用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 sumyee 於 09-7-31 17:49 發表
各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫 ...

小女外斜視40度,一路都係東區覆診,由歲半開始排,排到五歲半卒之都頂唔順,去養和做左,開頭以為好貴,好彩埋單三萬頭.
到而家都未見過飛開,你可以考慮下去check下先呀.

養和醫院
眼科主管謝道欣(very nice)
無知是福

原帖由 sumyee 於 09-8-4 12:17 發表
brian61950
請問你是否已在佢歲半開始排手術,但排到五歲半都未輪到你?我覺得五歲半做timing好.
我個女近睇吾覺佢有斜視, 遠睇就覺.
養和醫院 眼科主管謝道欣(very nice), 須5須要排好久?
謝謝

sumyee
...

我個女惓時最飛得開.另剛剛醒時

開頭東區話觀察下有冇改善及教佢多啲做眼部肌肉運動(鬥雞),但一路都係咁,到二歲半正式排,半年覆診一次,醫生話因全身麻醉,故要等佢大啲及重啲才可以做手術,所以一直等.
後來真係等得太耐,及知道此症只有惡化不會好轉,和八歲前唔做,會影响視覺神經.
咁咪去問下聖保祿和養和收大約幾錢,答案一樣..........等見左醫生由醫生話你聽.
又過了一排,無端端同朋友吹開水,佢話佢同事個女係養和做左好好,咪托佢問問边位医生及手術費幾錢,
為了個女美麗的一生,復活節做了,三萬零五百埋單.

唔駛排好耐,先打去約見謝醫生(第一次$700-$1500,佢收我$700),排期做手術2星期-4星期,費用大約$28000-$35000.

現在做完了巳幾個月,我一次都未見過.
十月返東區覆診,十一月返養和.

tel 28358890
無知是福

原帖由 yamiyami 於 09-8-13 10:26 發表
我囡今年3歲, bb個時已經覺得佢有鬥雞, 去過政府睇, 醫生話無事, 話好多bb 都會有呢個情況, 因為眼球未發育好, 到而家大左開始覺得佢左眼偏鬥, 而右眼望野時有時偏右(係咪即係外斜呀?), 唔係好嚴重, 要好留心先覺,  ...

有啲會自己好,但大部份都唔會.
如不理會,小則影響外觀"一世",大則喪失一半視力.
病向淺中医,8歳前一定要攪惦,因巳受損的視覺神經無法複完.

第一件事,一見佢飛開,用電話或相機影底佢,愈多愈好.
如想睇政府,比啲相健康院睇,等佢地寫信轉介眼科,半年睇一次,手術排三至四年.

私家養和很好,大約三萬幾.
無知是福

原帖由 maybaby 於 09-8-14 09:52 發表
但係我見有好多個案,真係唔只做一次,睇見都心痛,但又唔知何年何月又返發(又斜過)又話者做完手術仲衰過之前,呢d一点点係我地父毋最擔心的! ...

又係個句老話,一分錢一分貨.
政府醫院冇得揀,佢比個見習或冇乜經驗的醫生同你做,知都冇得反對.
私家可以自己揀一啲經驗丰富的醫生,但要比多啲.

小弟個女係私家做了,一take過一路都冇問題.
三萬幾手術費對我來講都好吃力,
但個女隻眼喎,
一生一世架喎,
赖野點返轉頭,
大人辛苦少少,
換小朋友健康..........
抵到爛啦.
無知是福

原帖由 maybaby 於 09-8-14 22:04 發表

請問你揾邊個e生,你個女做左幾耐呀!

養和謝道欣醫生,今年4月做左,三萬零五百找數.
無知是福

原帖由 suee 於 09-9-10 17:00 發表
請問謝醫生點BOOK, 幾錢一次.
我睇左王醫生, 想睇埋謝醫生, 才決定搵邊個醫生follow. thanks!

醫院話$700-$1500,但謝醫生次次都係收$700.
無知是福

原帖由 suee 於 09-9-10 17:00 發表
請問謝醫生點BOOK, 幾錢一次.
我睇左王醫生, 想睇埋謝醫生, 才決定搵邊個醫生follow. thanks!

打去養和指明BOOK謝道欣醫生
tel 28358890
無知是福

原帖由 lyny 於 09-9-17 18:21 發表
Hi 各位,
我囡囡今年巳6歲了, 2歲左右發現, 由健康院轉介至政府醫院, 說是間歇性外斜視. 到現在快7歲了, 矯視師和醫生說她視力巳 impove 至8成了, 可考慮排期做手術.   今日看你們的討論區才知道要8歲前做, 但你們又 ...

為安心起見,不如睇多個私家醫生意見參考下.......
7歲排期做手術,快則9-10歲,慢則11-13歲..............
唉!我唔會批評政府醫生的"專業",但視覺神經退化/受損係冇得番轉頭架.
無知是福

好好,角度啱啱好,冇多冇少,唔駛做多次,而家一年先覆診一次.

原帖由 clo234 於 10-7-9 01:33 發表

Hi Brian

i read a post, and know your daughter 做手術 with 謝道欣醫生

after your daugher's手術, now nearly 2 years, can i ask you 手術0既效果?

i very worry now, hope you can tell me, how is your  ...
無知是福

真係冇試過喎,始終全身麻醉點都有d風險......
搵另一個眼科試下有冇辦法.

原帖由 08BB 於 10-7-1 13:22 發表
大家好. 我個女大約歲半時留意到有隻眼會開咗d,去瑪麗check時喊哂乜都check唔到.最近去公園玩俾一個醫生見到話係間歇性外斜視.去睇醫生,因佢唔合作,見議要全身麻醉check眼冇其他問題先. 有冇人試過咁樣去幫bb驗眼?
一個相熟既醫 ...
無知是福

謝道欣醫生,1次,三萬零幾百,99%痊癒.

原帖由 WaiWai媽媽 於 10-7-28 21:44 發表

想請各位已給小朋友做手術之媽咪做個統計比大家參考下:
非常謝謝!

做手術醫生名稱      要做幾多次    價錢   效果  
無知是福

candytsy,

不好意思,首先為你小朋友難過!
但因為我都怕女復發想問多少少,手術後發現復發相距多久呢?
我女已做了大約年半,情況都keep到好好.
另是雙眼一齊做或只做單眼呢?
我女只是左眼有事,但醫生說雙眼一齊做,控制和把握好d故做了雙眼.

最後希望所有人都速速痊癒,感恩謝恩.

brian

原帖由 candytsy 於 10-8-3 11:37 發表
周伯X      1次      4萬多(未包每月覆診)    99%--80%--70%--60%(2年內覆發要做第2次未做)
無知是福

我女歲幾已發現,直到五歲幾做.
我和太太一早已有心理準備要做手術,因我女初初係睇政府醫院,佢地都肯排期為佢做就知道確有需要,但真係等得太耐故在私家做了.

原帖由 WaiWai媽媽 於 10-8-3 20:01 發表

Brian, Candytsy

好多謝你們提供資料, 待我們這班未做手術的媽媽可以參考一下, 唔知你兩位小朋友幾多歲呢, 我囡囡今年7歲啦, 她發現個陳係3歲, 睇過好多醫生, 當中亦有你們睇過那兩位, 醫生話都要做手術, 直到睇 ...
無知是福

咪咁儍啦叫佢,帶埋佢去見醫生了解下先.亦可睇不同醫生攞意見. 病向淺中醫嘛.
6歲前係視覺神經發展的黃金時期,因住斜視變惰視就大獲.
恨錯難返呀!

這不是固執及盟塞的時候.

原帖由 maybaby 於 10-9-24 22:28 發表
眼見我仔斜視日增嚴重,老公点都唔肯做手術,怕有風險,會盲,可以点?
無知是福

謝謝回覆 and all the best.
我不是賣廣告,我之前提起個位醫生,她是眼科部主管來的,亦做很多這類手術,同時好好人,我諗佢收我已算平.
真係好感恩找上她.
不妨考慮下見下佢攞多個意見.

原帖由 candytsy 於 10-10-4 10:12 發表
唔好意思,現在才覆.
我囡發現復發都係一年后的事,現在已2.5年,當時醫生都係話可能要做2隻眼,不過要等入手術室檢查過,結果都係做了左眼.我都好煩諗要做第二次.
...
無知是福

手術其實真係好簡單,只是調教(拉緊或放鬆)一兩條眼肌,常見問題反而係做得太多,變左內斜,或做得唔夠,兩種情況都好大機會做多次.
當然,亦有很多一take過攪掂.

原帖由 maybaby 於 11-2-11 22:50 發表
由當初知道亞仔有斜視,整整2個月都瞓唔好,現在都有4年時間了,我其待夠7歲,E生話就唔會有弱視出現,只係外觀問題,講到外觀,亞仔間中都會斜開去,次數都幾多吓,我都好煩ar ...
無知是福

我女以前倦和剛睡醒或看遠時有時會飛開,但叫一叫佢又會集中返,好難計有幾多時間,但毎日也有幾次.
現在已做了手術,次數少了很多,角度亦很少,外人難察覺,只是父母會知.

原帖由 maybaby 於 11-2-15 22:31 發表
如果係1/3時間係外斜出去,你地會選擇做手術嗎?
無知是福

你的醫生有何建議?
我女一向也是看開公立,医生也建議她做,可惜等太久及有些不放心·
後來经人介紹看私家,意見一致及可負擔,就做了。

不過她除眼操外,未有做過視軸訓練,前的幾位既然效果不錯,不妨試下再作決定·

因手術視乎醫生經驗、判斷及彩數,小心d好·

原帖由 gardenwoods 於 11-2-28 19:47 發表
我有一問題,想大家俾意見...

囝囝 5歲,由bb時代開始一直有右眼間歇性外斜 (最嚴重時起碼有50%時間飛出飛入)...4歲時我讓他試了另類療法...過去一年,外斜問題於外觀上改善了很多,到依家只有很攰很攰時或站在他右手邊時,才 ...
無知是福
‹ 上一主題|下一主題