用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人join過英國文化協會的幼兒英文班? ...
go

有無人join過英國文化協會的幼兒英文班? [複製鏈接]

有無人join過英國文化協會的幼兒英文班?

想知教成點? 小朋友學到野嗎? 想報 K1, 但要成$4100, 都幾貴, 唔知值唔值。有無媽咪可俾意見?
   0    0    0    0

有無人知道? 請指教!

My friend tried before, she said too many children in the class.

原文章由 Chickee 於 08-6-26 17:07 發表
有無人知道? 請指教!

原文章由 Chickee 於 08-6-26 15:24 發表
有無人join過英國文化協會的幼兒英文班?

想知教成點? 小朋友學到野嗎? 想報 K1班, 但要成$4100, 都幾貴, 唔知值唔值。有無媽咪可俾意見?

我join 過, 冇乜不滿意, 在9月份我亦會繼續join k2.

一班大約好似12個小朋友, 一個外籍老師, 一個本地老師, 一好似會講英文的嬸嬸

請問課程重點是什麼?
oral, writing, reading, phonics?? 形式又是怎樣? 12個人一班,來自什麼學校的呢?  是否每天上堂?

原文章由 rabbitpiggy 於 08-6-30 09:12 發表

我join 過, 冇乜不滿意, 在9月份我亦會繼續join k2.

一班大約好似12個小朋友, 一個外籍老師, 一個本地老師, 一好似會講英文的嬸嬸

回覆 #4 rabbitpiggy 的文章

我想請問係每個月$4100, 咁係返多少天呀?

原文章由 bb1228 於 08-6-30 16:02 發表
我想請問係每個月$4100, 咁係返多少天呀?

$4100 是friday, sat and sunday price, 共27 hours.

每星期一堂, 每堂1.5 hours

if 你簡monday to thursday 好似是大約$3800左右.

詳程你可以visit british council web site

http://www.britishcouncil.org/hongkong-kindergarten-primary-english.htm

原文章由 Radiomama 於 08-6-30 10:05 發表
請問課程重點是什麼?
oral, writing, reading, phonics?? 形式又是怎樣? 12個人一班,來自什麼學校的呢?  是否每天上堂?

你可以visit british council web site for details:
http://www.britishcouncil.org/hongkong-kindergarten-primary-english.htm

只是好似12人一班, 我不是太記得, 你可以call british council 問問

來自什麼學校我亦不太清楚.

一星期一堂, 每堂1.5 hours, 共27 hours per course

今年2月,阿仔參加了英國文化協會嘅英文班,K3,交左$3600,但只係上左幾堂就唔肯再去,其實阿仔幾中意英文,我都係問過佢先同佢報名。
我梗係唔同意唔去啦,幾千元wor,後來發展到上堂果日,一起身就講唔願去,個人情緒好低落,鬧又鬧過,都唔得。有日上堂放學前提前半個鐘俾家長入課堂觀課,我知阿仔點解唔中意了。當時成班小朋友坐係地下,英文老師坐係前面張椅度唱歌仔,佢細細聲,好平淡嘅,下邊嘅小朋友冇乜反應。我見過仔仔幼稚園嘅英文老師會用啲好誇張嘅表情同身體語言來吸引、帶動,小朋友好中意。無奈我唯有放棄,阿仔只係返左大約6堂課

可能個個老師唔同,睇下你會唔會遇到個適合嘅老師。

有家長觀課都係咁! 所以有d朋友話最緊要遇到好的老師,特別係"老外"。

原文章由 星仔媽媽 於 08-7-3 10:50 發表
今年2月,阿仔參加了英國文化協會嘅英文班,K3,交左$3600,但只係上左幾堂就唔肯再去,其實阿仔幾中意英文,我都係問過佢先同佢報名。
我梗係唔同意唔去啦,幾千元wor,後來發展到上堂果日,一起身就講唔願去,個人情緒好低落,鬧又鬧過,都 ...

好多朋友參加過都話唔值,一個話只係成日比Maisy套卡通片班細路睇,仲要係睇完一隻到一隻,個"老外"只係同d細路講幾句例如"good job", "well done", "good girl/boy";另一個話d細路成日同個中國人miss玩,個中國人miss又唔同佢地講英文,讀完/玩完都唔多覺得個小朋友英文有進步。連我個表姐佢生仔前係British Council到做Marketing,就係負責sell呢d兒童英文班都叫我唔好比個小朋友參加,根據佢講坊間大把英文班好過BC,不過BC個名夠響,所以有好多唔知點"簡"英文班父母會比d細路來參加。

回覆 #1 Lilo 的文章

lucky that i read this thread
i've also thought of joining the english course of BC, now i can give up the idea ...
‹ 上一主題|下一主題