用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 剛完成 09-10 小一入學試......
go

剛完成 09-10 小一入學試...... [複製鏈接]

5/7 面試最後No 是 六百四十幾, 如果學校沒有第二輪招生. 計下條數, 3-4人當中選1人, 競爭好似都不是太大.  希望有心讀的都考到 !

請問有無人知道幾時會call 2nd In 呢 ?
Pullip
   1    0    0    0

My son did the interview on 28/6, there were more than 500 applicants. So it is no easy to be accepted by this school. And my son's Chinese is not very good (because he is half Korean). He told me the teachers asked him to copy some Chinese words, I don't know whether he managed to do it or not.

I really want him to study there so I pray for him every day.

我都想知幾時2nd in同点安排。我睇呢到之前d record資料推算; 佢會call 你2nd in, 所以唔知係唔係如果收信=reject 呢? 不過我聽人講佢哋有3日first in, 如果係真的話, 應該over 800 人, 我都希望有心人都考到,大家做同學仔!

原文章由 pullip 於 08-7-7 11:19 發表
5/7 面試最後No 是 六百四十幾, 如果學校沒有第二輪招生. 計下條數, 3-4人當中選1人, 競爭好似都不是太大.  希望有心讀的都考到 !

請問有無人知道幾時會call 2nd In 呢 ?
Pullip ...

原文章由 BBMHM 於 08-7-7 13:10 發表
我都想知幾時2nd in同点安排。我睇呢到之前d record資料推算; 佢會call 你2nd in, 所以唔知係唔係如果收信=reject 呢? 不過我聽人講佢哋有3日first in, 如果係真的話, 應該over 800 人, 我都希望有心人都考到,大家做 ...

各位真不好意思, 我朋友話我知1st Interview 分三個星期六進行, 我之前話6百40幾只係 5/7一天. 等我仲開心了一個週末, 以為亞囝應該無問題啦.  點知又係要震過 .  希望學校快些通知就可了件心事.

唔知大家可唔可以講下之前兩場面試大約人數呢 ? 等我地計下自己小朋友被選中機會.

pullip

今年的情況好像是只有兩天1st interview, 28/6 和 5/7, 每次都是六百多人, 即共有約一千二、三百人考。

我也希望知道何時才會通知是否有2nd interview....不過成12xx多人, 真的很難說, 要看孩子是否跟學校有緣了。

[ 本文章最後由 CSW 於 08-7-7 17:05 編輯 ]

由於2nd in 係由校長親自接見,而佢係呢個暑假都好似幾忙喎

很明白大家心情

各位新一屆的家長, 估唔到今年係咁多人考,不過其實同去年差唔多。

以我經驗,我由第一次面試至第二次面試足足等咗四個月,有D快,第一次面試後三星期以收到通知。以我所知仲有D人係到 2nd Interview緊今年九月入學. 所以大家要有心理準備.

Hi kychu,

想問你是否可以分享一下你的孩子被取錄的原因呢? 我也想知真道其實喜歡收哪類型的小孩. 謝謝.

原文章由 kychu132 於 08-7-7 19:06 發表
各位新一屆的家長, 估唔到今年係咁多人考,不過其實同去年差唔多。

以我經驗,我由第一次面試至第二次面試足足等咗四個月,有D快,第一次面試後三星期以收到通知。以我所知仲有D人係到 2nd Interview緊今年九月入學. 所以大 ...

喺呀? 我都想知! 不過昨日同亞仔講開當日interview; 佢話有好多嘢做 wor, 其中有個game 喺跟老師講說話, 佢話只講到小小, 而其他朋友仔講多多, 而又有整puzzle, 朋友仔好快整到蘋果,而佢話有小小怏整到啤梨, 慘喇! 我都打定"she"數!

我昨日call學校, 佢地話最快都要等到9月先開始arrange 2nd in, 有無2nd in 都會收信通知!

都同一句: 祝各有心讀真道小寶寶 "GOOD LUCK"

我個囡話是跟老師讀出3句句子, 然後選出正確答案. 另外又有寫字, 她寫"花, 車, 永, 己" 另外有問英文和普通話. 還有自由晝晝然後講解給老人知是什麼. 她記得還有給她圖畫剪成4分然後用膠水砌回原形, 還有頂豆袋, 我想這已差不多

其實第一關真係睇小朋友面試表現, 我還記得校長話要睇小朋友夠唔夠主動, 禮貌等等. 但學校點樣揀選小朋友入第二輪面試就真係唔知.

第二輪面試係校長見, 通常校長會睇家長究竟認唔認同學校理念。

我睇過你哋有D家長分享面試內容,其實同舊年差唔多。

祝大家好運!

原文章由 CSW 於 08-7-7 20:25 發表
Hi kychu,

想問你是否可以分享一下你的孩子被取錄的原因呢? 我也想知真道其實喜歡收哪類型的小孩. 謝謝.

my son is accepted as 08 FS1 .....

When he was doing his 1st interview in late June last year, he's not yet 5. He is not the academic type. He was not good at recognising words or doing maths...frankly speaking, he's not a very polite and obedient type......but many would say he is very creative, observant and good in expressing his ideas....I still don't know, exactly, why he's accepted by Logos, but I am happy that Logos is not looking for trained kids, or any special gifts / talents...

I think let the kid showing his nature is enough.

God bless you all!
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

"creative, observant and good in expressing his ideas..."已經是真道想收的學生類別。
‹ 上一主題|下一主題