用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

Hi, Sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪
>>唔好o甘話自己啦, 有邊個未試過第一次? 小朋友由幼稚園升上小學, 真係一個好大的轉變, 你同佢都要時間識應, d時間大家, 好快可以pick up , 我以前都係周圍問人, 再唔係就打番學校問, 小朋友漏了東西就立刻叫工人姐姐同佢番學校搵, d 你就慣了

>>學期初好多時都未齊書, 唔使担心, 我覺得如果連經由學校訂的書都未有, 上課點用書就由學校安排, 我就一於好少理, 另外, 老師都會好包容, 小朋友有什麼野帶唔齊都唔會怪小朋友的

原帖由 tam 於 08-9-4 20:13 發表
sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪,望住網上家課--中文1A,我仲以為個女抄少左功課,係度搵緊佢做少左咩…原來係聽日要拎既書。

到我都有問題要問,數1-10係咩來?你的小朋友有無抄落手冊?
問囡囡佢話係上堂老師教佢地用身體 ...

[
tam,
好多謝你話比我聽電腦課本嘅答案,等我識得叫阿仔做番,many thanks!

quote]原帖由 tam 於 08-9-4 20:13 發表
sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪,望住網上家課--中文1A,我仲以為個女抄少左功課,係度搵緊佢做少左咩…原來係聽日要拎既書。

到我都有問題要問,數1-10係咩來?你的小朋友有無抄落手冊?
問囡囡佢話係上堂老師教佢地用身體 ... [/quote]

claudiaho,

多謝你嘅安慰,呢幾日我覺得自己真係好蠢,淨係幫阿仔執書包,都用咗好多時間!

原帖由 claudiaho 於 08-9-5 12:06 發表
Hi, Sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪
>>唔好o甘話自己啦, 有邊個未試過第一次? 小朋友由幼稚園升上小學, 真係一個好大的轉變, 你同佢都要時間識應, 比d時間大家, 好快可以pick up 到, 我以前都係周圍問人, 再唔係就打番 ...

原帖由 sheepmom 於 08-9-5 12:51 發表
claudiaho,

多謝你嘅安慰,呢幾日我覺得自己真係好蠢,淨係幫阿仔執書包,都用咗好多時間!

Hi Sheepmom

No need to feel bad wor. All of us are still learning. But I think the situation is already much better than I expected. I was sooooooo worried in the past few months that my daughter cannot adjust but so far she is doing fine. The school/ teachers are also quite considerate. My daughter was very happy when she received a very pretty card from a senior student. It is very thoughtful of the school to arrange this.

hi belle_ng,

好多謝你呀!昨天我個仔都收到一張大姐姐嘅咭,佢都好開心,我都有鼓勵佢,如果有咩問題,你都可以搵大姐姐問吓!我都覺得學校咁做,會令小朋友更加易投入學校生活。

原帖由 belle_ng 於 08-9-5 13:56 發表

Hi Sheepmom

No need to feel bad wor. All of us are still learning. But I think the situation is already much better than I expected. I was sooooooo worried in the past few months that my daughter c ...

My daughter was very happy when she received a very pretty card from a senior student. It is very thoughtful of the school to arrange this
>>do you know why they have the present ? 話個秘密你知, 呢個係學校同YWCA攪的一個大哥哥大姐姐計劃, 我大女都有參加其中, 暑假時已經train了三天, 嚟緊之後一個月review一次, 主要係有一個大哥哥/大姐姐follow4/5個小一生, 小息會去探佢地, 睇睇有mug可以幫手, 所以no worry la

原帖由 sheepmom 於 08-9-5 14:06 發表
hi belle_ng,

好多謝你呀!昨天我個仔都收到一張大姐姐嘅咭,佢都好開心,我都有鼓勵佢,如果有咩問題,你都可以搵大姐姐問吓!我都覺得學校咁做,會令小朋友更加易投入學校生活。

...

Sheepmom,

唔駛咁客氣,舉手之勞

唔好咁唔開心,大家都係學習緊,唔好比咁大壓力自己呀。
其實,最難適應的根本就係我地,真係覺得仲辛苦過自己讀小一,唉…岩岩先發現原來早上要量體溫仲要寫手冊,咁多日我都無量過

但我家小姐日日都好開心,完全無煩惱。

我都有收到張咭,好靚,囡囡已經放係床頭櫃。

<最難適應的根本就係我地> 我非常同意, 大人過份擔心, 但小朋友無我地想得咁複雜. 囝囝昨日告訴我, 原來小學生活是這樣的, 起初佢有些擔心又興奮, 過左4日, 佢話適應左喎! 我想不會是那麼快就適應, 但at least佢的感覺是好的. 我估學校和老師都比到佢安全感.

原帖由 tam 於 08-9-5 14:58 發表
Sheepmom,

唔駛咁客氣,舉手之勞

唔好咁唔開心,大家都係學習緊,唔好比咁大壓力自己呀。
其實,最難適應的根本就係我地,真係覺得仲辛苦過自己讀小一,唉…岩岩先發現原來早上要量體溫仲要寫手冊,咁多日我都無量過:sig ...

好久沒上來, 因為用了很多時間看通告.....

昨天帶飯給亞仔, 才發現班主任真是很忙, 所以不時提我地認識其他家長, 叫我有問題時找家長幫忙, 唔知還以為她不負責任!

亞仔常常說有小同學被警告, 我想學校真的很嚴!

我阿仔昨天第一次响學校食午餐非常興奮,爸爸一放工就即刻話佢知,仲話啲飯好好味,食到好飽添!而且佢亦話比我聽食飯時冇弄汚張枱同件衫,小朋友真得意!

tam & claudiaho,

我見網上功課叫小朋友星期一帶數學1A上本書,但我冇呢本書,我只得1A下,1B上和1B下,唔知你哋有冇呢? 謝謝!

原帖由 sheepmom 於 08-9-6 17:06 發表
tam & claudiaho,

我見網上功課叫小朋友星期一帶數學1A上本書,但我冇呢本書,我只得1A下,1B上和1B下,唔知你哋有冇呢? 謝謝!

尋日派左啦,有數學上1A,數學課堂練習和普通話。

tam,

我晚上才有空打開阿仔書包,發現數學書及普通話書啦!謝謝你!

原帖由 tam 於 08-9-6 18:31 發表

尋日派左啦,有數學上1A,數學課堂練習和普通話。

想知道中文堂是不是兩本中文書都要帶呢?
因為星期五只帶了一本中文書,給老師寫了要帶生本書。

Locker是不是開始可以使用?

>>我比曬兩本阿仔, 反正個書包都唔係太重

Locker
是不是開始可以使用?
>>唔知呀, 我打算今日寫手冊問班主任

原帖由 tam 於 08-9-7 22:35 發表
因為星期五只帶了一本中文書,給老師寫了要帶生本書。

Locker是不是開始可以使用?

朗誦節?

Did you join 朗誦節?

原帖由 *leshita* 於 08-9-8 13:08 發表
Did you join 朗誦節?

報名參加了說故事。希望可以係屋企訓練到。

1A班家長,英文默書, 日期:9月18日, 範圍:Dict 1 即係默咩?

今日學校派咗本啡色簿,裡面夾咗張英文生字表,阿仔話本簿用來默書用,張list用來溫習,唔知佢有冇講錯。

我都係帶哂兩本中文書,因為驚佢帶漏。

原帖由 tam 於 08-9-8 16:49 發表
1A班家長,英文默書, 日期:9月18日, 範圍:Dict 1 即係默咩?

原帖由 sheepmom 於 08-9-8 21:21 發表
今日學校派咗本啡色簿,裡面夾咗張英文生字表,阿仔話本簿用來默書用,張list用來溫習,唔知佢有冇講錯。

我都係帶哂兩本中文書,因為驚佢帶漏。

...

見到喇,不過囡囡話要貼係本薄上面用黎溫習…真係唔知又信唔信佢好。
‹ 上一主題|下一主題