用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope result released
樓主: Ivanivanwong
go

Good Hope result released [複製鏈接]

BBR,

恭喜晒....咁您仲in 唔in 聖心???

我個囡 ~ 都收左吖

原帖由 BBR 於 08-11-8 15:00 發表
收左信啦!!!!!收左我個女 ,實在太意外,希望陸續有意外

birdbird

thanks ai, 亞囡算係咁, so far so good咁la

原帖由 birdbird 於 08-11-8 21:11 發表

meowross,
恭喜你, Rochelle 好叻女.

safarimama

恭喜恭喜

gh, 係我讀書既年代既dream school, 佢地d eng lit 好勁, choir 又醒, 年年d 咩校際比賽都贏, 我地就緊頸2, 所以一直好恨第2時生個囡send佢入去讀...又怨亞媽當年無同我考...
到真係有個囡, 又担心佢谷得滯, 個囡辛苦....
+下收左佢, 又要鬥爭la....

原帖由 safarimama 於 08-11-8 22:54 發表
hi IceCrm,
See you here too!!  My daughter also got GH seat. Let see any luck on 24/11 too!  

bbr

傳就係咁傳la, 話出年轉全日...

+下半日都要~3300, 轉全日, 都唔知會幾錢...頗唔滿意學校都E家都未決定下學年收費, 可能要睇下新校舍進度...但, 若佢早D講到幾$$學費, 咁人地可以早D有預算MA, 留位費佢又照收, 到時若貴過5000 ~ 我唔讀lor! 咁, 又蝕600....

等我mon問下我個舊同事先, 佢個囡讀梗p2 :)

原帖由 BBR 於 08-11-8 22:25 發表
出年會轉全日? 重有好多學校未放榜,你放心,你個女女一定有好學校收,加油!!!

safarimama

唉, 我都唔知吖, 有人咁講, 我咁聽.....有無人可以更正我????

佢今年係$3392halfday嘛, 所以驚轉fullday會狂加...最好唔好la...

原帖由 safarimama 於 08-11-9 00:10 發表
hi meowross,
haha... maybe finally our girls can be classmate. I remember the application form mentioned 09/10 will become whole day study bor!! So... do u mean $3392 is only for half day??

bbr

我都係咁話 ~ 奈何spcc無2nd in, dg又唔知收唔收nei ~ 呢個遊戲一d都唔好玩

原帖由 BBR 於 08-11-9 00:03 發表
過5,000又好似唔值喎,米同SPCC,DGS差不多!!!!

I also applied St. Clare's! when would the result be released?

原帖由 BBR 於 08-11-9 19:49 發表
,咁希望我地女女可以一班,不過我住香港區,我驚坐校車要成45分鐘至一個鍾個女至到學校,如果自己車佢返學又驚自己無咁好神心,但如果自己車就半個鐘就得,我老公問我係米諗多左,都未知係米讀這間: ...

咁St. Clare's 同GH, 您揀邊間???

原帖由 BBR 於 08-11-9 20:46 發表
我都想知,希望入到這間

願聞其詳...

原帖由 BBR 於 08-11-9 21:55 發表
St. Clare's

謝謝bbr 您無私既分享...

我老公超鍾意dg, 連發夢都夢見個囡入左 呢間of course會係首選...但我驚發夢先有份lor!

次選自己都未諗掂...smc happy school + 強英文, 我老公既次選 ~ 但我又担心happy得滯! gh 我鍾意但隻佬唔鍾, 但我又驚心谷得滯! st. clare's 就學您話齋平實+成績亦唔錯, 我好鍾意, 但可惜係hk side我地住九龍....真係諗到頭都爆....要係呢幾間做決擇....

查實根本未諗掂讀傳統定happy, 我個囡 ~ 其實幾谷得吓, 成績亦不錯, 上堂又乖, 係學校成個模範生咁, 佢d老師都好錫佢....係我懶, 唔想跟功課啫!自己係傳統教育下既犠牲品, 又唔多想個囡重滔覆徹(希望無打錯字).....好煩吖!

原帖由 BBR 於 08-11-9 22:25 發表
(1)因為我住香港區(2)我覺得St. Clare's校風同學習環境都幾好,我覺得佢地好低調,感覺幾好,上次interview時見到D老師同校長真係令你感覺好舒服,個個好有禮貌,笑容滿面,我相信GH新校舍起好後一定有一個很美麗的學習環 ...

congratulations

原帖由 vhunghk 於 08-11-10 12:34 發表
My kid is BINGO.

I received the letter today.

唔係嘛.....何解???

原帖由 safarimama 於 08-11-10 13:03 發表
hi BBR,
ST. Clare's...... 唔.........你之前所担心的問題, 都會幾大機會發生在這間學校!   

Thx ai!

原帖由 BABY-SUM 於 08-11-10 15:00 發表
meowross,

恭喜...恭喜.

thanks ai safarimama

如我pm所言, 我個好友係st. clare's 由幼稚園讀到中學, 人又友善, 又有學識, 佢同佢d同學仔, 英文又好法文又叻, 我問佢攞意見, 佢都emphasis係佢嗰個年代, +下唔知有無變......時移世易......唉!

原帖由 safarimama 於 08-11-10 15:04 發表
hi meowross,

pls check pm.

GH lor   

原帖由 BBR 於 08-11-10 16:41 發表
加下唔知點算

我舊同事個囡讀p2...佢話平均每日每個主科 (中英數)各一至2樣功課, 有時仲加埋gs, 未計改正etc. 功課量係多架...

一年考4次試, Oct, Jan, Mar/Apr, June....

每星期中英文黙書各一次, 全部seen dictation, p2先開始有unseen dictation...

舊同事個囡讀p2...佢話平均每日每個主科 (中英數)各一至2樣功課, 有時仲加埋gs, 未計改正etc. 功課量係多架...

一年考4次試, Oct, Jan, Mar/Apr, June....

每星期中英文黙書各一次, 全部seen dictation, p2先開始有unseen dictation...

連現在就讀緊既學生家長都唔知出年幾$$學費, 因學校未講, 但佢估唔會加太多 (頂晒龍4000因佢話d現役家長實嘈)...但我懷疑, 可能現役學生加小d, 新生加多d???

貴過4500我唔會諗... 但家下谷住俾600 佢...

sosleepy

您個囡 ~ 讀根德園???咁同kv比可能少d功課?!

原帖由 sosleepy 於 08-11-11 11:50 發表
唔係淨chinese maths, 係中數同英數同步,二樣一齊同步的!

至於去洗手間,我囡話如急的可以舉手去的,不會唔比去廁所的,無可能急到賴都唔比去啦...

至於功課,真的不算多,比起幼稚園時抄寫還要少,corrections只係錯至要改,改亦不會 ...

Thanks sosleepy :)

原帖由 sosleepy 於 08-11-11 20:49 發表

不是, 以前幼稚園比較注重抄寫再加工作紙, 但現在小一就會做多些工作紙,所以性質有所不同,一樣功課都只是一張工作紙計,所以不算多功課了!

我friend個囡讀kv....我成日以為我個囡都多功課, 但係同佢地比, 簡直蚊脾同牛脾....咁kv上的話, 實覺得gh 既功課量濕濕碎la

原帖由 lemontrees 於 08-11-11 21:40 發表

What is the different?
‹ 上一主題|下一主題