用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009 小二家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正2008-2009 小二家長請進 [複製鏈接]

你地既小朋友, 肯做練習, 真係 . 我女日日係屋企食同玩, 有時睇下故仔書, 我已好 .

不過, 暑假真係太長, 唔知幾時收拾阿女心情好呢? 我知一叫佢做練習, 佢一定抗拒.

q ma, 你女好叻呀, 起碼你回家, 佢肯做練習.

原帖由 Lulu0820 於 09-6-26 09:58 發表
算啦!比佢地free吓啦!都係暑假頭姐,唔洗咁急!我女都係每日上網做吓中文同數學,之後如果無野學就同呀妹玩,再唔係就落公園玩,或者去朋友屋企,我諗我會比佢輕鬆到八月中,先再同佢收拾心情返學!

不過我迫佢練多 ...

Lulu:

我女前幾日晚晚都成12點幾先訓,日頭就訓到成11點先起身,起身後就睇電視、上網呀、食野呀,我真係好頂唔順咁我咪罵佢攞,要佢做咁d學林先,琴都好耐冇練我先激氣呀。佢攪到d生活習慣差晒,係呢一、二日叫做好d(可能比我罵完),我返工就捉埋佢起身,等佢唔好訓咁耐,去吓library都好呀。

Ellen:
你日日係屋企就緊係好d,我呢d只係remote control, 重要成日都係out of control,我返屋企就要發惡,唔係就c得。

原帖由 Lulu0820 於 09-6-26 09:58 發表
算啦!比佢地free吓啦!都係暑假頭姐,唔洗咁急!我女都係每日上網做吓中文同數學,之後如果無野學就同呀妹玩,再唔係就落公園玩,或者去朋友屋企,我諗我會比佢輕鬆到八月中,先再同佢收拾心情返學!

不過我迫佢練多 ...
小蕎媽媽

請問有無家長返左去聽一條龍方案個討論會?有無資料可以分享?

其實我都知唔會影響到兩個女,照計兩個都要考呈分試,不過都想知吓囉!Thanks!

Lulu

大家暑假有冇安排去旅行呀? 有冇好介紹呢?

咁快完左二年班, 大家小朋友考試成績好嗎? 我女就同以往差不多啦! 我日日夜夜對住佢, 好Enjoy, 唔洗溫書. I Love it!!!

囝考電腦得60分,差D肥佬!一額汗

囝考電腦得60分,差D肥佬!一額汗

yendavid:

電腦好少咁低分喎,係咪有乜其他問題呀?

原帖由 yendavid 於 09-7-16 15:14 發表
囝考電腦得60分,差D肥佬!一額汗:scary:
小蕎媽媽

問過老師,佢話答錯問題。實屬不幸!

醒目開學勳章

大家咁靜, 梗係同d 小朋友玩到din 哂, 我地"曾經"&"試過"同佢溫習, 不過溫左唔夠半個鍾, 個細已經恰眼訓.........!

小kiu媽, 係時候開過個新thread喇!

大家仲會唔會keep 小一d 書& notes呀, 我都唔知掉唔掉好, 唔掉又無位放小三果d書呢.

p.s. 大家知唔知有無小朋友留班呀?

未到三年級喎,咁快就要開新?

小一d書我就比左人,小二果d老師同呀女講左唔好掉喎,記到自己熟先可以掉喎。

我地個班主任話冇人留班,成個二年級都冇。大家開開心心過埋呢個暑假,三年級又係另一個開始了。

原帖由 pizzahut 於 09-7-23 18:06 發表
大家咁靜, 梗係同d 小朋友玩到din 哂, 我地"曾經"&"試過"同佢溫習, 不過溫左唔夠半個鍾, 個細已經恰眼訓.........!

小kiu媽, 係時候開過個新thread喇!

大家仲會唔會keep 小一d 書& notes呀, 我都唔知掉唔掉好, 唔 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

咁就好lu, 成個二年級都可以升上小三.

老師果然係老師 , 叫呀女記熟哂先可以掉, 我今晚返去就照講一次, 等佢唔好唔記得哂小二d野先!

原帖由 小蕎媽媽 於 09-7-23 22:57 發表
未到三年級喎,咁快就要開新?

小一d書我就比左人,小二果d老師同呀女講左唔好掉喎,記到自己熟先可以掉喎。

我地個班主任話冇人留班,成個二年級都冇。大家開開心心過埋呢個暑假,三年級又係另一個開始了。

...
‹ 上一主題|下一主題