用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

我囝囝1st in係9月3號, 噚日收到明天8:30 2nd in, 我会give up大抽獎.

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:52 發表
Hi  dlh525,

我囝囝1st in係九月5號, 噚日就收到2nd in通知.

Last Sat 2nd in 左smc, 呀仔个日唔乖, 我地同主任傾計時, 坐唔定仲成日踢張枱 , 好彩主任final都收左 , 叫我地係20日前要confirm放棄lucky draw & 交$500.-留位費. 其实同主任傾計時, 主任係會講番呀仔interview時情况, 因為个日呀仔interview時就係lee位主任in, 所以佢好清楚講番呀仔邊part好d, 邊part弱d, 我同hubby就不停偷望張分紙 , 佢話呀仔砌積木好有創意, 係山上面砌左間屋 ......  
我hubby今日去交俚留位費, 一天光曬, 唔洗大抽獎!!

good luck 各位!

原帖由 conniengor 於 08-9-18 15:09 發表
Hi fi-fi,

尋日我仔int 左大概50鐘!
佢話用英文多過中文問佢! 問佢住邊, 那一間幼稚園, 重比一幅圖佢問佢圖中有個小朋友在做乜野, 同點解咁做? (英文嘅)
中文-好多字拆开要佢地再組合另一個字
數學-加數題2-3條
記 ...

我个仔9月中smc己收左, wong kam fai 2nd in 我地都冇去, 因hubby好like smc.

Hi, aniwong,

其实您可以search番之前smc d 家長's opinion, 我覺得佢地講得好中肯. 再者, 您要問下您自己要求係嘜野?
我hubby好simple, 佢要求要有一个良好英文及國語環境, 除左中文科外, 我地希望其他科都用英文教, 而我地又覺得net教英文始終好d, 我地又afford唔到讀int'l school, 係九龙lee邊, 只有cky及smc比較多net teacher, cky new campus都仲未起好, p.1 係天后返學又far away, 所以就pick up左smc,  好彩smc又收我个仔. 我朋友个女今年係smc p.1, 佢之前d 英文唔係好得, 聽都可以, 講就1, 2个(yes, no)字答下您, 開左学1个月, 我个friend話佢个女成日自己講英文, 因為个女class teacher話如果speak cantonese要punish.
smc係名氣唔夠, 唔識嘅人以為係以前band 3 飛女学校. 我唸我遲d都会去smc睇下d 小朋友返學, 放学, 問下d小朋友讀書情况.
以上係我少少意見, 希望您final choose到一間最suitable比您小朋友.

原帖由 aniwong 於 08-10-10 13:54 發表
candyBB,

How about your own idea??

smc主任講話friend个女英文雖然麻麻地, 但未至於差, 中, 數都好好, 成熟乖巧好cheerful & helpful, 話睇到佢好肯去學野, 所以收左佢.

原帖由 catcatmom 於 08-10-10 17:01 發表
candyBB

點解你朋友女兒唔多識英文都入到去讀? 佢一定係第二方面好outstanding啦!

Hi Chapman ma,
如果您真係好like smc, 您不如寫封信比校長la!! 我个friend幾年前smc都係waiting list, 佢寫左封信比校長&親身拎去, 校長都比多次chance小朋友& 家長in, 之後校長叫我个friend返屋企等消息, 我个friend面皮好厚, 同校長講如果校長今次覺得小朋友 ok, 不如e+收左佢la, 我係屋企等消息好辛苦, 校長consider左一陣就收左小朋友. 不過以前smc冇禁多人考, 今年好似多左人考.

anyway, 您try下la!! GOOD LUCK!!

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-16 09:36 發表
Finally, I receive the letter la, very disappointed, my son is put on waitling list.  The letter said I can wait unit next year Aug 09 (some student may finally give up the place if they need to pay f ...

Hi chapman ma,
Sorry I haven't received any pm fm u, pls send it again.

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-16 14:13 發表
please check pm.
‹ 上一主題|下一主題