你再PM 我好嗎,因為收吾到。

是否自己打電話BOOKING時要求做同視訓練? 
POLYVISION的驗光師說我個女仲有10度內斜,冇乜立體感,我又擔心起來了。因為第一之手術前醫生CHECK過佢立體感冇問題,(只係望遠野時先冇左)係咪又要做ASSESSMENT先呢?如果要做assessment ...

beautylam
想請問POLYVISION即係邊間呀?

原帖由 lyny 於 09-9-22 17:28 發表
即係理大護眼, 如果是小朋友第一次,最好去灣仔, 因有專做小朋友的特別測試.  我上次去旺角, 比了 $400, 最後都要去多次灣仔再做 detail 的測試. 但忘記是什麼了.

...

同小尖沙咀Poly有咩分別, 囡囡一直都係Poly跟進, 有驗眼同教你做眼睛運動  , 如同光彩明天比較三間有咩分別, 邊間會好d

原帖由 summarian 於 10-4-26 13:34 發表

散瞳係透過使用一D 眼葯水去令控制晶體厚薄嘅肌肉(睫狀肌)放鬆,再去驗出真確嘅度數。

1. 睇近野時,肌肉拉緊,晶體變厚~
2. 睇遠野時,肌肉放鬆,晶體變薄~

近視,即係代表肌肉放鬆嘅能力差;
遠視,即係代表肌肉拉緊嘅能力弱 ...

Summarian

我囡囡由3歲開始因近視就要戴眼鏡, 因她還有間歇性外斜視, 請問又什麼方法可以控制近視唔好加深得太快, 想問以下問題:
1. 近視度數是否一定要配足度數, 約只差50或25有無問題?
2. 在家可否配戴低度數眼鏡, 因在家望的全部近佢離?
3. 市面上還有晚上戴隱形眼鏡來控制度數又有無效呢?

另有無媽媽試左光彩明天, 可否分享一下

原帖由 sumyee 於 10-5-27 15:21 發表
我join左光彩, 一個course有五堂,已去了兩堂,但暫時看不到任何成效,今天回眼科醫院check,俾人(好似測光師or驗眼師(151號房那位))駡到飛起,話浪費 $浪費時間,不如一次過去做手術.....有沒有人明白我現在心情.....

我 ...

我好明白你的心情!但我們仍要加油努力!

可唔可以比光彩明天電話比我, 因打去1083話無呢個登山

原帖由 sumyee 於 10-5-28 09:47 發表
please check PM

唔好意思, 我仲未收到, 可唔可以再pm, thanks!

原帖由 summarian 於 10-6-5 01:06 發表

有成70度嘅話,真係有需要做。
因為度數太大,而且BB只有一歲,現階段係好重要嘅視覺系統發育期,咁嚴重嘅斜視,好大機會造成弱視嘅。
你要向醫生了解清楚手術嘅風險…

70度嘅外斜視,做手術嘅時候會預留幾多空間,一定唔會一下 ...

我終於去左光彩明天, 地方好大, 個晚係星期五不過就無人, 只得我地, 見左個視光師, 想攞多個意見啫!

原帖由 clo234 於 10-7-10 00:48 發表

Thank you very much Brian, really appreciate your reply. thx, hv a nice week end :)

想請各位已給小朋友做手術之媽咪做個統計比大家參考下:
非常謝謝!

做手術醫生名稱      要做幾多次    價錢   效果

原帖由 brian61950 於 10-8-3 18:37 發表
candytsy,

不好意思,首先為你小朋友難過!
但因為我都怕女復發想問多少少,手術後發現復發相距多久呢?
我女已做了大約年半,情況都keep到好好.
另是雙眼一齊做或只做單眼呢?
我女只是左眼有事,但醫生說雙眼一齊做,控制 ...

Brian, Candytsy

好多謝你們提供資料, 待我們這班未做手術的媽媽可以參考一下, 唔知你兩位小朋友幾多歲呢, 我囡囡今年7歲啦, 她發現個陳係3歲, 睇過好多醫生, 當中亦有你們睇過那兩位, 醫生話都要做手術, 直到睇王震宇醫生, 他說不需急切做, 可觀察一段時間, 他亦說只要唔介意外觀, 同無影響視力可以暫時不用做, 但我囡囡亦有近視, 因近視不段加深......等等問題下, 醫生見意要做手術, 一諗起要做手術, 眼淚就往心內流了 心內很矛盾, 唔知會唔會做錯決定....等等; 唔知你地點樣克服呢, 教下我啦???

原帖由 gardenwoods 於 11-2-28 19:47 發表
我有一問題,想大家俾意見...

囝囝 5歲,由bb時代開始一直有右眼間歇性外斜 (最嚴重時起碼有50%時間飛出飛入)...4歲時我讓他試了另類療法...過去一年,外斜問題於外觀上改善了很多,到依家只有很攰很攰時或站在他右手邊時,才 ...

我想知你講的另類療法是怎樣處理的?我以前自己因為腰患都做過, 但不覺得好轉, 如果你真的做了而又O.K.的我都想比囡囡試下
‹ 上一主題|下一主題