用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CM008
go

李宗德面試 [複製鏈接]

因為一日有好多場面試呢,咁in得後既咪可以問in得早既攞料囉!

原帖由 sze_327 於 08-10-21 16:14 發表

之前我上網睇過d過來人話會有問卷,但我都無去諗過,因為校長係簡介會講過,最重要係小朋友面試時既應對,所以填問卷時我淨係諗亞仔面試會點呢.
但你話d家長有準備,佢地又會知道問卷問乜嘢. ...

原帖由 GCH 於 08-10-21 23:52 發表
因為一日有好多場面試呢,咁in得後既咪可以問in得早既攞料囉!

又係喎,不過都已經過去,結果亦都公佈咗,對於問卷既事,家長自己都心裹有數.

大家不要氣餒。
我小朋友有幾個同學也取錄了﹐ 但我相信他們也很大可能不會去讀。 他們當初只以李小作後備。 真的要他們放棄大抽獎﹐ 他們又不捨得。 唉﹐ 想讀的又不取錄﹐不珍惜的又選上!!!!!

budbud1:

多謝你的鼓勵,唉世事往往都是如此,我小朋友的同學仔也是如此,激活,李小都收了他,但他的媽媽卻最想入徐澤林,你說是不是有點諷刺???

原帖由 budbud1 於 08-10-22 10:53 發表
大家不要氣餒。
我小朋友有幾個同學也取錄了﹐ 但我相信他們也很大可能不會去讀。 他們當初只以李小作後備。 真的要他們放棄大抽獎﹐ 他們又不捨得。 唉﹐ 想讀的又不取錄﹐不珍惜的又選上!!!!! ...

我都係, 有朋友2間都收了佢個小朋友, 但係佢最想入的係徐澤林, 唔通係同一個人. KEKE

原帖由 GCH 於 08-10-22 14:07 發表
budbud1:

多謝你的鼓勵,唉世事往往都是如此,我小朋友的同學仔也是如此,激活,李小都收了他,但他的媽媽卻最想入徐澤林,你說是不是有點諷刺???

咁呢2間, 你個點選??
原帖由 GCH 於 08-10-21 23:51 發表
tinbaby:

咦,咁我地咪應該係同區?大家咁有緣,咁希望我地既仔仔第日可以係李小/靈愛做到同學仔呢!:D :D

lovechild:

我會選李小先呢!

yy

原帖由 LoveChild 於 08-10-22 17:44 發表
咁呢2間, 你個點選??

李小依幾日要註冊喇,但係校方要家長簽放棄津小派位既信....又會咁早既!!! 既然小朋友咁好彩被李小選中,有無家長想睇睇自己心水嗰間津小派位結果會唔會又咁好彩呀...起碼唔使交學費同各式各樣既課外活動費呀麻....

請問大家會點取捨呀?

醒目開學勳章

原帖由 lubelubehk 於 08-10-23 09:21 發表
李小依幾日要註冊喇,但係校方要家長簽放棄津小派位既信....又會咁早既!!! 既然小朋友咁好彩被李小選中,有無家長想睇睇自己心水嗰間津小派位結果會唔會又咁好彩呀...起碼唔使交學費同各式各樣既課外活動費呀麻....

...

李小的課外活動有收費及唔收費的, 如參加興趣班, 是要自行比錢,如參加校隊, 就完全免費, 米講到樣樣要錢。

p.s. 校隊好易入, but 導師會要求嚴格d。

放棄學位後, 如派得唔好又點算?

我都覺得好難選,那一間是你心水津小?

原帖由 lubelubehk 於 08-10-23 09:21 發表

...

我選咗耀道呀,因為見佢地sell有好多種類既英文及數學課程...仲有尖子課程,小記者,耀報同新加坡英文交流團...真係好多好多...鄰居個仔都讀緊6年級雖然成績一般,但佢mum都讚口不絕, 可見校方真係好用心咁為學生安排囉...

now得番好少時間作決定...真係唔知點算..

李小課堂時間內既活動校長都講過係free既我都知...另佢地校隊真係好易入!! 如果入唔到but小朋友又好想學,我咪要比多幾千...校隊free but 其他人要比錢,好唔fair喎...我睇過佢地興趣班d價錢同私人既差唔多,咁我寧願比小朋友sat/sun去學,留番課後時間溫習仲好啦.....

想請問李小書簿係幾錢呀?

原帖由 lubelubehk 於 08-10-23 12:45 發表
我選咗耀道呀,因為見佢地sell有好多種類既英文及數學課程...仲有尖子課程,小記者,耀報同新加坡英文交流團...真係好多好多...鄰居個仔都讀緊6年級雖然成績一般,但佢mum都讚口不絕, 可見校方真係好用心咁為學生安排囉. ...

今年小一書簿費為$1655.2,英文課本全部是在外國訂購

醒目開學勳章

原帖由 lubelubehk 於 08-10-23 12:45 發表
李小課堂時間內既活動校長都講過係free既我都知...另佢地校隊真係好易入!! 如果入唔到but小朋友又好想學,我咪要比多幾千...校隊free but 其他人要比錢,好唔fair喎...我睇過佢地興趣班d價錢同私人既差唔多,咁我寧願比小朋友sat/sun去學,留番課後時間溫習仲好啦.....
...

另佢地校隊真係好易入!! 如果入唔到.... 是否前言不對後語??   

but小朋友又好想學,我咪要比多幾千....學足全年都係$1,xxx

校隊free but 其他人要比錢,好唔fair喎.....甘點解唔報d free嘅校隊? 要報d比錢的課外活動?

差不多所有的課外活動, 都有校隊, 即係話有免費及自費2種比家長"簡" wor。

咁幾錢呢? 同李小相差幾多 ? thank you !

原帖由 wawaliluk 於 08-10-20 17:33 發表

激活小學都好好, 不過學費就  

書簿費為$1655.2 for 全年...又ok唔係太貴喎...至少平過幼稚園先啦...   

差不多所有的課外活動, 都有校隊, 即係話有及自費2種比家長"簡" wor。

我都唔係好明你講咩??點解話有免費同自費比家長選你會覺得係開心係好事既?? 入唔入到校隊都唔到你選擇嫁啦....我估可能你錢多唔介意啦     ,但係我覺得既然大家一齊上緊同一樣既興趣班,咁係咪意味住家長們如果小朋友入唔到校隊既就不如唔好參加!!!!唔使"side"錢呢....

如果小朋友功課讀書上無問題既話,比佢地放學後舒展吓都係件好事...

醒目開學勳章

原帖由 lubelubehk 於 08-10-23 17:29 發表
書簿費為$1655.2 for 全年...又ok唔係太貴喎...至少平過幼稚園先啦...   

差不多所有的課外活動, 都有校隊, 即係話有及自費2種比家長"簡" wor。

我都唔係好明你講咩??點解話有免費同自費比家長選你會覺 ...

你的孩子入讀李小, 你就明囉! 學校有晒通告比家長睇。

醒目開學勳章

原帖由 JLRLCH 於 08-10-23 16:56 發表
咁幾錢呢? 同李小相差幾多 ? thank you !

激小學費 每期$4580 (全年共交11期) & 雜費 $1800 (上下學期分別繳交), 李小每期$1200 (全年共交10期) 無雜費。

我同c6面試前準備好D答案(參考往年),C6仲背埋架,面試當日真系出D問題,C6系張問卷到寫滿曬,唸住得La,最後都系吾得,囝囝連後補都無,
所以我唸面試佔最大影響,由其系英文...
吾知我會吾會講多左呢

醒目開學勳章

就lubelubehk 的提問有以下回應:

每間直資小或私立小面試評核各有不同, 某部分小學可能提供面試範圍所佔評核比重, 但很多學校沒有詳盡說明, 他們希望家長不要加重小孩子的壓力, 希望以閒談、遊戲中去觀察孩子我專注力、合群性、反應、自信、禮貌等。

本人有2名子女就讀李小, 2次考核範圍截然不同, 我亦填寫過有關問卷, 當年的問卷是中英對照, 各家長可選擇以中或英對答, 我相信學校並不是用此問卷來評核家長語文水評, 而是有實際需要的, 有些申請入讀李小的家長不是中國人, 他們是完全不懂中文的, 英文方便他們能明白問卷的意思。

假若有家長想法是 "學歷唔高文法唔好既實落選啦" , 會不會是個別家長想得太多?

而我最不明白之處是lubelubehk曾說幫孩子 "選咗耀道", 但不停在李小討論區上說李小不是...... 她與孩子不是另有新天地嗎??

p.s. 我因為子女就讀李小後, 加深對李小的認知, 而對李小的教學理念及質素, 十分推崇, 不希望還沒有子女就讀李小的家長, 帶一些未經証實的說話充斥此討論區。
‹ 上一主題|下一主題