用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope result released
樓主: Ivanivanwong
go

Good Hope result released [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-11-9 09:49 發表
我想搵D平實D學校等個女正正經經讀書,學習,唔好有小朋友之間互相比較有幾貴書包,文具返學(我已經成日比老公 我成日買野比個女)個女已經開始唔識珍惜佢有既野,所以近排我已經成日開始同佢講要珍惜自己所有.  ...

唔好成日聽人講, 人地講都唔好盡信~
我個囡返學唔可以用有公仔既筆, 老師要我地預備中華牌鉛筆, 跟本唔會有咩比較心態, 所以你可以放心, gh同其它富貴學校係唔同的, 家長們亦沒有比較的心態, 我認識的都好肯互助!

唔係淨chinese maths, 係中數同英數同步,二樣一齊同步的!

至於去洗手間,我囡話如急的可以舉手去的,不會唔比去廁所的,無可能急到賴都唔比去啦...

至於功課,真的不算多,比起幼稚園時抄寫還要少,corrections只係錯至要改,改亦不會太多吧,我覺得不是我以前未讀時所聽到的!

原帖由 vhunghk 於 08-11-11 10:36 發表
我都有些input.因我女個表姐讀緊.

以前3Test3Exam,現在改做2T2E.可以無咁密.take a break都可以.無外界所講咁谷,不過課程係高一個grade,最少half grade.這個make sense,因好多學校係咁.
Chinese maths, Eng ...

原帖由 meowross 於 08-11-11 12:30 發表
sosleepy

您個囡 ~ 讀根德園???咁同kv比可能少d功課?!

不是, 以前幼稚園比較注重抄寫再加工作紙, 但現在小一就會做多些工作紙,所以性質有所不同,一樣功課都只是一張工作紙計,所以不算多功課了!
‹ 上一主題|下一主題