用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網~大家分享派位結果
樓主: sunsunsandy
go

62網~大家分享派位結果 [複製鏈接]

我都係咁話,咁難入都派到仲要可慳好多...去浸聯啦!

原文章由 stephentcleung 於 6/9/2008 14:59 發表
我女兒已考入了九龍塘宣道,現在第一志願抽到荃灣浸聯會小學,不知選哪一間?我本人希望能不用交學費及交通時間短想選擇荃灣浸聯會小學而放棄九龍塘宣道。現在十五十六,請大家俾俾意見,應否放棄九龍塘宣道。謝謝! ...

你就好啦~抽到浸聯.我甲,乙2round放在第一志願都抽唔到
既然抽到第一志願又唔洗交學費. 我會選擇浸聯,放棄宣道.

原文章由 sunsunsandy 於 08-6-9 16:22 發表

你就好啦~抽到浸聯.我甲,乙2round放在第一志願都抽唔到
既然抽到第一志願又唔洗交學費. 我會選擇浸聯,放棄宣道.

你都好丫,派到何傳耀紀念小學,我當年叩門都唔收。。。。。。。。。

回覆 #13 Chrisse 的文章

我想知道間學校多d資料, 我老公話整定就冇謂攪,但我又唔金心.

好煩

若不考慮學費問題,以學術水平及入band one中學計,九龍塘宣道好或是荃灣浸聯會小學好,請給意見。

原文章由 shareman 於 08-6-9 17:00 發表
我想知道間學校多d資料, 我老公話整定就冇謂攪,但我又唔金心.

好煩

我問過讀呢間小學既小朋友同家長,

佢講 : 學校好有愛心同埋俾到歸屬感d小朋友,或者大家會覺得佢地未必係叻,但可以話d小朋友個6年一定會好開心。加上佢話只要入到精英班,入英中一定冇問題。

都唔明各位有乜好down 我在荃灣長大,幼兒園到中學都係荃灣讀!柴天上(深井天主教),柴灣角天主教(柴天下),何傳耀小學,基慧,馬灣基慧......全部係低調ge好學校,多中產、教會背景,有番咁上下歷史,活動教學,升中又唔係差,小朋友讀得好開心ga!向好果方面睇啦!

回覆 #3 Chrisse 的文章

也柴天下也有分精英班?你係邊個網見倒下午班的資料.我想上網睇吓.

原文章由 issacmama 於 08-6-9 22:00 發表
Yes, I choose Baptist 1st, Ma Wan Kei Wai 2nd.  Thank God that even can't enter Baptist, we can enter Ma Wan Kei Wai.
I am thinking should I knock on Baptist's door.

馬基確係一間好的學校,可以放心比小朋友讀,我小朋友而家讀緊P.1。

原文章由 shareman 於 08-6-9 22:46 發表
也柴天下也有分精英班?你係邊個網見倒下午班的資料.我想上網睇吓.

我都有疑問,我所知係冇分精英班,有冇現讀柴天下午家長可証實。。。。。。。。。

第一輪15分抽馬灣基慧落空  ,今次就第一志願入了馬灣基慧, 心情很興奮 , 這所是一間讓小朋友愉快學習的地方,老師及校長對小朋友尤其關心,這對小朋友成長過程極為重要,因小朋友時常在被鼓勵的氣氛下學習, 會讓他們増強自信心,所以我一直希望女兒能入這所好學校.

對我知九龍塘宣道90%以上入 band one (但課程好深好深)

荃灣浸聯會小學, 只是荃灣出名.  
真係好睇妳想小朋友條路掂行.

原文章由 stephentcleung 於 08-6-9 17:43 發表
若不考慮學費問題,以學術水平及入band one中學計,九龍塘宣道好或是荃灣浸聯會小學好,請給意見。

Double_Hei,

we chose SFA.

Good luck to all the parent.

Gordon ma.

原文章由 Double_Hei 於 08-6-9 02:18 發表
Gordon ,想知點解你會放棄荃官既?(My 1st choice)

絕對同意.

上禮拜跟幼稚園去觀校, 校園大使 (p.5) 學生好有自信, 好熱情, 有禮貌帶我地參觀講解, 睇得出佢地好投入校園生活, 老師對小朋友好有信心.  我地一班家長都講如果我地仔女好似佢地咁有自信就好啦, 加上校長教學理念都好好.......

經過今次, 好多家長都心儀馬基.

原文章由 Mikiwong 於 08-6-9 23:10 發表
第一輪15分抽馬灣基慧落空  ,今次就第一志願入了馬灣基慧, 心情很興奮 , 這所是一間讓小朋友愉快學習的地方,老師及校長對小朋友尤其關心,這對小朋友成長過程極為重要,因小朋友時常在被鼓勵的氣氛下學 ...

of course 九龍塘宣道.

原文章由 stephentcleung 於 08-6-9 17:43 發表

醒目開學勳章

heichunmum:
留意:唔係柴天下午搬,09搬去深井係上午校.至於上午校,在過去年幾我好留意呢間,唔錯,不過好低調.我仲選咗佢做第二意願tim.不過最後,抽到第一意願.

原文章由 heichunmum 於 08-6-8 23:31 發表
我2nd choice 都係基慧,不過最終入左我無填的柴天下,其實我都鐘意我仔仔入天主教,不過唔想係下午校,好彩知道柴天2009年會轉全日搬去深井新校舍,咁我都估我仔仔可以讀得開心,各位派左柴天的媽媽,我想不用太灰,我今日都去學校同上 ...

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-6-10 00:14 編輯 ]

原文章由 shareman 於 08-6-9 09:33 發表
我個仔第6志願, 柴下,真係心傷, 又話82%頭3志願,  點解會咁?依間學校個個都係好後的志願又或者冇人揀才派到.都唔知好唔好?住係麗城,又唔方便, 都唔知點好 ...

I have attended the seminar held by this school. The principal and vice principal are quite great. They have great interest in education. Don't worry.  You can take 234B from 麗城. It is convenient.

原文章由 shadowdaniel 於 08-6-9 23:58 發表

I have attended the seminar held by this school. The principal and vice principal are quite great. They have great interest in education. Don't worry.  You can take 234B from 麗城. It is convenient. ...

Sorry, I make mistake. The seminar was talked by AM school. Please forget what I said.

原文章由 shareman 於 08-6-9 22:46 發表

http://203.198.160.149/web/index2.htm
呢個網係下午班既

另外有關精英班既問題,我係今日搭電梯返屋企時有個話自己個女係柴天下畢業生既太太講既(佢果女而家in可x中二)...佢講到似層層咁,乜冇既咩??
‹ 上一主題|下一主題