用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 12:23 發表
尋晚亞囡番黎話比視藝個老師串佢喎!
唉...真係...
細路囡真係細路,比人話下就唔抵得頸
呢d年紀又自我又唔聽人講野,真係幾煩...

KINSTY
我個女好鐘意呢度 d 老師 , 佢話 d 老師好好玩喎 !
你開放日會唔會去睇下呀 ?

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 13:53 發表
尹若藍,
你真係巧,貢快覆!! thanks!
如果只係溫書,响屋企我都可以同佢溫到,我反而想佢可以備課果d...aw,多謝你info.
(((pm即係私人訊息,你見到右上角有"私人訊息"就click入去,就會見到架啦,你試下啦)))
開放日係平日, ...

KINSTY
我個女係唔聽我教架 ! 如果唔係都唔使出去補習啦 ! (我諗好多小朋友都係咁) , 同埋我個女唔鐘意自己温書 , 佢話覺得好悶 。
我而家明白點 pm 喇 , 唔該曬你
Sa.Cat 上年同今年既開放日都係响 11月20日星期四 , 唔知係唔係每年都同一日呢 ? 開放日定左响星期四 , 我諗有好多家長都去唔到 , 但係果日就會有好多小學會去 。

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 14:29 發表
你地囡囡真係犀利,多才多藝呀!
我個囡入到st. cat.我地真係喜出望外架!因為佢成績只係一般,而且課外活動又唔多,想in都無得in呀,見到人地果d cert.真係多得緊要呀!所以我地都巧開心,做父母既,梗係想佢入到間巧既學校 ...

KINSTY
今年10月25日果個家長日你有無去呀 ? 果日老師話原本st.cat 諗住縮班 , 但係教育局唔批准 , 所以我地响 334學制下 , 仍然有 6 班 , 老師話到時都需要流動班上堂 , 呢樣野我覺得唔係幾好。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-18 15:38 發表

kinsty,

叫我pinky可以喇...
5好咁講,朗誦只要同學有興趣就可以參加,
可能我女一向都有玩下ed野,
所以係e方面有成功感,所以佢會自動參加,,,

Exam就到喇,,
不過學校一向有test,
平時如果有溫下,
Exam做個總複習就應該無 ...

pinky
真係好多謝你願意分享你囡囡既經驗比我地聽呀 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-18 16:09 發表

我女女11月25日 9:30am
係中環大會堂,
你女女去邊?
係自己約d同學去,老師唔去嫁,,,,

open day那天應該大約9點去到,
因為佢3,4堂先朗。

其實我講cycle表演原因,
係怕你女女口乾/累(有心理準備)
想叫佢飲定水,
那天要上堂, ...

Pinky
我囡囡 11月27日  9:30am , 响香港教會尖沙咀聚會所。我知老師唔會帶佢地去 。
你有幾多個同學一齊比賽 ? 我個女就得佢自己响尖沙咀呢度 , 其他果 d 同學仔我都唔係好知佢地去邊度。
開放日我諗我會同埋阿女一齊番學 , 因為阿女第一場會响 9:10am開始 , 第二場會响 10:00am , 所以我會早 d 去。阿女話原來唔係每個人都需要表演兩場架 !

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 17:28 發表
pinky~~hihi~~
有呢度比大家分享下真係太巧了!
多謝你分享你囡囡既經驗呀,等我呢d緊張亞媽知道後可以relax d,唔洗貢緊張
我囡今日放學打比我,I.S.TEST佢又肥左喇,得22/50,唉...我都盡我能力啦(唔巧話佢!),佢知自己答 ...

KINSTY
I.S. 都幾難架 ! 囡囡都係差少少啫 , 下次努力 d 就一定得 , 叫囡囡加多把勁。老師話最緊要係串字 , 一定要串字呀。
我個女就試過放學比 I.S. 個老師留低做 re-corr 。不過好快就走得。

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 17:32 發表
pinky~
視藝單野,佢話係一個miss喎,我唔知姓咩架
不過算啦,比人話下佢都巧既,佢有時都真係太多口,唔識睇場合做人,當比個教訓佢,下次醒目d
第時出黎做野,更多面口難聽說話都要對架啦,等佢知道唔係樣樣都自己認為啱就 ...

KINSTY
我覺得而家 d 小朋友最緊要睇實既係品德而唔係成績 , 因為我覺得成績唔好 , 到佢地大個 d , 如果佢想既都可以讀番 , 但係品德壞左就無得救 , 所以我一定係品德行先 , 品德 ok 先諗其他野。

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 10:26 發表
尹若藍,
可否比你囡囡補習社資料我呀?
地址,tel,我想比個囡試試呀!
thx!

KINSTY
但係响樂富喎 ! 你怕唔怕會好遠呀 ?

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 10:26 發表
尹若藍,
可否比你囡囡補習社資料我呀?
地址,tel,我想比個囡試試呀!
thx!

KINSTY
哈哈 ! 我終於識 pm 喇 ! 我已經 pm 左比你 , 你又 check 下丫。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 16:07 發表

hihi~ 尹若藍 kinsty

原來有咁0既事呀,,,
果日學校講會間d地方出來增加課班,
學校都話e個問題都覺得很頭痛,
仲話可能會同家教會借錢;
不過我女今年少班教學會咁分開法:
少部份科目
1~30號 (30人)一同上堂,
31~40號(10人) ...

pinkiesalbe
我個女果班就咁分 :
中文科 : 30人一班 , 今年好次係1-10號去第二班上堂,唔係以成績分班。
數學科 : 全級會有20人去第二班上堂 , 係成績比較遜色既同學。
今年淨係分中文同埋數學(我個女果班 , 唔知其他班係唔係一樣 ?) 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 17:01 發表

若藍,

我女得一個同學係同地方;
咁你可以陪埋女女一齊去,
同佢打下氣ma,,,(努力呀車厘子)

kinsty,

你女女IS都係差幾分,
考試努力d,拉番高d
初次IS Exam唔會好深,
記住串熟d字,
我女話佢都係背熟要 ...

pinky
多謝你呀   , 你囡囡都要 add oil 呀 。
我果日一定會去既 , 因為佢去咩比賽我都會去 , 因為我實在太得閒喇 ! 哈哈 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 17:48 發表

Agree with u
讀書成績好唔等如品德ok

最近有個例子:
女女個同學A,B一齊在宜家拾到個手電
於是佢地放入個陳列品(傢俬)內
打算看完戲再回宜家處理
(後來決定由A同學拿回家,mon上學再處理)
結一:其實,佢地已經有貪念,為何不 ...

pinky
多謝你有實例比我地參考。 你真係抵鍚架啫

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 18:03 發表
若藍,pinky,
多謝你地既鼓勵呀!
我唸我都要番去同個囡傾多d計至得喇!
我都同意你地品德重要過成績,教小朋友真係幾高技巧架!
我都要邊做邊學呀!

果日我去家長日係遲到架,所以唔知若藍你聽到老師講野流動班問題,不過 ...

KINSTY
其實你想知多 d 334學制既野 , 你可以上學校綱 , 有好詳盡既資料 , 得閒去睇下啦 , 包你有收獲。

原帖由 KINSTY 於 08-11-21 13:48 發表
若藍,
我會有時間就上去look look架喇!
尋日開放日,典呀?
我囡話catwalk果part巧正喎!
有d高form靚女出黎行cat walk,著自己整既t-shirt!!

KINSTY
開放日果日我無乜時間睇 catwalk , 我連自己個女表演都無睇 , 因為我地上左留上 , 後尾就睇左少少 ,  d 高 from 姐姐好靚女架 , 佢地全部都係著自己整既衫 , 有 d 幾靚架 。
落到樓下見到 d 老師就傾左幾句 , 聽左一陣歌 , 幾好聽 , 有管弦樂、合唱團。
我將 open day 攞到既資料 post 左响 「聖傑靈 open day」果度 , 如果你都有興趣想知上年既 form 7 考成點 , 或者入到邊間大學 , 你可以去睇下 , 都幾有用架 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-21 15:17 發表
hi~~kinsty 若藍,

係呀,,尋日fashion show0既氣氛
真係唔錯,d衫好似係中三同學作品,
d姐姐又行得似模似樣,,,

今年個open day安排得幾好
節日多樣化左,
個導遊姐姐介紹得好好又好nice
仲走左入cookery ...

pinky
我得一個女炸 , 我無細 b , 千其唔好有
open day 我由頭到尾都响學校 , 因為我等埋個女放學。
我睇唔到我個女表演 , 你囡囡我又睇唔到 , 真係唔好意思 , 但係參觀就好開心 , 時間又過得好快。
我又係周圍行 , 周圍同 d 同學仔傾計 , 又見到阿女整既 broad , 麻麻地啫 , 可能無乜時間比佢地做 , 算啦 , 有份參與都好開心架喇 !
見到幾位老師 , 幾位老師都話佢地果班幾乖 , 幾勤力 , 我一聽到話幾勤力就知唔係話我個女喇 , 因為我個女實在太懶喇
今次既收獲就係知道上年既中七去左邊間大學多 , 知道阿女果班幾乖 , 睇左佢地上堂既地方 , 我覺得得益都唔少 , 下年我又會再去。

原帖由 KINSTY 於 08-11-21 17:20 發表
若藍,
其實你呢個名,我有唸過比我細囡架,所以之前呢個名都覺得巧親切 我覺得呢個名幾巧聽架!!
貢呢個名其實係咪你自己架?

KINSTY
其實都有好多人問過我個名 , 但係都無咩特別啫 , 我就覺得好似武打片裏面既人名 , 睇得電視多就會有呢 d 名出現架喇 ! 你快 d 生多幾個啦 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-22 15:52 發表

若藍

知道個女果班乖勤力,咪好,,
有d班會有少數同學倒蛋嫁,,
即係你女女係學校老師都覺得表現好好先咁講,
宜家d細路女黎計,,,你女女已經幾好嫁la,,,
唔好要求咁高la,,,
你地女女平時係叫飯商定自己叫lunch?
我女唔 ...

pinky
係咪真架 ? 個女真係咁好
我個女都好似你囡囡咁好鐘意食學校小食部 d 野 , 唔鐘意食飯商 , 佢話唔好味喎 。註 : 佢都未高過我

原帖由 KINSTY 於 08-11-24 11:35 發表
pinky,若藍,
你地囡囡喜歡咩科目呀?
我個囡話科科都唔係太喜歡,只係喜歡家政喎!
佢入左編織學會呀,不過我又唔太識織野,返到黎我都教唔到佢呀 屋企有部衣車,佢就成日想開黎玩學下車野,不過堂上老 ...

KINSTY
我個女鐘意家政、音樂、中史 d 故事、上數學堂好好玩、做實驗果陣就鐘意 , 唔做就麻麻地啦。科科都係聽少少 , 問你死未

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-24 13:32 發表
若藍,

我女女問你女女
今日係咪用深藍色毛毛波波橡根
佢話有2個同名人
另1個穿outing,,
因為佢今日要boil蛋而F1負責decoration
於是佢膽粗粗問1Mary
...

pinky
係呀 , 果個就係我個女喇 ! 係咪好矮呢 ?
我個女今日都要 boil 蛋 , 但係就無著 outing .

原帖由 KINSTY 於 08-11-25 11:07 發表
若藍,
係啦!d細路就係貢架喇!有得玩既科目就like,聽書果d就唔like...
尋晚到daddy出聲訓話喇,叫佢再比d心機考試,target係要科科合格咋(其實都唔係過高要求啦!!)...唔巧再掛住玩電腦喇....希望佢聽得入耳啦 ...

KINSTY
其實我個女科科都唔鐘意 , 佢淨係鐘意同 d 老師傾計 , 我個女連工友們都可以傾好耐架 (小學既時候以經係咁) , 可能佢實在太鐘意講野喇 !

我同你差唔多 , 要求一定要合格囉 , 最驚就係中、英文唔合格 , 如果是但一科唔合格就升唔倒班 , 我成日都咁同個女講架 , 不過唔知佢聽唔聽得入耳。
‹ 上一主題|下一主題