用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦!
樓主: 肥仔媽咪
go

08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦! [複製鏈接]

係呀, 我大少學校同你女學校一樣! 我覺得今年啲老師嚴厲好多, 扣分扣得
原帖由 Heidi媽 於 09-2-23 14:12 發表
嘩! 真羨慕! 86係A, 76-85係B
相信五六年班只sho w grading, 不過我女學校要90以上才A, 80-89 B,  所以要 keep A真係唔容易

就係因為我中文係有限公司, 所以我都係好頭痕:(
原帖由 肥仔媽咪 於 09-2-24 10:31 發表
重組句子呢樣野我都好頭痕, 有時我覺得啱但係返到嚟係錯嘅, 所以真係要佢上堂聽書睇下佢宜家考緊係咩詞句先至得!

原帖由 肥仔媽咪 於 09-2-24 10:54 發表
係呀, 我大少學校同你女學校一樣! 我覺得今年啲老師嚴厲好多, 扣分扣得mouth:" />

我個女常識寫左字, 全題錯, 無左8分(兩題)

以前真係扣一兩分..........

有時就係呢D careless mistakes殺死人, 我囝中文殺了9分
所以真係要操到做卷做快D, 預多D時間check卷, check卷時要check埋題解及題目提供的字及詞...長氣D都要不停同呀仔講... !
原帖由 hinhinmummy 於 09-2-24 12:01 發表

我個女常識寫左字, 全題錯, 無左8分(兩題)

以前真係扣一兩分..........

我大仔都是五年級,上星期六取了成績表。其實仔仔學習心態都算正確,比上年都進步了,但要考心儀的英中,還有一段距離,下學期要追得很辛苦,但要碰上報分試,所以我們很擔心。因為報分試的卷會較深,也會較長,所以我們擔心他會在報分試中滑鐵盧。

其實所有活動我在上學期已幫他完成了,現只欠校際音樂節,之後他就可以專注讀書。他在學校英文及數學的成績都可以keep在全級頭十的,但還是要中文努力囉,因為他以前一向都不願意花時間在中文,現在意識到要發力,我就是驚太遲。幸好中文由測驗到考試進步了1x分,個grade由B變A。

學校是85-100就有A的,由小一至小六成績表都只SHOW GRADE,沒有分數,也沒有名次,小四時班主任私下告訴我他是全級2X,全班在頭五名內。今年五年班成績表增加了附件,把全班及全級名次都SHOW出來了,希望他今次全班第考一會有幫助,但他始終不是精英班,所以級名次還是要努力。目標是全級頭10。

原帖由 fatkk 於 09-2-24 12:08 發表
有時就係呢D careless mistakes殺死人, 我囝中文殺了9分
所以真係要操到做卷做快D, 預多D時間check卷, check卷時要check埋題解及題目提供的字及詞...長氣D都要不停同呀仔講... !
...

heidi

想問下你呢, 我個女尋晚話佢支笛個f 同f sharp 的音係一樣, 甘係吾係支笛應該有問題呢? 笛係吾係都應該好似琴甘, 隔一段時間就要去tune 一次? 係吾係拿去琴行tune 就得架啦? 可吾可以即時拿返架?

佢下個week 就要表演啦, 叫佢下堂問老師, 佢又話驚趕吾切wor...............之後講下講下又係樹喊, 就黎比佢激c, 都五年級, 乜都要搵阿媽問..........

原帖由 fatkk 於 09-2-24 12:08 發表
...

唉..............如果佢無錯呢兩個錯字, 有8分, 就only 錯一題, 就由90幾字頭變90幾字尾...............

還有數學, 還激到我cc 下, 15-4 可以=9.........

呢d 真係小一先會錯的佢都可以錯, 係好彩都還keep 到9x 分law, 我同老師講, 差一分已經好緊要, 佢還要係差8分, 數學果題好d, 計到最後先錯答案, 扣兩分, 但加加埋埋呢d 甘既carless mistake, 真係可以殺c 人

佢班主任都話, 呈分試, 差一分已經好緊要, 佢都即場提阿女, 小五啦, 真係要小心d..................

中文卷就反而無殺c 人的分扣.............

英文..............唉............作文, 叫佢作封email, 人地寫明mary 寫比john (eg), 佢簽名...........可以簽自己個大名落去........又比人扣分.......

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-25 09:10 發表
heidi

想問下你呢, 我個女尋晚話佢支笛個f 同f sharp 的音係一樣, 甘係吾係支笛應該有問題呢? 笛係吾係都應該好似琴甘, 隔一段時間就要去tune 一次? 係吾係拿去琴行tune 就得架啦? 可吾可以即時拿返架?

佢下個week ...

HEIDI

我打左去通利問啦......................個師傅話有好多原因係f 同f sharp 一樣音wor, 可以好小事亦可以大件事, 叫我拿支笛去看下wor.................

tks

原帖由 Heidi媽 於 09-3-2 07:49 發表
hinhinmummy,

唔好意思, 我剛剛先看到. 兩個音的聲係唔同wor, 會唔會呀女的手同時間按住了其它的音? 如果唔係就真係要找師夫睇睇 la! 上次呀女支笛d吹的時候, 流風的聲很犀利, 於是一放低給栢斯就要四日才可取回.

...

HEIDI 媽

吾緊要啦, 最後我都係拿去通利樹看, 個哥哥仔吾駛3秒(真係吾係講笑)就整好, 話有條弦走左出黎, click 返入去就得啦wor...............吾駛$

之後佢解釋比我聽, 話如果條弦出左黎呢, 個f 制even 禁左, 但粒制吾會落, 所以一樣音, 返到屋企比阿女試, 頂, 都未講出乜野原因, 佢已經話, 係啦, 粒音禁得落啦, 之前係禁吾落, 即係佢知乜野事啦, 又吾早講................

柏斯, 係吾係都有個哥哥仔駐場架? 上次整幾多$ 呀, 參考下都好, 下次萬一touch wood 又有事, 通利得星期四, 五先有駐場師傳係樹, 趕起上黎都多個choice.

Hi, 我係路過的

舊年我囡囡支長笛又係唔知邊到個音flat, 我攞支長笛去通利問 (沙田廣場個間)(已過了保養期), 佢話要放低2個月, 整完先call, 仲話檢查就先收$200, 零件另計, 我心想 : 好貴喎, 另外, 放低支長笛2個月 (佢真係好好生意!), 咁阿女呢兩個月點上堂呀 (佢個個禮拜都要返樂團嘛! 唔通買多支士啤咩)? 後來有好心人介紹咗呢個帥傅, 我電話問完, 佢話好小事, 我同佢約個時間, 佢同我即克整好支長笛, 收我好似$150 - $180 (太耐唔記得了), 而家支長笛都仲好地地呀…..

http://performingarts.com.hk/profile.htm

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-2 10:21 發表

HEIDI 媽

吾緊要啦, 最後我都係拿去通利樹看, 個哥哥仔吾駛3秒(真係吾係講笑)就整好, 話有條弦走左出黎, click 返入去就得啦wor...............吾駛$

之後佢解釋比我聽, 話如果條弦出左黎呢, 個f 制even 禁左,  ...

原帖由 claudiaho 於 09-3-2 11:24 發表
Hi, 我係路過的

舊年我囡囡支長笛又係唔知邊到個音flat咗, 我攞支長笛去通利問 (沙田廣場個間)(已過了保養期), 佢話要放低2個月, 整完先call我, 仲話檢查就先收$200, 零件另計, 我心想 : 好貴喎, 另外, 放低支長笛 ...

吾該晒你, 我mark 低左, touch wood 萬一下次出事都有多一個選擇

我支笛都係過左保養, 但我打去通利維修部問(我支笛係果樹買), 就話吾係間間通利都有駐場師傳同埋吾係every day 都係樹, 所以要車清楚先可以去, 如果去到果一間無師傅的就真係要送返去維修部就檢查&時間要耐d

我岩岩果次無收我$ & 可以即刻拿返

原帖由 Heidi媽 於 09-3-3 09:45 發表
多謝報料!
我女上次支笛漏風, 同佢攞去土瓜灣栢斯維修, checking 話要收$350, 幸好支笛問題不太大, $350包埋修理,放底兩星期才有得取.

HEIDI

你有無定期拿支笛去tune 架? 係吾係都要好似琴甘定期tune 架?

原帖由 Heidi媽 於 09-3-3 10:20 發表
hinhinmummy,

無呀! 我好懶架!

我都係一個懶人...................

原帖由 Heidi媽 於 09-3-3 14:05 發表
咁你女女比賽了沒有, 我個女上星期比賽晒啦!

唉, 為左佢比賽, 頭先先岩岩比隻佬鬧完一大餐, 今日呀!

佢成績點呀? 我都係打定輸數架啦, 佢都吾肯練, 一d 緊張都無

‹ 上一主題|下一主題