用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

Thanks.

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 14:39 發表
恭喜恭喜!!!!

這個情況未見過.

如果想轉校,最好是考完試或者在未交考試費時轉.原因是考ballet是小組的,要同其他小朋友一起跳.所以,越早收考試費,轉校的機會就越短.

原帖由 YYML 於 09-3-19 13:59 發表
各位,請問經舞蹈學校報了考試,但想轉校,是否一定要在原校考完試才可以呢?

學費是以每堂計,或是每月計.如果每月計,返2或3堂,收540,就是貴的.

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 14:52 發表
[剛剛打去問左營動舞,幼兒2~4歲班係校長親自教,原來都有表演,最近波兒首映佢地有學生去表演,不過呢間貴D $540逢星期2or6,仲要逢紅放,即係有時一個月返2堂/3堂/4堂都唔定,而小公主就唔知邊個教佢無寫miss名,只係話佢考o左咩牌,呢間就平D$480 4堂

阿囡幾大呀?没有報考試?
老師没有準時上堂,咁放學會遲一點嗎?

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 00:55 發表
係呀,呢間幾貴,但講到個校長好勁,唉!而家真係煩都未諗掂報邊間,因為學埋呢個月就cut鬼o左ymca果到,實在忍無可忍無一次準時上堂

你的囡囡是grade幾? 學費要每堂$185. 上課時間是一小時嗎?

如果屋企樓下,真是很近的.記得開始找ballet 比阿囡跳時,首選是近家裡.學費ok.其他不十分重要.現在就不是了,要講阿囡有否興趣,老師和其他同學的質素, 上課的環境, RAD的成績, 演出的機會等等.

今年,我也想同阿囡轉.想找一間好d的.

原帖由 YYML 於 09-3-20 10:02 發表
情形如你所說:「越早收考試費,轉校的機會就越短」。

上年暑假因搬屋,見新屋樓下有芭蕾舞學校,便即刻轉了過來學,當時只是八月,一報名便要立即交埋考試費,跳落覺得服務質素不理想,便上來討論區看看家長對其它學校的意見,比較之下,更發覺這間真是學費貴得物非所值(每月$1480每星期兩堂),又就快要交下月學費,又被要求買新服飾準備考試,真想立即走人。但聽你所說,我想還是忍到考完試先!呀!還已預繳了一個月學費作按金,退學要預早通知,真煩!

你估如果老師知道小朋友想轉走,會不會不利考試呢?是否要考完先講?但5月考,然後又要預早通知以扣按金,整整下會不會又到暑假呢?唉!無奈!.

多點看人家的演出是好重要的.今個月尾,就倍阿囡看HK Ballet的天鵝湖.如果有時間,仲看電影"昴"

原帖由 candylau 於 09-3-20 10:46 發表
我囡今年grade 3
都希望她見識多d, 看多d別人的表演, 對她將來有些幫助

點解你想同阿囡轉校
你的囡囡的一班有多少人?如果多的話,真是每堂真正跳的時間是很少的.只有扶bar,教新的動作時,不要走動的...才可以一起跳,如果要小組(2人至4人)的,就要輪住啦!

原帖由 candylau 於 09-3-20 11:40 發表
我今年都想幫囡轉校, 但她一聽到就話不想
因為唔想無左現在d同學

講開ballet學校, 5月就考試, 到現在還未教曬考試d動作, 真頭痛, 全部動作學了後, 都要多練習先會跳得好, 上堂得一個鐘, 不是一個小朋友跳 ...

轉校事宜,正在找尋中,家住深水埗,想近屋企一點.

原帖由 YYML 於 09-3-20 13:24 發表
只不過我有兩個小朋友,時間和接送人手安排上要好好安排,所以除了質素、價錢外,地點和上課時間也很重要。
現在盡量搜集多些資料,再作安排。

荃灣至太子旺角這一帶有否—些好介紹?你說你囡囡也想轉,有心水嗎?

你囡囡已grade 5,我的只是PP,真是長路漫漫!

說到學ballet原因,也是和你一樣,一齊由粉虹色裙仔開绐.
其實家長唔準時,老師不能遲開始.這樣,對準時的同學未唔公平.我問阿囡:同學遲到點呀?佢話:唔會等呀!

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 14:59 發表
我女女今個月先足2歲半,佢係ymca學,初頭諗住佢又未讀k1,咪比佢學下野,係佢自己話鐘意跳舞條裙仔又好靚,咪平平地幾十蚊堂比佢玩下lo,我女返得好開心,只係我覺得幾十蚊都係錢,miss唔應該有咁o既行為,佢無準時上堂但好 ...

點解會有2個導師,有好多同學仔呀?

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 15:00 發表
仲有個2個miss睇過樣得果1x歲,應該無20歲

轉校真是一件頭痛的事.
請問你的囡囡在那一grade 轉的?當中,有遇到困難嗎?可否分享?

原帖由 MM223 於 09-3-23 18:00 發表

我女兒以前Ballet學校,四月頭會有Mock Exam.syllabus大致教晒.之後個幾月時間就會執動作.
其實你女兒的情況,我女兒也曾經發生.一班小朋友進度各人不同.所以臨近考試就要補課.最終轉了學校,可能老師較有經驗,便沒有 ...

原帖由 easonkinki 於 09-3-23 23:34 發表
我女上頭2堂都有2個miss,得4個bb仔,全部2歲幾至3歲,主要係得一個miss教,唔緊要啦!上埋下星期果堂我就轉第二間,我報o左小公主,$480一個月,佢有得比我簡平日,而且青衣出荔枝角都係2個站好方便,因為青衣得王x曼太貴了, ...

預祝囡囡有一個新的開始.

多謝你的分享.能找到有經驗兼有愛心的老師,是十分幸福.請問你的囡囡有否學足尖?

原帖由 MM223 於 09-3-25 10:25 發表

Hi 穎妍媽咪,
我女兒於升G4及G5時分別轉了兩次校.轉第一間已遇到好老師,奈何跳了年多後學校停辦,於是再轉校後一直便跳至G8.
遇到的相信都是重新適應的問題(老師及同學),但比較幸運是女兒兩次都遇到有經驗的好老師, ...

candylau,

一班有6-8人,即是有2組學生.

之前教的動作,會在每堂中不斷不斷練習,再加入新教的.阿囡也有mock exam.其實,是她們到考試場地練習.因為她上課和考試的地方是不同的.

請問你的囡囡做到一字馬嗎?

原帖由 candylau 於 09-3-26 15:13 發表
Hi 穎妍媽咪,

因為老師教得很慢, 3月尾先教整所有動作, 但扶bar和center 動作很久之前已教, 到現在都未開始溫習, 得返一個月時間(8堂), 有要練兩個dance, 又要練其他動作, 好似無幾多時間
一班大約有6-8個同學

...

阿囡grade 5.
一字馬.哎...哎...

原帖由 candylau 於 09-3-30 17:24 發表
未做到一字馬
你囡做唔做到, 我忘記你囡現在grade幾?

me too.

原帖由 candylau 於 09-3-30 17:27 發表
我都要積極行動, 但未找到一間合心水

考RAD取Distintion難嗎?
‹ 上一主題|下一主題