用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 園玄換了校長,學校有無改變,正考慮是否選這校 ...
樓主: SuperPa
go

園玄換了校長,學校有無改變,正考慮是否選這校 [複製鏈接]

我都同副校長接觸過,覺得佢好nice,對小朋友的態度都好好,個人覺得佢—定唔會態度差。提出問題時佢都會跟進,願意耐心聆聽別人意見。

講開又講,之前打電話搵校長,佢唔係去食野就去開會,再唔係就叫我搵老師,真係好難搵佢。
原帖由 manymany007 於 09-2-23 16:24 發表
我都唔明白點解會有人覺得校長的英文好! 學校有好多位老師都係由外國回來, 點解校長會差過佢地咁多呢? 只要係識英文既, 一聽都會知校長既英文有幾好!
不過, 我都好認同, 只要教師英文好, 教得好, 我都唔介意校長既 ...

副校長

我覺得陳校長好好, 每次去學校, 她都在學校, 可以隨時同她分享.

但是, 吳副校長就非常之差, 我子女的問題向他查詢, 但說是家長帶出的問題, 而且還很差對著我的子女說些不是, 又在集會時, 用眼巴巴的眼向著我的子女, 在場的家長也看到了. 也看過不是, 說他不好,

有一次, 我在星期六見到他在錦x 花園大罵有些小朋友. 你想他真是這麼仁慈嗎?

可能陳校長對他有要求, 才會這樣. 你們想想以前劉校長的時代, 趙校長是會要這樣嗎?

是好人, 壞人日後再知.

大象, 你似乎好針對副校喎! 又會係得你向副校講野時佢既態度唔好, 仲要咁O岩又比你見到佢係錦X花園罵人! 唔知點解你咁唔鐘意佢! 但我見絕大部分既家長都好鐘意佢喎! 不過每個人既觀點唔同, 就算副校再好, 你本身唔鐘意佢的話, 佢點做你都有得講架啦!
你又會次次都搵到校長既?! 就算校長唔係出左去食飯, 都會去開會啦! 佢成日係學校比你搵到我先驚喎! 咪即係佢唔做野?!
由你第一個POST 到依家都係盲目咁幫校長喎! 但我的意思係我唔係針對校長. 但係, 好似有獎呢D, 我絕對認為係老師的功勞! 又唔係校長訓練小朋友 !

回覆 # 的文章

咦, 原來喱度有保圓的資訊,大家可以係度討論下!

大象, 我都好想知道你向副校反映咗啲嘜? 為何你會話他不友善及處處針對他? 我小朋友覺得他很NICE ,  還有你和他有仇咩? 點解你會覺得他眼厲厲你的小朋友? 你小朋友讀幾年級?

重有陳校長比咩壓力副校長 , 究竟你想講咩?

一時又話好人, 一時又話壞人 , 我就覺得副校幾好

而陳校長就..........

原帖由 manymany007 於 09-2-24 20:06 發表
大象, 你似乎好針對副校喎! 又會係得你向副校講野時佢既態度唔好, 仲要咁O岩又比你見到佢係錦X花園罵人! 唔知點解你咁唔鐘意佢! 但我見絕大部分既家長都好鐘意佢喎! 不過每個人既觀點唔同, 就算副校再好, 你本身唔鐘 ...

係喎, 我都覺得大象同副校幾有緣喎 , 成有都比你見到佢既!

我都覺你咁支持校長 , 就唔好係度抺黑啦 , 費時一陣比人話你咁唔鍾意學校, 叫你個小朋友"轉校啦"!

大象,
恕我直言,你講黎講去,都係得個吉,總之陳校長就好好人,副校長就係衰人,又或者係其他人都係衰人,而原因係冇o既。
再睇返你之前d post,你爭在未講埋陳校長唔單只好好人,佢仲美若天仙,貌美如花.....
我唔係針對任何人,只係我覺得作為一個家長應該要理智d,唔好肓目去稱讚或者係批評人,凡事都講求理據
同埋學你話齋,係好人,係壞人,日後就會知,所以我相信保圓家長o既眼睛都係雪亮ge。

回覆 # 的文章

章魚小丸子講得好, 我SUPPORT你

重有大象, 你成日話陳校長好好, 好係邊呢? 比啲實質嘢嚟睇下, 我都唔知你個小朋友係唔係同佢上咗契!

一個好的校長或老師真係要比個心出來做 , 不是靠把口, 要慢慢觀察先得

原帖由 minimice 於 09-2-24 21:24 發表
章魚小丸子講得好, 我SUPPORT你

重有大象, 你成日話陳校長好好, 好係邊呢? 比啲實質嘢嚟睇下, 我都唔知你個小朋友係唔係同佢上咗契!

一個好的校長或老師真係要比個心出來做 , 不是靠把口, 要慢慢觀察先得 ...

我諗何只上咗契呀,衰d咁講,好似當佢係神咁拜,都唔知會唔會傻到係屋企供奉佢呀

睇你地講得真係好好笑

平心而論,我問過d同學仔家長,真係好多都覺得副校唔錯,都話佢好有禮貌好nice...
至於而家0既校長,老實講真係唔易搵喎,office d書記又唔同曬人,有時想問野都十問十唔知,搵老師又要等放學,搵校長又成日講緊電話,好彩d老師好會放學覆返電話咋。真係有咩意見,要搵校長? 我諗搵教育局方便d囉

大象你因咩事成日踩舊校長? 講真如果以前攪得唔好,我諗我地個個都唔會俾仔仔囡囡入黎啦! 結業禮你無黎過咩?以前不嬲好多大型獎拎嫁啦,你又講到而家先有獎拎咁...

你同副校長有十冤九仇嫁? 你好似好憎佢?
之前我都有係學校附近撞過佢,佢好好禮貌
嫁播,真係唔似你講到咁。
你講到佢咁差,有無同陳校長反映呢?
始終都睇唔到你有咩實質証據,你同佢反映左d咩個個問黎問去你都無答過,所以大家先會覺得你抹黑佢。

我都好讚成如果大象同埋佢所講o既家長都對吳副校咁多不滿,就快d同陳校長反映la,難得大象同陳校長咁有緣份,如果真有其事,陳校長實幫到你o既。:;pppp:

一個人係網上面發表o既言論都咁令人反感,可想而知真人係幾咁神憎鬼厭,呢d蠻不講理,不懂分辨是非黑白o既人,又點識教導自己d子女呢,我真係替佢d子女擔心,真係可悲。

我都聽過d家長話呢幾個月次次去親學校,d書記都唔同左樣,仲話個課程主任都走埋,同埋有好多職員都走左,真係唔知點解?

講真,我都係因為保圓口碑好,見到d小朋友真係好叻,d老師又好用心去教,先放心俾個囡入黎讀書。

醒目開學勳章

唔好意思呀, 我想問呢間係英中小學, 以英文為主, 咁除左英文, 其他科目會否用英文授課架?

回覆 # 的文章

中文係用普通話教,其他都係用英文嫁

無入黎一段日子, 你地做乜攪到咁勞氣呀 其實副校都幾好人架 上次學校旅行佢仲做埋攝影師添 而陳校長就緊係忙啦, 要take over晒成間學校既野喎, 你估野少咩, 樣樣都要上報保良嘛 無論覺得佢兩個係點, 最重要係客觀d去睇下個細路在學校讀成點, d老師教成點姐, 做校長同副校都係主力做行政工作, 佢地用乜野方法去維系d好老師, 或者點樣去改善老師的教學法令學生有最大的得著, 先至係最重要, 要小朋友尊師重教, 做家長都要以身作則, 切記千萬不要在小朋友面前批評學校呀 我個女間中都會入黎偷睇我講野架:;pppp:

回覆 # 的文章

我地都唔知幾尊重d老師,不過係唔抵得有人抹黑其他人0者...
有時d野唔係批唔批評0既問題,而係d野講出黎要係事實先得嫁,如果有證有據係事實,我地都唔會咁勞氣啦。
就係想小朋友識分是非黑白,先至出聲,如果我地唔出聲,小朋友分分鐘以為副校係衰人啦。

其實我地都唔想咁勞氣,只係睇唔過眼有人係無證無據o既情況下不斷抹黑同誣蔑人,客觀咁講,保圓有今日o既成果,做得咁出息,係唔可以抹煞前任校長o既功勞,而我眼見o既副校長係好nice,好有禮貌,其他家長都覺得佢唔錯,唔似得有d人所講咁差,亦都唔知點解呢個人由第一個post開始就不斷讚陳校長,學校所有功勞都係陳校長,學生得奬原因亦都係陳校長,難道學校o既奬項係唔需要學生同老師付出努力,只要有陳校長就可以得到,同時又都不斷踩其他人,副校長,前任校長等,我覺得佢真係極度無聊,幼稚,同埋品德好有問題,不斷顛倒是非,究竟呢個人有咩居心,真係有好多疑點,我亦都好有興趣想知道大象係邊位呢?

醒目開學勳章

咁音樂/體育堂呢?

原帖由 carrie_piglet 於 09-2-27 08:56 發表
中文係用普通話教,其他都係用英文嫁

原帖由 brbaby2007 於 09-3-6 10:09 發表
咁音樂/體育堂呢?

English too!

醒目開學勳章

唔該曬
多問一句:多外國人老師麼?

我覺得副校佢好NICE嫁..心地又好
佢仲好細心嫁
有一次落RAIN..佢自己走去女廁的雜物室到拿地拖去學校門口到拖地呀..佢驚D小朋友會跌親呀..(老師都未必會咁做啦)
我成日都會係學校到做義工家長嫁..次次見親佢都好好笑容嫁..
‹ 上一主題|下一主題