用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope result released
樓主: Ivanivanwong
go

Good Hope result released [複製鏈接]

hi BBR,

pls check pm!
原帖由 BBR 於 08-11-10 15:10 發表
why why why?? pm me also
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

can u also pm me about st clare's? i apply p.1 at St Clare too.. thanks.

原帖由 BBR 於 08-11-10 15:10 發表
why why why?? pm me also

hi BBR,
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Thx ai!

原帖由 BABY-SUM 於 08-11-10 15:00 發表
meowross,

恭喜...恭喜.

thanks ai safarimama

如我pm所言, 我個好友係st. clare's 由幼稚園讀到中學, 人又友善, 又有學識, 佢同佢d同學仔, 英文又好法文又叻, 我問佢攞意見, 佢都emphasis係佢嗰個年代, +下唔知有無變......時移世易......唉!

原帖由 safarimama 於 08-11-10 15:04 發表
hi meowross,

pls check pm.

加下唔知點算

原帖由 meowross 於 08-11-10 16:38 發表
thanks ai safarimama

如我pm所言, 我個好友係st. clare's 由幼稚園讀到中學, 人又友善, 又有學識, 佢同佢d同學仔, 英文又好法文又叻, 我問佢攞意見, 佢都emphasis係佢嗰個年代, +下唔知有無變......時移世易...... ...

可唔可以share 呀?? st. clare's 都一直係我道選! 多謝!

原帖由 safarimama 於 08-11-10 15:12 發表
hi BBR,

GH lor   

原帖由 BBR 於 08-11-10 16:41 發表
加下唔知點算

我諗都係,或者等聖心

原帖由 meowross 於 08-11-10 16:46 發表
GH lor   

Thanks meoross & BABY-SUM!

Hi all,

有冇人收左但決定唔註冊的??

If I did not receive any letters, that means fail.

我舊同事個囡讀p2...佢話平均每日每個主科 (中英數)各一至2樣功課, 有時仲加埋gs, 未計改正etc. 功課量係多架...

一年考4次試, Oct, Jan, Mar/Apr, June....

每星期中英文黙書各一次, 全部seen dictation, p2先開始有unseen dictation...

I am also accepted to GH and same like you, would like to wait for DGJS and St. Mary....If you get offer from all 3 schools (for me, just dreaming now.......I don't think this will happen to my daughter) which one will you choose, and why?

原帖由 YiuYiu2002 於 08-11-10 15:05 發表
Thank you.....  I'm really happy on today.  However, I also want to see the result of St Mary and DGS.  What's your comment for the above schools?

咁如果同其他學校比較, e.g. SFA, St. Mary or DGJS, GH 功課算唔算多同深呀?

我只係知道SFA係3測3考, 其他學校就唔知啦?!

原帖由 meowross 於 08-11-11 09:41 發表
我舊同事個囡讀p2...佢話平均每日每個主科 (中英數)各一至2樣功課, 有時仲加埋gs, 未計改正etc. 功課量係多架...

一年考4次試, Oct, Jan, Mar/Apr, June....

問緊多唔多黙書測驗等....

...

有冇人知GH如果返全日班, 學費係幾錢? 同埋如果咁好彩, 個女直上GH中學, 學費又係幾錢呢?

I want to know also, thanks for all !!!

原帖由 bird-bird 於 08-11-11 10:02 發表
有冇人知GH如果返全日班, 學費係幾錢? 同埋如果咁好彩, 個女直上GH中學, 學費又係幾錢呢?

我都有些input.因我女個表姐讀緊.

• 以前3Test3Exam,現在改做2T2E.可以無咁密.take a break都可以.
  • 無外界所講咁谷,不過課程係高一個grade,最少half grade.這個make sense,因好多學校係咁.
    Chinese maths, English GS.
  • 亦無話成績唔好迫退學.
  • 新校話好好,好似有埋演奏hall.
  • 校風好.
  • 現在佢地話唔夠toilet,好多時小息用來line uptoilet.不過新校舍話有幾廿個toilet,唔會再有此問題.
  • Fund-raise for 新校應該唔會了,因學校亦快做起.之前可能未興建時或過程中可能有些家長會有捐款,到下年已落成.
    當然有些籌款,e.g.sichuan地震有搞,不過間間都有啦.
  • 反而大家最concern係學費,仲未有人知how much.但係應該唔會over$4000 law.

我以前老公同一GH女仔tutoring,佢地唔會溫英文,只讀Eng Lit.,可能同一些理科生只溫 A.Maths而唔溫G. Maths一樣道理.
不過咁下,唔知現在中學部成績如何.

我亦在BK聽見一些mums話自己以前讀GH,不過唔會俾女報這間,我咁諗.係媽讀的時候都有十幾廿年前,唔知現在又會唔會係咁,我真係唔知.

又聽人講除小息外唔淮學生去toilet.我又可以理解的.因女仔一個去又會有兩個三個四個去.之前話過toilet不足,等等下真係花了不少時間.
我唔知其他學校有冇此rule,不過我以前讀女中時,都只係小息先去toilet,我覺得無問題, even我小學讀男女government school都無話上堂or 轉堂時去toilet,又唔覺得這個rulesharsh.

Below有中學部的一些information.好似好易repeat.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1680343&extra=page%3D1

sister都小學,佢話中學有兩類人,一類係讀書型,一類係運動型.
中學部PE sir會走訪各運動會去招攬運動叻的人入校. 有好多學校都係咁.

其實我都等緊自行結果,我報了中西district一間男女校,到時再諗了.

That's all my findings.  

小女被取錄了. 昨日致電學校問清楚.

ME : 請問2009-2010係咪轉全日?

GH Lady : 未知, 因新校未起好

ME : 甘係咪下年轉新校舍?

GH Lady : 都未知, 因新校未起好

ME : 甘轉全日, 學費幾多?

GH Lady : 都未知

ME : 下, 星期5要交留位費, 以上都係我既考慮之一, e+ 都未知架?

GH Lady : 係架, 如半日, 小一, 小三, 小五會係下午班, 小二, 小四, 小六係上午班 lor.

i felt school fee should be over $4000 due to change to whole day and they need spend a lot. BTW, new campus have swimming pool so that why i think over $4000.-

但係DG都收$3800 (full day),佢會唔會over DG?

原帖由 Cathleen 於 08-11-11 10:55 發表
i felt school fee should be over $4000 due to change to whole day and they need spend a lot. BTW, new campus have swimming pool so that why i think over $4000.-
‹ 上一主題|下一主題