用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 KINSTY 於 08-11-17 16:42 發表
尹若藍,pinkiesalbe,
你地個囡囡真係勁嘞!可以在open day表演,真係恭喜哂!!
12月8日開始考試喇!
希望我個囡生生性性啦,我都唔想佢第一次中學考生就肥哂佬番黎......:;pppp: ...

kinsty,

叫我pinky可以喇...
5好咁講,朗誦只要同學有興趣就可以參加,
可能我女一向都有玩下ed野,
所以係e方面有成功感,所以佢會自動參加,,,

Exam就到喇,,
不過學校一向有test,
平時如果有溫下,
Exam做個總複習就應該無咩問題

其實中一第一次exam,
對於學生來講都有壓力,
因為未有經驗未曾捉到路,
我記得呀女初次考中國歷史係5合格,
記得那時佢有溫的,
但唔知係佢方法問題定時間不夠,,
到考時空白一片
佢有d唔開心,但我無好惡鬧佢,
因為我睇到佢週記寫0既野
佢自己檢討出個問題,
所以以後佢都會預最多時間去溫e科
之後就無再出現以上問題。
所以我覺得最緊要個細路知自己死係邊方面,
千其唔好放棄,,
祝你女女考得好成績!

原帖由 尹若藍 於 08-11-18 12:08 發表

pinkiesalbe
係呀 , 我覺得學校呢方面安排得幾好 , 我係特然出現既「嘉賓」, 學校都特登安排一位師姐帶我地參觀同講解 , 感覺好親切。
我知道阿女响第一、二堂表演呀 , 佢今日第五堂要去練習 , 你囡囡係唔係呀 ? 一 ...

我女女11月25日 9:30am
係中環大會堂,
你女女去邊?
係自己約d同學去,老師唔去嫁,,,,

open day那天應該大約9點去到,
因為佢3,4堂先朗。

其實我講cycle表演原因,
係怕你女女口乾/累(有心理準備)
想叫佢飲定水,
那天要上堂,只係在那2堂時間去表演。

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 12:23 發表
尋晚亞囡番黎話比視藝個老師串佢喎!
唉...真係...
細路囡真係細路,比人話下就唔抵得頸
呢d年紀又自我又唔聽人講野,真係幾煩...

發生咩事呀?邊位老師?
可能老師同佢玩下,咁佢細個先有e個感覺
e個年紀有自己0既思想,又受朋輩影響
最緊要唔好學壞就ok,讀書可以慢慢教。

講開視藝,昨晚有個視藝功課(group work)
倫到佢做餘下部份,佢做到叫我幫佢一齊想,,
將梵高的作品作出反思/感想
我真係好膚淺,想不到..
後來要call妹妹幫手。
宜家0既視藝已經同我當年的art就很大分別,
理論、研究多,畫反而少。

pinky~~hihi~~
有呢度比大家分享下真係太巧了!
多謝你分享你囡囡既經驗呀,等我呢d緊張亞媽知道後可以relax d,唔洗貢緊張
我囡今日放學打比我,I.S.TEST佢又肥左喇,得22/50,唉...我都盡我能力啦(唔巧話佢!),佢知自己答題答唔中ANS.,佢想法太簡單喇,又唔記書本既ANS.,自己作D答案又無理頭,仲係小學時既想法,我叫左佢下次再努力D啦,考試再加油啦!!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

pinky~
視藝單野,佢話係一個miss喎,我唔知姓咩架
不過算啦,比人話下佢都巧既,佢有時都真係太多口,唔識睇場合做人,當比個教訓佢,下次醒目d
第時出黎做野,更多面口難聽說話都要對架啦,等佢知道唔係樣樣都自己認為啱就啱都巧吖!

係呀...佢地唔學壞都已經算啦,我記得自己細個中一時,都係開始學曵既時間呢...

尹若藍,
可否比你囡囡補習社資料我呀?
地址,tel,我想比個囡試試呀!
thx!

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 13:53 發表
尹若藍,
你真係巧,貢快覆!! thanks!
如果只係溫書,响屋企我都可以同佢溫到,我反而想佢可以備課果d...aw,多謝你info.
(((pm即係私人訊息,你見到右上角有"私人訊息"就click入去,就會見到架啦,你試下啦)))
開放日係平日, ...

KINSTY
我個女係唔聽我教架 ! 如果唔係都唔使出去補習啦 ! (我諗好多小朋友都係咁) , 同埋我個女唔鐘意自己温書 , 佢話覺得好悶 。
我而家明白點 pm 喇 , 唔該曬你
Sa.Cat 上年同今年既開放日都係响 11月20日星期四 , 唔知係唔係每年都同一日呢 ? 開放日定左响星期四 , 我諗有好多家長都去唔到 , 但係果日就會有好多小學會去 。

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 14:29 發表
你地囡囡真係犀利,多才多藝呀!
我個囡入到st. cat.我地真係喜出望外架!因為佢成績只係一般,而且課外活動又唔多,想in都無得in呀,見到人地果d cert.真係多得緊要呀!所以我地都巧開心,做父母既,梗係想佢入到間巧既學校 ...

KINSTY
今年10月25日果個家長日你有無去呀 ? 果日老師話原本st.cat 諗住縮班 , 但係教育局唔批准 , 所以我地响 334學制下 , 仍然有 6 班 , 老師話到時都需要流動班上堂 , 呢樣野我覺得唔係幾好。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-18 15:38 發表

kinsty,

叫我pinky可以喇...
5好咁講,朗誦只要同學有興趣就可以參加,
可能我女一向都有玩下ed野,
所以係e方面有成功感,所以佢會自動參加,,,

Exam就到喇,,
不過學校一向有test,
平時如果有溫下,
Exam做個總複習就應該無 ...

pinky
真係好多謝你願意分享你囡囡既經驗比我地聽呀 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-18 16:09 發表

我女女11月25日 9:30am
係中環大會堂,
你女女去邊?
係自己約d同學去,老師唔去嫁,,,,

open day那天應該大約9點去到,
因為佢3,4堂先朗。

其實我講cycle表演原因,
係怕你女女口乾/累(有心理準備)
想叫佢飲定水,
那天要上堂, ...

Pinky
我囡囡 11月27日  9:30am , 响香港教會尖沙咀聚會所。我知老師唔會帶佢地去 。
你有幾多個同學一齊比賽 ? 我個女就得佢自己响尖沙咀呢度 , 其他果 d 同學仔我都唔係好知佢地去邊度。
開放日我諗我會同埋阿女一齊番學 , 因為阿女第一場會响 9:10am開始 , 第二場會响 10:00am , 所以我會早 d 去。阿女話原來唔係每個人都需要表演兩場架 !

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 17:28 發表
pinky~~hihi~~
有呢度比大家分享下真係太巧了!
多謝你分享你囡囡既經驗呀,等我呢d緊張亞媽知道後可以relax d,唔洗貢緊張
我囡今日放學打比我,I.S.TEST佢又肥左喇,得22/50,唉...我都盡我能力啦(唔巧話佢!),佢知自己答 ...

KINSTY
I.S. 都幾難架 ! 囡囡都係差少少啫 , 下次努力 d 就一定得 , 叫囡囡加多把勁。老師話最緊要係串字 , 一定要串字呀。
我個女就試過放學比 I.S. 個老師留低做 re-corr 。不過好快就走得。

原帖由 KINSTY 於 08-11-18 17:32 發表
pinky~
視藝單野,佢話係一個miss喎,我唔知姓咩架
不過算啦,比人話下佢都巧既,佢有時都真係太多口,唔識睇場合做人,當比個教訓佢,下次醒目d
第時出黎做野,更多面口難聽說話都要對架啦,等佢知道唔係樣樣都自己認為啱就 ...

KINSTY
我覺得而家 d 小朋友最緊要睇實既係品德而唔係成績 , 因為我覺得成績唔好 , 到佢地大個 d , 如果佢想既都可以讀番 , 但係品德壞左就無得救 , 所以我一定係品德行先 , 品德 ok 先諗其他野。

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 10:26 發表
尹若藍,
thx!

KINSTY
但係响樂富喎 ! 你怕唔怕會好遠呀 ?

原帖由 KINSTY 於 08-11-19 10:26 發表
尹若藍,
thx!

KINSTY
哈哈 ! 我終於識 pm 喇 ! 我已經 pm 左比你 , 你又 check 下丫。

原帖由 尹若藍 於 08-11-19 13:17 發表

KINSTY
今年10月25日果個家長日你有無去呀 ? 果日老師話原本st.cat 諗住縮班 , 但係教育局唔批准 , 所以我地响 334學制下 , 仍然有 6 班 , 老師話到時都需要流動班上堂 , 呢樣野我覺得唔係幾好。 ...

hihi~ 尹若藍 kinsty

原來有咁0既事呀,,,
果日學校講會間d地方出來增加課班,
學校都話e個問題都覺得很頭痛,
仲話可能會同家教會借錢;
不過我女今年少班教學會咁分開法:
少部份科目
1~30號 (30人)一同上堂,
31~40號(10人)會同其他2班的31~40號(10人X2)一齊上堂
變相宜家都會有浮動班0既情形出現。
你地Form.1今年點分法呀?

原帖由 尹若藍 於 08-11-19 13:31 發表

Pinky
我囡囡 11月27日  9:30am , 响香港教會尖沙咀聚會所。我知老師唔會帶佢地去 。
你有幾多個同學一齊比賽 ? 我個女就得佢自己响尖沙咀呢度 , 其他果 d 同學仔我都唔係好知佢地去邊度。
開放日我諗我會同埋阿女 ...

若藍,

我女得一個同學係同地方;
咁你可以陪埋女女一齊去,
同佢打下氣ma,,,(努力呀車厘子)

kinsty,

你女女IS都係差幾分,
考試努力d,拉番高d
初次IS Exam唔會好深,
記住串熟d字,
我女話佢都係背熟要背0既point
因為初次要理解的都唔困難

原帖由 尹若藍 於 08-11-19 13:42 發表

KINSTY
我覺得而家 d 小朋友最緊要睇實既係品德而唔係成績 , 因為我覺得成績唔好 , 到佢地大個 d , 如果佢想既都可以讀番 , 但係品德壞左就無得救 , 所以我一定係品德行先 , 品德 ok 先諗其他野。 ...

Agree with u
讀書成績好唔等如品德ok

最近有個例子:
女女個同學A,B一齊在宜家拾到個手電
於是佢地放入個陳列品(傢俬)內
打算看完戲再回宜家處理
(後來決定由A同學拿回家,mon上學再處理)
結一:其實,佢地已經有貪念,為何不給予店員處理,有意
思想分物;現今孩子將貪小便宜變為人之常情,多悲哀!

A同學把事件告知家人,
重點到:她家人竟然說她們很蠢,,,,等等...應俱為己有
AB同學都有想過拿去警局
最後A同學給貪念完全侵蝕。
結二:有這樣的家人,細路就有樣學樣。

結果,,,,,,,(下刪數十字),一星期後拿了去警察局。

若藍,pinky,
多謝你地既鼓勵呀!
我唸我都要番去同個囡傾多d計至得喇!
我都同意你地品德重要過成績,教小朋友真係幾高技巧架!
我都要邊做邊學呀!

果日我去家長日係遲到架,所以唔知若藍你聽到老師講野流動班問題,不過我聽個囡講,佢地而家上中文堂都流動架,一班得20人,都算小班教學既,其他關於334既進一步安排,我就唔太清楚喇!如果你地收到咩料,記得報料呀!!thx

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 16:07 發表

hihi~ 尹若藍 kinsty

原來有咁0既事呀,,,
果日學校講會間d地方出來增加課班,
學校都話e個問題都覺得很頭痛,
仲話可能會同家教會借錢;
不過我女今年少班教學會咁分開法:
少部份科目
1~30號 (30人)一同上堂,
31~40號(10人) ...

pinkiesalbe
我個女果班就咁分 :
中文科 : 30人一班 , 今年好次係1-10號去第二班上堂,唔係以成績分班。
數學科 : 全級會有20人去第二班上堂 , 係成績比較遜色既同學。
今年淨係分中文同埋數學(我個女果班 , 唔知其他班係唔係一樣 ?) 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-19 17:01 發表

若藍,

我女得一個同學係同地方;
咁你可以陪埋女女一齊去,
同佢打下氣ma,,,(努力呀車厘子)

kinsty,

你女女IS都係差幾分,
考試努力d,拉番高d
初次IS Exam唔會好深,
記住串熟d字,
我女話佢都係背熟要 ...

pinky
多謝你呀   , 你囡囡都要 add oil 呀 。
我果日一定會去既 , 因為佢去咩比賽我都會去 , 因為我實在太得閒喇 ! 哈哈 !
‹ 上一主題|下一主題