用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果...
樓主: natnat_tsang
go

91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果... [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 KAC 於 08-6-9 18:49 發表
想問沙呂係咪1年得2次考試冇測驗呀?

沙呂係1年2次考試,但中途會不斷有quiz,每科每學期大約3至4次!

我仔仔出年升小一,第一沙呂,第二唔知胡上定主風好,希望大家比意見,唔該

原文章由 cityone 於 08-6-9 10:31 AM 發表
please comment for 第5志願穗禾苑保良局蕭漢森小學

蕭漢森都是一所好學校, 升中都有5x%第一志願英中.

醒目開學勳章

當然唔係以古巨基做benchmark啦, 唔通個個去做歌聲咩.

我只係想比果位媽咪知道, 其實呢間學校都ok架, 我去過睇佢既校舍都幾好, 口啤都唔差, 只不過佢唔係太出名, 所以無mud人知.  

原文章由 tiggger 於 08-6-9 12:46 發表
It's funny to set 古巨基 as a benchmark of the school.  You give primary school selection a new meaning.

我仲未去"胡上"註冊, 吾知要帶咩呢...???

醒目開學勳章

我今朝啱啱去完胡上, 好多人條龍好長, 校務處d人做野幾慢, 我諗你下晝去會好d.

原文章由 addy 於 08-6-10 12:24 發表
我仲未去"胡上"註冊, 吾知要帶咩呢...???

睇完咁多位家長都係講沙呂, 一呂, 梁鉅鏐, 蕭漢森, 但冇乜人講田家炳嘅 , 其實有冇人知間學校好唔好架, 可唔可以比d意見我呀, 我好擔心呀, 都唔知讀唔讀好

梁鉅鏐 同 九龍塘真光 , 點揀 ?

請比意見:

我家沙田.

九龍塘真光 : 校舍較少, 升中女校(我個係仔), 校風好, 學術成績不太清楚.

梁鉅鏐 : 校舍大, 空氣好, 校風及學術成績不清楚. 但近屋企.

點選擇好 ?? 請幫忙!

我都係信義呀

我個女都係入咗信義, 其實係最初自行收生的時候我已經選擇這間,
我聽阿女D老師同校長講間學校幾好, 我又問過D媽咪答案都係一樣, 我先放心咋!

原文章由 高達媽媽 於 08-6-9 17:56 發表
我派禾輋信義, 有冇媽咪派呀? 知唔知好唔好呀?

我兩個女女都是讀瀝源主風, 現在一個中五, 一個小六。
除校舍外, 其他都非常好。
老師有愛心,課堂活動多,小朋友學習愉快。
除成績外,學校對於學生的品德都非常重視。
學校對小六選校跟得好很足,每個學生都會比意見,值得一讚。
舊年有43% 入英中, 首三志願有87.5%

四個入喇沙書院 , 1個入皇仁書院

原文章由 mak 於 08-6-8 23:16 發表

琪琪mami:
請問瀝源主風好嗎 ? band 1 升中學位多嗎 ?因為我想星期二去叩門.

我乙排列:
胡上, 主風, 蕭漢森, 梁距鏐....
其實如果派左頭 3 都會去註冊, 我都請晒假做左最壞既打算
如果派左第4之後既我會去晒頭3間叩門....我真係好彩好彩派左胡上!

ah 女冇問題ah, 佢讀得好開心,好鍾意間學校, 初初升上小一係有d worry ga, 怕佢唔識照顧自己,又未試過gum 長時間喺學校,好在有班愛心家喺1st month 全力協助le 班小一生,不經不覺又就lai 升p.2 la

原文章由 ^oo^ 於 08-6-9 16:01 發表
hi busscat, 請問你同亞女第一年容唔容易渡過? 我有如臨大敵嘅感覺呀! 所以而家比起等放榜更加緊張!

原文章由 bobo2001 於 08-6-10 21:31 發表
Hi hinkiu
其實聽你咁講係咪即係有後備, 可以唔讀田家炳呢?

我去年都同你一樣派唔到第一志願, 得第二志願去左田家炳. 最初都同你一樣好擔心, 但我又無後備, 咁最後都入左去讀. 讀落呢間學校都唔太差, 老師同校長都 ...

bobo2001
真係唔該晒你咁詳盡嘅答覆呀, 我冇後備不過會叩門(培基), 但又驚考唔到, 所以想知多D關於田家炳嘅教學情況, 聽你咁講我都放心D, 唔該晒!!!

培基係咪唔洗交PROFILE?
因為要考試

Thanks!

回覆 #76 cityone 的文章

我都唔清楚呀, 不過我有整定呀

舊年我都好似你哋咁,心情好唔好,因為派第3沙循,因為我唔鍾意佢上體育課要在屋村上,擔心小朋友安全,所以我去咗朱小及胡上叩門,最後2間都收我個仔,但最後我選咗朱小,因為佢全日,另外朱小學校可以有安排習作小朋友做,但胡上要自己  take care好多校外課程,而且個仔又讀得開心,咪ok囉!![

quote]原文章由 yvonnemami 於 08-6-8 22:40 發表

真好運,你是否甲1乙1都填沙呂呢,
我就中第3志願沙循,有無人比d意見 [/quote]

hello,你好,恭喜成為 一份子
原文章由 SmallSmall 於 08-6-9 00:20 發表
第一朱小:loveliness:

我個女派去蕭漢森, 聽說有很多功課, 每天約六至八樣功課 , 同胡上差不多. 另教學方法怎樣, 會否分精英班, 如果校車由一城去學校要幾耐, 請各位家長分享吓?
‹ 上一主題|下一主題