用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^ 升班喇~創價 2008 ~ K2 家長 (PART 5)繼續傾啦 ...
樓主: janetngan2
go

^_^ 升班喇~創價 2008 ~ K2 家長 (PART 5)繼續傾啦 [複製鏈接]

DOROTHYFAN,

你仔仔咩事呀?咁細個要做手術真係好慘.....不過我都覺得要同佢講聲好D, 等佢有D心理準備!祝逸熙手術成功, 早日康復!

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-6-5 13:28 發表

唔係去旅行呀.仔仔要做D小手術, 要20/6 先返學,都唔知同唔同佢講,我驚佢驚,唯有到時見招拆招,但老師話比個心理準備會好D,最多同佢講我地去醫院睇醫生.

另外,今日已經錄影咗"超人爸爸"啦 ...

想問下如果小朋友生日想帶個蛋糕番學校, 要訂幾多磅?其實個蛋糕係比邊個食架?係咪只係比同班/同組小朋友食呢?

哈哈, 逸熙媽咪, 你點知我係子浚,子浠媽咪

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-6-20 23:30 發表

bb2 : 你係咪子浚,子浠媽咪
我上次訂咗2磅返學校,我諗同組小朋友會食到囉,會分到10幾份,因為老師唔係切得好大塊

DOROTHYFAN: 原來係咁.......我冇比相機去帶番學呀, 不過下個月生日會我都諗住比個相機佢地同小朋友仔影下相!係呢, 你有冇安排d咩暑期活動比仔仔?

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-6-21 23:36 發表
bb2 : 之前我問講過有冇同學仔叫王子浚,當時你回覆你仔仔叫子浚,但唔係姓王,而且bk冇mug 上午蘿蔔組既家長,除了你,我及巧妤媽係度吹過水,都唔發現其他家長,所以好掛住你地,尤其巧妤媽(你知道我在等你嗎?)
你 ...

唔知係咪呢排個天光得早, 我多數都係6點度就醒左囉,趁兩個仔未起身咪自己起身'咪魔'下囉...........天氣咁好, 瞓左好似好'晒'咁, 況且佢兩個放假都好早就起身架嘞(仲早過番學的日子), 差唔多啦!

我只係同佢報左煲冬瓜咋!本來想幫佢地報游水,不過佢地兩個都話唔好.....怕水喎!

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-6-22 10:28 發表

嘩!你咁早起身,平日我都冇咁早,何況sunday.
我比仔仔係樓下玩紙黏土(一星期兩堂),冇其他啦,你呢?

大家有無留意通告話新學年要交對新白色運動鞋?係咪一定要係新架?咁舊個對未爛係咪都唔可以繼續係學校著呢?

Dorothy & elysemama,
我都覺得麻麻地, 我細孖都係坐唔直, 但佢手唔短囉 , 反而大孖影得算唔錯, 不過我諗同小朋友影相真係唔容易, 一個還可以, 多過一個真係要D耐性同埋小朋友合作至得, 我同佢地兩個影相都影到好鬼無興趣架!

尋日同佢地兩個去左廸廸尼, 今朝細孖就喊晒話好累, 唔肯番學, 又話D小朋友唔鍾意同佢玩 …….我問大孖, 佢都話D小朋友唔鍾意細孖, 但係就鍾意佢喎, 小朋友講D野信唔信得過呢?其實我諗係細孖性格比較內向, 唔敢主動同小朋友玩啫!你地小朋友有冇成日話唔想番學架?

原文章由 elysemama 於 08-7-2 22:38 發表
Dorothy,

okay嘅, 都總算認得  不過巧妤唔知係唔係要手掂住膝蓋, 所以坐唔直(因為佢手短 )

hi_baby,

芷晴真係好靚女 眼仔碌碌, 佢一早已經吸引住我目光, 原來你就係靚女嘅媽咪

各 ...

子浠k2都係第一組, 子浚就第二組!

原文章由 elysemama 於 08-7-12 15:41 發表
Hi, Dorothy,

真巧!! 巧妤都係幼低1組, 明年繼續做同學仔

會唔會係地鐵職員會所呢?我知荃灣地鐵站側有一個,交通都算方便, 仲可以bbq架!如果係今次一定要預埋我

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-7-14 20:21 發表
MAYMAY : 你講個會所咁多野玩,有bbq & play room, 係邊問公司既員工會所

我仔仔d相都影得好肉酸我都諗緊幫佢影過....

原文章由 Annie926 於 08-7-19 10:09 發表

諗住係學校影, 唔係太貴, 應該會幾好卦, 點知出嚟既效果......我仲以為只係柏禧影得唔好, 原來大家都有d唔滿意.

...

上午班:
第一組
1.elysemama.......鄧巧妤........沙田
2.DOROTHYFAN....陳逸熙.......順利
3.naoch................王佇丞.......大角咀
4.sweetman.........崔曉惠.......荃灣
5.bb2...........吳子浠......荃灣

第二組
1.annie926...........何柏禧.......荃灣
2.gary媽............黎縉熹.....大角咀
3.angelmeiyee.......陳家淇......何文田
4.bb2...........吳子浚......荃灣

第三組
1.anthonyma........屈灝俊.......葵涌
2.QQ吉吉..............李雅翹.......將軍澳

下午班:
第一組
1.patBmom.........梁森...........將軍澳
2.shirleyyu...........鄺綽堯........荃灣

第二組
1.ballball..............莫芊蔚........沙田
2.michelmcy........馮雋謙........將軍澳
3.applemary9527...黎芷妤.....沙田
4.singwama.........楊昇樺........土瓜灣

第三組
1.maymayng.......黃俊祐........大圍
2.janetngan2.......李政慧........大角咀

有d關於k2寫字練習的問題想問下各位媽咪:

有條題目係要圈出豆製品的食物名稱架:青豆炒菜, 豆漿, 豆腐,紅豆沙....你地圈左邊個?

由於我的理解係"豆製品是以大豆、小豆、綠豆、豌豆、蠶豆等豆類為主要原料,經加工而成的食品。
"

所以我教仔仔只圈豆漿, 豆腐, 但係老師話錯左, 要圈埋青豆炒菜同埋紅豆沙, 但係呢兩樣點算係豆製品?只能說是豆類食品...我咁諗啱唔啱?請賜教!

係咪就咁去就得架嘞?

原帖由 Hohobee 於 09-2-20 01:44 發表
想通知各位陳守仁3月21日open day!對呢間學校有興致的家長可以去睇下啦!

唔該晒老師call左我嘞!

原帖由 DOROTHYFAN 於 09-3-25 19:41 發表
吳子浠媽咪 : 仔仔攞咗子浠件冷衫,聽日還返比妳
‹ 上一主題|下一主題