用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們抽到第幾志願呀?
樓主: 4R
go

你們抽到第幾志願呀? [複製鏈接]

Re: 你們抽到第幾志願呀?

Carollam

咁即係話如果甲部份揪唔到, 教署可能會派間不知名的學校比你, 但係如果乙部份都有揀學校, 萬一甲部份揪唔到, 乙部份都有可能派到一間你想的學校, 咁咪比較保險囉, 係咪咁樣呢? 係咪先揪甲部份, 如果揪唔到先至再揪乙部份o架?

其實我囡囡重未升小一, 不過見到各位家長為子女揀學校大為頭痛及咁大壓力, 我都好驚!

Anyway, 祝各位家長的子女不論讀哪一間小學, 日後都能學有所成, 出人頭地!

vvmakyy

vvmakyy

Carollam甘的做法真係有d搏的成份, 因為萬一佢甲部抽不到, 而乙部又不填, 甘教署會將佢小朋友的申請表放埋一邊, 等全港九的小朋友抽晒, 看下邊間學校還有位, 咪比邊間佢lor, 但係如果乙部有填的話, 起碼都有機會抽到同區的學校, 之不過可能不係心目中最理想果間, 但不填呢, 可能去沙頭角(講笑, 不知沙頭角有無小學).

不過, 佢好似有私校backup先甘搏.

hinhinmummy 寫道:
vvmakyy

Carollam甘的做法真係有d搏的成份, 因為萬一佢甲部抽不到, 而乙部又不填, 甘教署會將佢小朋友的申請表放埋一邊, 等全港九的小朋友抽晒, 看下邊間學校還有位, 咪比邊間佢lor, 但係如果乙部有填的話, 起碼都有機會抽到同區的學校, 之不過可能不係心目中最理想果間, 但不填呢, 可能去沙頭角(講笑, 不知沙頭角有無小學).

不過, 佢好似有私校backup先甘搏.

如果甲,乙兩部份都填寫本區同一學校作第一志願,後果如何?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我甲部3間是誇區:1瑪利諾2協恩3聖嘉
乙部沙田區1培基2品小3沙田圍呂小4蕭漢森;終於派到第四位,不過我同樣有間私校backup所以kam博,我會安排囡入讀私校。
[size=medium]mymyso

呀!我只是填了七間學校

總之一句講晒, 如果乙部不填, 或者只填一間, 萬一派不到, 佢真係會派到去沙頭角. 甘點解不填多幾間落去, 比較保險? 不過如果非果間學校不可, 派不到果間就去私校/直資就當然不同講法啦.

iris-pc:

我都相信唔會,因為我都識有D人有私校BACKUP但都派到第一或二志願。

醒目開學勳章

我係有私校收左先咁博架,得就得唔得咪讀私校囉,我老公反對我參加統一派位架,佢話呢個遊戲唔公平,我地邊有咁好彩.但我唔想咁快認命去讀私校,我唔甘心呢.所以自己同女參加統一派位,由選校.填表,交表,睇結果都係我自己一個人搞掂.D人見到我咁揀都話機會好微架,我個妹下年都報小一,佢女女讀聖羅撒,想入聖羅撒小學,又係首名子女,冇宗教分,又唔係住區內,佢見我咁都得都想同我一樣做法,但我都勸佢諗清楚先.有人教佢借地址報小一,咁樣仲唔好啦.佢話係冇辦法之中既辦法喎.我唔想佢呃人又唔想佢學我咁博呢.因為佢絕對不會報私校,咁博唔到就死梗.亦唔想佢冒險借人地址.

基顯o係區內唔差,上星期六都有家長叩門呀,仲有d係申請插班生!上午校出年會搬到油塘

總之一句講晒, 如果乙部不填, 或者只填一間, 萬一派不到, 佢真係會派到去沙頭角. 甘點解不填多幾間落去, 比較保險? 不過如果非果間學校不可, 派不到果間就去私校/直資就當然不同講法啦.

如果乙部(全部填晒)的第一志願與甲部的第一志願選同一學校(即跨區及本區都選A校作第一志願),是否多一個機會抽A校?

醒目開學勳章

一般人都唔會好似我咁揀架,我自己都唔鼓勵個妹跟我一樣咁揀.我係有私校收左先咁博架,我呢D叫好彩,唔係識揀或者揀得o力.三間都抽唔到而乙部唔揀,佢會將你放到最尾,派晒比人先,到最後邊間有位就比邊間你.好慘架.要考慮凊楚呀.

聽講以前就幾好,但因隔離福建中學成日打架,攪到樂華天主教D校風都差埋。我都係聽我個女D同學阿媽講咋(我個女在樂華讀幼稚園的)!

Zen 寫道:
[quote]

如果乙部(全部填晒)的第一志願與甲部的第一志願選同一學校(即跨區及本區都選A校作第一志願),是否多一個機會抽A校?[/quote]

全對!

原來有私校做back up亦未必係有保險。我女在民生讀幼稚園,年頭小學部確認我女可以升讀小學,所以我亦試吓中央派位,點知今日收到通知,他們已經取消了我女的資格,現在唔知點算好

carollam310,原來你有部署過,咁梗係博一博啦!做得好!不過博得中到的確係一個奇蹟.恭喜晒你!我兩個表弟都係讀協和,大表弟升咗銘賢,細表弟重讀緊,兩個都好乖.但大表弟原本可以揀華仁(佢老師話)但佢自己鍾意男女校,就揀咗本來都唔錯的銘賢,有次我去探佢地,發現佢己經同女仔係icq"談情說愛"(偷睇咗小小),我姑姐話依家D女仔唔怕羞架.但佢只得F.3, 好似年紀細咗小小喎!唉!我開頭都覺得男女校係好D,依家似乎要重新估計.

CANDY1000,真的?點解民生會知道?咁你中央派位得唔得呀?你有冇諗過搵邊間小學呀?

hinhinmummy,

Thanks!

原來有私校做back up亦未必係有保險。我女在民生讀幼稚園,年頭小學部確認我女可以升讀小學,所以我亦試吓中央派位,點知今日收到通知,他們已經取消了我女的資格,現在唔知點算好  

其實學校一定有通知會這樣做的.

Sami,

好呀,咁就麻煩你第時報料啦! 到時你可以告訴我更多學校
o既野.  如出年我囝囝真的入左大家重可以交流交流添.......嘻嘻嘻!

以我所知民生及培正都有這條例,如你是他的幼稚園學生,如你想升讀原校,他們會留位給你。但就不能參加政府派位,否則會取消你的學位。而政府會將參加了電腦派位的名單交給各私校,所以他們會一定知道。所以我的朋友如決定讀民生或培正都唔敢報統一派位。

Ling媽,

聽聞基顯2005年會轉全日制, 是不是真的??  以前政府話過要將全港小學在2005年後轉為全日制, 有冇人知係唔係真
o架?
‹ 上一主題|下一主題