用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們抽到第幾志願呀?
樓主: 4R
go

你們抽到第幾志願呀? [複製鏈接]

你們抽到第幾志願呀?

Wilfredmum & fm1128,

請問你們的小朋友是讀那一間幼稚園? 謝!

Eugenia

Re: 你們抽到第幾志願呀?

Hi Judith,
Congruation, St.paul catholic is ok lar. which school is yr 1st choice??? May i know how many marks u have, successful in the 1st round or 2nd round ah. coz this school & Marymount iboth are my target but i'm not catholic religion ah.

Hi, 小寶,
我朋友個女讀緊P4,話唔會比好多功課,個小朋友唔會讀得好辛苦 (唔似得基灣出名多功課又似軍訓)。而男仔讀就更好,因為佢有聯系中學去皇仁、筲官、筲東官立及金文泰。我仲有個同學喺嗰到做主任,可以幫手看顧我個小朋友添。

Hi 小寶,

您想清楚先決定好d。我有個朋友住順利個邊,又係有私校做backup,又係只算甲部及放棄乙部,結果一間都唔中,派左去間唔知喺邊度既學校,結果要讀私校la....

Hi ling媽 :

check pm please

是呀!基顯2005年轉全日制,上午搬去油塘,下午會留原址擴建。政府係話過第時所有小學轉全日制,不過唔知會係幾時,以我所知d官立小學都未有聲氣話會轉全日,亦未有批出地方建新校舍,因為要將上午同下午分開要多一間校舍嫁嘛,宜家又話要殺校,都唔會咁易會批地呱!

slm_mom 寫道:
Ling媽,

聽聞基顯2005年會轉全日制, 是不是真的??  以前政府話過要將全港小學在2005年後轉為全日制, 有冇人知係唔係真
o架?

sorry 一排冇上網e+ 先覆

我報first choice 係marymount.
另外, st paul 我知係間好好的小學,不過自己唔多鐘意佢小一要返下午之嘛( st paul 係一年am 一年pm 的).

anson daddy 係arrox -.-? 因為我地移民lu, 本來如果入到marymount 的話我會比囡囡係hk 讀小學的(因為我實在好鐘意marymount), e+ 打算年底or 比囡囡讀夠一年下年走, 我地會去美國,索性比佢下年讀grade 1, 因為囡囡係細女(11月),讀遲一年grade 1 冇問題
我o岩o岩整緊囡囡個 website, 需然未完成, 得閒睇下呀~~~
‹ 上一主題|下一主題