用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有什麼方法可教小朋友跳起?
go

有什麼方法可教小朋友跳起? [複製鏈接]

我仔就快3歲, 請問有什麼方法提供?  好苦惱!
   0    0    0    0

我囝囝3.4歲,於2.9歲才懂用雙腳跳。

我兒子喜歡數字,於是我在方型膠墊板上加了些數字(坊間也有賣數字或英文字膠墊板),他2歲多嘗試在上面跳,但不太成功,後來有位4歲的哥哥來我家玩,兒子跟他一起跳,便成功了。現在他每晚都跳數字板。

幾月前買了小型彈床回家,他也很喜歡跳。下一步要教他單腳跳。

你兒子愛甚麼﹖如車子,你可用電腦列印不同款式車子貼在膠墊上,讓他學跳。

原文章由 podi 於 08-8-4 11:16 發表

Show him by putting hands on sofa or table as a support and then jump.

By putting the hands on somewhere, it will be more easily for him to jump. That is to encourge him to jump at a easy way.

[ 本文章最後由 YRaymond 於 08-8-5 18:40 編輯 ]

唔知我既方法得唔得...

你試下同囝囝面對面企,你雙手拖好佢雙手,一齊彎曲膝頭哥 (微微蹲下來),數一、二、三,然後你帶動佢一齊跳起...開頭佢唔識用力 (或無力),一定係你用力拉起佢架喇,不過練得多,佢應該知幾時/點用力跳,到時你只係需要傍住就得....如果咁都係唔得呢,你試下企響佢後面,一手抽住佢褲頭,一手放響佢pat pat下,叫佢彎曲膝頭哥 (微微蹲下來),數一、二、三,然後你將放響佢pat pat果隻手輕輕一推向上,令佢唔使點用力都可以跳起,做得多,佢自然會明白「跳」成個步驟係點,如果佢時間啱/用力啱,你可以只係一隻抽住佢褲頭幫助佢平衡!

我囝由學跳、到識跳、再到放膽跳、到依家無時無刻都跳 (放心,唔係 hyperactive),都要成半年時間呀!!班細路好煩,就算佢地做到,都好多時因為自信心不足而令進度停滯不前....

跳好重要架,一定要訓練呀!!

加油!

謝謝幾位媽咪提供方法!! 我都要努力!!囝囝仲未識跳!!

好多謝咁多朋友既方法.

我囝囝個幾月前, 我有一晚特別教佢跳起, 佢好快學識, 可以雙腳跳起2吋.  但因為跣低左, 佢就無再好放膽咁跳起啦.

原文章由 someoneelse 於 08-8-5 22:49 發表
唔知我既方法得唔得...

你試下同囝囝面對面企,你雙手拖好佢雙手,一齊彎曲膝頭哥 (微微蹲下來),數一、二、三,然後你帶動佢一齊跳起...開頭佢唔識用力 (或無力),一定係你用力拉起佢架喇,不過練得多,佢應該知幾時/點用力跳,到 ...

咁你要重新比信心佢喇....再拖實佢手再練下喇....我會suggest你放地膠響地下先比佢跳,咁萬一跌低,佢唔覺痛,咁"心靈創傷"就無咁大喇....哈哈...
我早排都試過架....我囝響一級上跳落地,點知平衡唔到,落地時成個坐左響度....最衰唔係坐響地下地膠喎...而係個patpat撞左落個一級度....佢痛呀....之後好一排佢都唔肯再由上跳落地囉....哈哈...

原文章由 podi 於 08-8-6 12:49 發表
好多謝咁多朋友既方法.

我囝囝個幾月前, 我有一晚特別教佢跳起, 佢好快學識, 可以雙腳跳起2吋.  但因為跣低左, 佢就無再好放膽咁跳起啦.

someoneelse,
剛剛再用你教既方法+食物引誘, 我見到可以跳起少少, 真係少到1cm....地膠掉左好耐啦, 過多幾日再係咁就要買, thank you!

地膠對我地d仔好有用架....因為之後囝囝要由一級跳落黎嘛,無地膠對腳板會好痛呢....其他小朋友可能識點卸力,不過我們家公子就仲差少少呢.....你可以買反斗城果隻,大大塊,放又容易,收又快手....

原文章由 podi 於 08-8-6 13:16 發表
someoneelse,
剛剛再用你教既方法+食物引誘, 我見到可以跳起少少, 真係少到1cm....地膠掉左好耐啦, 過多幾日再係咁就要買, thank you!

反斗城果隻地膠我以前都有4-5塊架, 係人地比, 諗住囝囝識行就可以比其他人啦, 點知....好彩人地上星期bb先出世, 仲可以攞番來用住先!

原文章由 someoneelse 於 08-8-6 16:07 發表
地膠對我地d仔好有用架....因為之後囝囝要由一級跳落黎嘛,無地膠對腳板會好痛呢....其他小朋友可能識點卸力,不過我們家公子就仲差少少呢.....你可以買反斗城果隻,大大塊,放又容易,收又快手....

...

回覆 #1 podi 的文章

我都好煩呢個問題。
其實正常小朋友應該幾大個識跳?

正常的小朋友2歲多數都會識得跳, 兩歲幾就跳到3-4吋遠呀.

原文章由 Reiki 於 08-8-7 15:17 發表
我都好煩呢個問題。
其實正常小朋友應該幾大個識跳?

今晚再次用食物引誘囝囝跳起, 今次終於都可以跳起1吋高, 起碼令我放下心頭大石先!

我朋友個仔, 2歲幾已經可以由3級樓梯跳落地.

原文章由 podi 於 08-8-7 19:54 發表
今晚再次用食物引誘囝囝跳起, 今次終於都可以跳起1吋高, 起碼令我放下心頭大石先!

我朋友個仔, 2歲幾已經可以由3級樓梯跳落地.

太好了!! 我囝囝仲未得.....今日搭電梯叫佢扶住個扶手跳,都有一下雙腳小小離地0既,但再叫佢都唔願做。每次叫佢跳佢都只係扮做動作,雙腳冇用力跳的。我個b已經3歲3個月,平時手腳都唔太靈活,講野又唔叻,我怕佢各方面都遲緩!! 較少人討論大肌肉遲緩,我最怕係佢個腦有問題,係特殊兒童....呢排我真係好擔心,小b又就出世....

heygirl,
我個仔早產醫生話有可能腦部受損影響跳躍, 我想我比你仲驚. 9月再見醫生到時會要求我囝囝鴨仔跳(死梗!!!!!)  但我用someoneelse個方法同囝囝跳好似幾work.  我見你係另一topic話你囝囝終於識踏三輪車, 咁快就識又點會係特殊兒童/遲緩呢!

我小朋友在20-21個月時已經跳得好高,
離地約2-3吋,當時小朋友看完新聞播ge跳彈床.....
果日開始就成日跳.

或者你可以試下比你ge小朋友一d同跳有關ge運動,
睇下冇冇幫助.
又或者同佢出街時,同daddy一人拖一邊,一路行,一路跳.....

我從來冇諗過"跳"對一個小朋友嚟講係咁重要.
我以為有d朋友比較乖,所以唔會跳嚟跳去....
希望你ge小朋友,好快會學識跳啦!

原文章由 heygirl 於 08-8-7 21:50 發表

太好了!! 我囝囝仲未得.....今日搭電梯叫佢扶住個扶手跳,都有一下雙腳小小離地0既,但再叫佢都唔願做。每次叫佢跳佢都只係扮做動作,雙腳冇用力跳的。我個b已經3歲3個月,平時手腳都唔太靈活,講野又唔叻,我怕佢各方面都遲緩 ...

呢幾日久唔久就叫囝囝跳,間中都跳得起啦!(雖然唔係好高)

我已經買左彈床,諗住點都好,對囝囝or即將出世的小b都有用。

heygirl,
請問你既彈床係點架?  係邊度買, 幾錢?

醒目開學勳章

My therapist suggest me to buy the 彈床 with an handle, which could find in Wisekids
Cyberport...around $1000 when I bought.

similar  item

Some cheaper from sport good shop around  $300 to $500 , depends on the size. (No handle)

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-8-10 16:31 編輯 ]

原文章由 podi 於 08-8-10 14:43 發表
heygirl,
請問你既彈床係點架?  係邊度買, 幾錢?

podi,

玩具反斗城,38吋$299。係吉之島有一隻都係38吋但好似$5xx,負重多d。兩種都冇扶手。

每日用d食物引下囝囝,or同佢玩下,都可以跳到少少,但唔高。希望快d跳高d!! 踩3輪車冇問題了,識掉頭。
‹ 上一主題|下一主題