用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 現代教育,英皇教育, 活學教育
go

現代教育,英皇教育, 活學教育 [複製鏈接]

hi, 你們好
請問現代教育,英皇教育, 活學教育, 哪一間比較好呢.

小女讀英華女校中三,
剛學物理, 化學, 生物, 是否先補, 還是跟不上才補好呢.
小女在校屬中上水平. 希望報讀文科, 是否上三科不是很重要呢,

謝謝回答
   0    0    0    0

我也想問
我女兒中四
想補 數學 , economics , geography

回覆 # 的文章

我女在現代補geography, 她說幾好,但商業味很農, 樣樣都講錢, 調堂要比錢, 忘記帶學生証要比錢,Maths 我去一間在沙田區專門補數的補習社, 幾好. 很多人由他區離補, 如情青衣.

原帖由 connie1214 於 08-9-19 15:24 發表
我女在現代補geography, 她說幾好,但商業味很農, 樣樣都講錢, 調堂要比錢, 忘記帶學生証要比錢,Maths 我去一間在沙田區專門補數的補習社, 幾好. 很多人由他區離補, 如情青衣. ...

而我所知英皇調堂,冇帶學生証/上堂飛仔
都唔洗額外比錢~

原帖由 lucia6119 於 08-9-18 18:28 發表
我也想問
我女兒中四
想補 數學 , economics , geography

Econ - 活學 Kevin Ko
Geog - 現代 Linda Lau
Math - 現代 Dick Hui

補習需主動學習, 留心上堂, 如抱著人有我有, 取貼士心態, 恐怕只是浪費時間和金錢.

朋友剛問我,仔仔升中一,對全英文上堂感到吃力,想找這類大型補習社幫他,不知應選現代教育或是英皇教育,請問各位有冇意見。

原帖由 kaan 於 08-9-19 23:19 發表

Econ - 活學 Kevin Ko
Geog - 現代 Linda Lau
Math - 現代 Dick Hui

補習需主動學習, 留心上堂, 如抱著人有我有, 取貼士心態, 恐怕只是浪費時間和金錢.

我同事(剛大學畢業)都話Econ - 活學 Kevin Ko , 呢個好掂!

原帖由 dabbycheung 於 08-9-20 13:25 發表

我同事(剛大學畢業)都話Econ - 活學 Kevin Ko , 呢個好掂!

咁英文同A-Maths邊間好

原帖由 swallowngxx 於 08-9-20 16:37 發表

咁英文同A-Maths邊間好

A-Maths我無問,因呀仔唔需要。英文就最近成日賣廣告果間活學-Amanda Tann, 遵理 - June Leung都好似話幾好。

原帖由 dabbycheung 於 08-9-20 18:53 發表

A-Maths我無問,因呀仔唔需要。英文就最近成日賣廣告果間活學-Amanda Tann, 遵理 - June Leung都好似話幾好。

唔該晒

請問是沙田那一間補習社補數學。

原帖由 connie1214 於 08-9-19 15:24 發表
我女在現代補geography, 她說幾好,但商業味很農, 樣樣都講錢, 調堂要比錢, 忘記帶學生証要比錢,Maths 我去一間在沙田區專門補數的補習社, 幾好. 很多人由他區離補, 如情青衣. ...

原帖由 esprincess 於 08-9-22 09:48 發表
請問是沙田那一間補習社補數學。

是在沙田穗和苑, 是一間專門補數的補習社.
導師只得1-2 位, 但很有口碑. 我女初時都
吾知識得人在此處補, 上到去先見到d有些
同學和朋在同一處補.

Math/A Math 搵英皇 Wilson Liu 啦~ 佢幾好架 !

呢o的補習社, 係咪真係學到野架? 我聽到, 唔係堂堂都有老師上架, 會用錄影播番出來, 咁樣係咪真係有效架?

原帖由 sadsam 於 08-9-24 12:10 發表
Math/A Math 搵英皇 Wilson Liu 啦~ 佢幾好架 !

Adv..............................

原帖由 rclamlam 於 08-9-24 21:45 發表
呢o的補習社, 係咪真係學到野架? 我聽到, 唔係堂堂都有老師上架, 會用錄影播番出來, 咁樣係咪真係有效架?

我都想知

我個仔都在呢o的補習社補緊中英數 ,係咪真係學到野就未知。不過佢話比佢學校真係教得好好多喎。其實d中學教師是不是須要自我檢討吓呢???

原帖由 rclamlam 於 08-9-24 21:45 發表

老實講我對呢類補習社既成效,的確存有懷疑?所以我只係問而未打算報。

不過我有兩個朋友既女(一個讀F.5, 一個讀F.6),佢地兩個都係讀Band 1英中,兩個都話幾乎個個同學都有去報呢D補習班。F.6果個就話補習社今年貼中題,所以佢中文會考可以攞A*.而F.5果個就話D課程好精簡。另外,有同事(剛大學畢業),就話其實主要去攞貼士。

阿仔都有去這些補習社補習,聽他回來反映後,我相信某些導師的確有他們特別的教授方式來"箍"住學生或跟他們溝通。阿仔說大部份學生上堂都上得很開心的。至於成績方面,未至於退步,只是進步比較慢。我看過他們的教材,雖然題材儘量貼近現在年青人的口味,較生活化,但若認真教學而學生吸收到的話,應該也有幫助的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 connie1214 於 08-9-22 14:16 發表

是在沙田穗和苑, 是一間專門補數的補習社.
導師只得1-2 位, 但很有口碑. 我女初時都
吾知識得人在此處補, 上到去先見到d有些
同學和朋在同一處補. ...

請pm電話給我,thanks.
‹ 上一主題|下一主題